Πριν από μερικές εβδομάδες τέθηκε σε εφαρμογή από τη FIBA ένα νεοσύστατο μοντέλο τουρνουά, το European Challengers, που έρχεται για να αντικαταστήσει τις διάφορες ηλικιακές διοργανώσεις, τις οποίες και συνοψίζει σε μια ελέω της πανδημίας του κορονοϊού.

Έτσι, νέοι άνδρες και νέες γυναίκες μέχρι από τα 16 μέχρι και τα 20 τους χρόνια έχουν το δικαίωμα να φορέσουν το εθνόσημο των παρτίδων τους και να λάβουν μέρος σε ένα επίσημο τουρνουά που δεν έχει τίποτα να ζηλέψει -δεδομένων των συνθηκών και των υγειονομικών χαρακτηριστικών- από τους θεσμούς που προϋπήρχαν ήδη.

Στις διαφορετικές διοργανώσεις ανδρών και γυναικών λοιπόν, η εθνική μας ομάδα τα πηγαίνει αρκετά καλά μετρώντας 5 νίκες σε σύνολο 6 αγώνων, με τις νεανίδες να ευθύνονται για τις 4 εξ αυτών, αφού έκλεισαν τις υποχρεώσεις τους στη φούσκα του Γερεβάν της Αρμενίας αήττητες, κατακτώντας έτσι την πρωτιά του 4ου ομίλου.

 

 

 

Ωστόσο, η γειτονική Αλβανία -που συγκρούστηκε με την εθνική γυναικών στην Αρμενία– δεν έχει ανάλογη πορεία και αποτελεί ίσως τη χειρότερη ομάδα των δύο διαφορετικών θεσμών, με τη συνολική διαφορά πόντων μάλιστα να ξεπερνάει το -200!

Πιο συγκεκριμένα, οι νεανίδες της έχουν 2 νίκες σε 4 απόπειρες, αλλά οι επιτυχίες ήρθαν δύσκολα (79-72 την Αρμενία, 80-78 την Ουκρανία) σε αντίθεση με τις ισάριθμες ήττες (53-116 από την Ελβετία, 45-112 από την Ελλάδα)…

Ουσιαστικά, η συνολική διαφορά πόντων έγκειται στο -120 -και στο -30 ανά βραδιά- σε μια πολύ άσχημη συγκομιδή, που φέρει τους γείτονες στην 4η θέση του ομίλου αν και έχουν το ίδιο ρεκόρ με τη 2η και την 3η ομάδα.

 

 

 

Όσον αφορά τους άνδρες, η κατάσταση είναι συγκλονιστικά χειρότερη, καθότι αυτοί δεν έχουν κατορθώσει ακόμα να γευτούν τη χαρά της επιτυχίας.
Μετά και τη χθεσινή ήττα από την Κροατία με 99-46, η Αλβανία έφτασε τις 3 συνολικά σε ισάριθμα παιχνίδια, με κάθε μία από αυτές να ξεπερνάει τους 40 πόντους διαφορά!

Πιο συγκεκριμένα, στα δύο πρώτα της ματς στο European Challengers ηττήθηκε με χαρακτηριστική άνεση με 36-73 και 47-91 από τις Ισπανία και Τσεχία, και είδε τη συνολική διαφορά πόντων της να αγγίζει πια το -130 αθροιστικά αλλά και το -43 ανά αγώνα!

 

 

Μέχρι και το τέλος του μίνι τουρνουά, η Αλβανία αναμένεται να αντιμετωπίσει σε μια μέρα από σήμερα (24/7) την τελευταία του ομίλου Πορτογαλία και σε δύο την τρίτη από το τέλος Ιταλία -που έχει ωστόσο ένα ματς λιγότερο, στην προσπάθειά της για μια όσο το δυνατόν καλύτερη έκβαση.

Συνολικά, οι δύο εθνικές αποστολές τους χάνουν με 36 πόντους κάθε βραδιά (-250 αθροιστικά), ενώ ταυτόχρονα έχουν δεχθεί 4 φορές πάνω από 90 πόντους αλλά και 2 φορές πάνω από 100 (για την ακρίβεια, πάνω από 110).

Τέλος, όσον αφορά τους άνδρες, αυτοί έχουν πετύχει 4 φορές σε 4 αγώνες λιγότερους από 10 πόντους σε μια περίοδο, με αποκορύφωμα τους 2 (8 σε ένα ημίχρονο) κόντρα στην Ισπανία για την πρεμιέρα του European Challengers