Στο γήπεδο όταν έπαιζε ήταν τις πιο φορές κομματάκι ψυχρός κι ανέκφραστος. Όχι πως αυτό δείχνει ότι ήταν σκληρός και κακός χαρακτήρας. Κάθε άλλο. Απλά στο παρκέ ο Ντίνο Ράτζα είχε το μυαλό του μόνο στο παιχνίδι και δεν καταλάβαινε τίποτα.

Στην τελετή της εισόδου του στο «Naismith Memorial Basketball Hall of Fame», όμως, ο Κροάτης πρώην σέντερ των Σέλτικς, του Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού άφησε το… συναίσθημα να τον κερδίσει και λύγισε.

Όταν έκανε αναφορά στην οικογένειά του και στον αδικοχαμένο φίλο του και συμπαίκτη, τον Ντράζεν Πέτροβιτς στον καθιερωμένο λόγο που βγάζουν όλοι, δεν μπόρεσε να συγκρατήσει τα δάκρυά του.

Κάπου εκεί πάντως, δεν ξέχασε να κάνει και μα αναφορά στους «αιώνους» του ελληνικού μπάσκετ. «Ήμουν τυχερός που γεννήθηκα σε μια περίοδο που γεννήθηκε μια σπουδαία γενιά. Σπουδαίοι προπονητές δούλεψαν μαζί μου κι εγώ βρέθηκα σε μεγάλες ομάδες. Και οι συμπαίκτες στους οποίους βρέθηκα δίπλα ήταν απίστευτοι. Ο μόνος που ήταν μέρος όλων αυτών των ομάδων είναι ο Τόνι Κούκοτς, τον οποίο θεωρώ το “άλλο μου μισό” μπασκετικά. Άλλος ένας που είχα την τιμή να είμαι μαζί του είναι ο Ντράζεν Πέτροβιτς. Πρέπει να είναι καλύτερα τώρα, να βρίσκεται σε ένα καλύτερο μέρος. Έμαθα πολλά από εκείνον. Θέλω να ευχαριστήσω τους Σέλτικς, τον Παναθηναϊκό, τον Ολυμπιακό, την Τσιμπόνα, τη Ζαντάρ, όλους όσοι ήταν στην μπασκετική μου ζωή, όλοι είναι πολύ σημαντικό κομμάτι στην οικογένεια μιας ομάδας. Μιας και είπα οικογένεια, είναι η πρώτη που θέλω να ευχαριστήσω, γιατί υπέφερε περισσότερο. Δεν ήμουν ποτέ σπίτι, κι ακόμα κι όταν ήμουν, σκεφτόμουν μόνο το μπάσκετ. Η μητέρα μου πρέπει να είναι χαρούμενη από εκεί ψηλά, όπως και ο πατέρας μου, που είναι σπίτι και παλεύει. Αλλά το πιο σημαντικό κομμάτι μου είναι εδώ: τα αγόρια μου. Ξέρω πως είμαι συχνά σκληρός μαζί σας, αλλά για είναι για το δικό σας καλό. Η γυναίκα μου, το άλλο μισό της ζωής μου… Όταν έλεγα πως οι άλλοι με έκαναν καλύτερο παίκτη, εσύ με έκανες καλύτερο άνθρωπο».

 

ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΤΗΣ ΣΥΓΚΙΝΗΤΙΚΗΣ ΟΜΙΛΙΑΣ ΤΟΥ ΝΤΙΝΟ ΡΑΤΖΑ

 

Tags:
Hall of Fame