Ο Παναθηναϊκός ήταν πάρα πολύ αποτελεσματικός στην τέταρτη περίοδο της αναμέτρησης και ως εκ τούτου κατάφερε να υπερκεράσει το εμπόδιο της Baskonia (95-81) που έδειξε σε ακόμη ένα παιχνίδι άσχημο πρόσωπο (ειδικά στην άμυνα) κι όπως φαίνεται θα προχωρήσει σε αλλαγή προπονητή σύντομα. Με αυτόν τον τρόπο οι “πράσινοι” πέτυχαν την πρώτη τους νίκη μετά από δύο ήττες στην Ευρωλίγκα, ανέβηκαν στο 2-3 και πάνε με την καλύτερη δυνατή ψυχολογία στο ντέρμπι της Δευτέρας με τον Ολυμπιακό, την στιγμή που οι Βάσκοι υποχώρησαν στο 1-4 και φιγουράρουν στις τελευταίες θέσεις της βαθμολογίας. Από την μεριά των νικητών ξεχώρισαν οι Lessort (23 πόντοι, 14 ριμπάουντ) και Μήτογλου (23 πόντοι, τέσσερα ριμπάουντ), ενώ στην αντίπερα όχθη πάλεψε ο Howard με 22 πόντους.

Οι φιλοξενούμενοι εκμεταλλεύτηκαν τα άστοχα σουτ των γηπεδούχων από κοντά και από μακριά, με αποτέλεσμα να πάρει ένα μικρό πλεονέκτημα τεσσάρων πόντων που το διεύρυναν ελαφρώς λίγο αργότερα (3-8). Ο Σλούκας βρήκε ρυθμό και με πέντε διαδοχικούς του πόντους έφερε το παιχνίδι στα ίσα (8-8), ενώ ο έμπειρος γκαρντ εξακολουθούσε να είναι πολύ δραστήριος και με νέα εύστοχη προσπάθεια διαμόρφωσε το 13-13. Το “τριφύλλι” ανέβασε ταχύτητα στο μπροστά μέρος του παρκέ, εντούτοις εμφάνισε τις γνωστές παθογένειες στα μετόπισθεν και έτσι οι Βάσκοι αποσπάστηκαν εκ νέου με πέντε πόντους (15-20). Βέβαια, οι “πράσινοι” άλλαξαν στα επόμενα λεπτά την εικόνα τους προς το καλύτερο και με αυτόν τον τρόπο έκλεισαν το πρώτο δεκάλεπτο στο +2 (24-22).

Ο Lessort εκμεταλλεύτηκε τις κατοχές που πήρε κοντά στο καλάθι και οι γηπεδούχοι έφτασαν για πρώτη φορά στο παιχνίδι στο +4 (28-24), την ώρα που πάτησαν κι άλλο το πόδι στο γκάζι και πήραν προβάδισμα επτά πόντων (37-30). Ο Vanja Marinkovic πήρε φωτιά τόσο από κοντά όσο και από μακριά και οι παίκτες του Penarroya έβγαλαν άμεσα αντίδραση (39-37), όμως οι γηπεδούχοι ανέκτησαν γρήγορα το +6 (43-37) με οδηγό την άψογη επιθετική τους λειτουργία. Το σκηνικό δεν διαφοροποιήθηκε ιδιαίτερα στην συνέχεια και ο Παναθηναϊκός οδηγήθηκε στην ανάπαυλα στο +5 (48-43).

Οι γηπεδούχοι ξεκίνησαν το δεύτερο μέρος όπως τελείωσαν το πρώτο και με μία πολύ ωραία ενέργεια του Guy αποσπάστηκαν με οκτώ πόντους (53-45), την ώρα που είδαν τον Lessort να συνεχίζει να κυριαρχεί μέσα στο ζωγραφιστό και πήγαν στο +9 (57-48). Παρόλα αυτά οι φιλοξενούμενοι έβγαλαν αντίδραση και μετά από μία εντυπωσιακή συνεργασία των Kotsar και Sedekerskis πλησίασαν στους τέσσερις (59-55), ενώ με ένα απίστευτο τρίποντο του Marinkovic έκανε ξανά το παιχνίδι ντέρμπι (61-59). Μάλιστα η Baskonia είχε επιβάλει πλήρως τον ρυθμό της και ισοφάρισε (63-63), αλλά ο Παναθηναϊκός με ηγέτη τον Lessort πήρε αέρα επτά πόντων (70-63), προτού ο Mannion γράψει το 70-66.

Η αρμάδα του Ergin Ataman πραγματοποίησε ακόμη ένα ξέσπασμα μέσα στο παιχνίδι και προηγήθηκε με έντεκα πόντους (77-66), ενώ ξέφυγε ακόμη περισσότερο  στις επόμενες στιγμές  (81-68) χάρις στον πολύ καλό και σήμερα Ντίνο Μήτογλου. Η Baskonia προσπαθούσε να φανεί και πάλι ανταγωνιστική, μειώνοντας στους εννιά (81-72), όμως οι γηπεδούχοι δεν απειλήθηκαν ποτέ και με ένα τεράστιο τρίποντο του Grant ξέφυγαν με 13 πόντους (87-74) στο 38′  και έτσι “κλείδωσαν” μία επικράτηση που θα τους ανεβάσει τόσο βαθμολογικά όσο και ψυχολογικά.

Τα δεκάλεπτα: 24-22, 48-43, 70-66, 95-81

Δείτε τα στατιστικά εδώ