Το πρωί έγινε γνωστή η μεταγραφή του “Toko” στην “Ρωσική Αρκούδα” και άμεσα είχε έντονες αντιδράσεις. Η πρόεδρος της Γεωργίας Salomé Zourabichvili μέσω των social media της πήρε θέση πολιτική για την μετακίνηση του Γεωργιανού φόργουορντ της Baskonia Tornike Shengelia στην Ρωσική CSKA Moscow. 

Το μήνυμα της προέδρου της Γεωργίας δεν ήταν τυχαίο, καθώς οι σχέσεις των δύο χωρών δεν θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν καλές τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο με την Zourabichvili να δηλώνει:

«Είναι ατυχής και απαράδεκτη για μένα, την πρόεδρο της Γεωργίας, η απόφαση του αρχηγού της εθνικής ομάδας μπάσκετ της Γεωργίας να μετακομίσει στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας».

Η πολιτική ολομέτωπη επίθεση, που δέχθηκε ο Shengelia έχει βέβαια αιτία. Η Γεωργία είχε ιστορικά πάντα τεταμένες σχέσεις με την Ρωσία (εκτός βέβαια, από την περίοδο που οι δυο χώρες αποτελούσαν κομμάτια της πάλαι ποτέ Σοβιετικής Ένωσης).

Μια από τις μεγάλες τους κόντρες είχε να κάνει με τη Νότια Οσετία και την Αμπχαζία. Ειδικά η Νότια Οσετία αποτελεί πάντα ένα τεράστιο αγκάθι στις σχέσεις τους. Το 2008 μάλιστα οι δυο χώρες πήγαν σε πόλεμο, ο οποίος κράτησε 5 μέρες. Η μια αιτία του πολέμου είχε να κάνει με τη Νότια Οσετία και την Απχαζία. Η κυβέρνηση της Γεωργίας ήθελε τον έλεγχό τους, αλλά το ίδιο ήθελε και η Ρωσία. Οι δυο περιοχές μάλιστα (υπό την σκέπη φυσικά της Ρωσίας), κήρυξαν ανεξαρτησία.

Μέσα σε όλα εκείνη την περίοδο η Γεωργία έγινε μέλος του ΝΑΤΟ, κάτι που δεν… άρεσε καθόλου στην Ρωσία. Το θερμόμετρο στις σχέσεις των δυο χωρών χτύπησε… κόκκινο τον Αύγουστο του 2008 και ξεκίνησε ένας πόλεμος που κράτησε 5 μέρες.

Οι συγκρούσεις ξεκίνησαν βέβαια, μεταξύ του γεωργιανού στρατού και των αποσχιστικών δυνάμεων της Νότιας Οσετίας τις πρώτες μέρες του Αυγούστου. Η Ρωσία μπήκε στον πόλεμο και επιτέθηκε στην Γεωργία όταν οι Γεωργιανοί ξεκίνησαν να σφυροκοπούν από γης και αέρος την πρωτεύουσα της Νότιας Οσετίας, Τσχινβάλι.

Στην Νότια Οσετία εισέβαλαν σε χρόνο μηδέν ρωσικά τανκς και οι Ρώσοι πήραν τον έλεγχο της περιοχής, ενώ έκαναν επιθέσεις ακόμα και σε προάστια της Τιφλίδας. Ο πόλεμος κράτησε συνολικά πέντε μέρες και 800 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Ρώσοι και Γεωργιανοί προχώρησαν τελικά σε κατάπαυση του πυρός στις 12 Αυγούστου 2008.

Η Ρωσία μάλιστα, αναγνώρισε την ανεξαρτησία της Νότιας Οσετίας και της Αμπχαζίας. Οι σχέσεις των δυο χωρών παραμένουν κακές ακόμα και σήμερα.