Αναλυτικά η ανακοίνωση της Ευρωλίγκας:

“Η Ευρωλίγκα αναγνωρίζει ότι έλαβε μία πρόταση από τη FIBA σχετικά με το αποκαλούμενα “παράθυρα” και την παρεμβολή τους στις εθνικές και διεθνείς διασυλλογικές διοργανώσεις. Η Ευρωλίγκα και τα κλαμπ εκτιμούν το ότι για πρώτη φορά – και παρόλο που η Ευρωλίγκα καταθέτει αντιπροτάσεις ήδη από το 2012 – η FIBA έκανε μία πρόταση.

Παρά το γεγονός ότι οι προηγούμενες αντιπροτάσεις της Ευρωλίγκας δεν είχαν ληφθεί ποτέ υπόψη ή είχαν ευθέως απορριφθεί από τη FIBA, αυτή η τελευταία πρόταση της FIBA θα μελετηθεί από τα κλαμπ και τους μετόχους και θα αναλυθεί διεξοδικά. Ωστόσο η Ευρωλίγκα επιθυμεί να σχολιάσει τα ακόλουθα:

– Η πρόταση της FIBA δεν λύνει το βασικό ζήτημα των παραθύρων για τις εθνικές ομάδες, δηλαδή την απουσία των καλύτερων παικτών στη διάρκεια της πλειοψηφίας των παραθύρων. Το πρόβλημα παραμένει.

– Η πρόταση προσθέτει έξτρα πίεση στους παίκτες, καθώς απαιτεί από αυτούς να παίξουν πάρα πολλά παιχνίδια σε περιορισμένο χρονικό διάστημα χωρίς ξεκούραση και με μεγάλα ταξίδια στο ενδιάμεσο. Ως παράδειγμα, οι παίκτες ενδεχομένως θα χρειαστεί να παίξουν έως και 6 παιχνίδια μέσα σε 10 μέρες στο παράθυρο του Φεβρουαρίου, συμπεριλαμβανομένων των εθνικών κυπέλλων, της Ευρωλίγκας και των εθνικών ομάδων. Επιπλέον, κάποια από τα ταξίδια που ορισμένοι παίκτες θα χρειαστεί να κάνουν, μπορεί να διαρκέσουν 30 ή 40 ώρες, ίσως ακόμα και πάνω από 50 ώρες σε κάποιες περιπτώσεις.

Η Ευρωλίγκα και τα κλαμπ της θα απαντήσουν πλήρως στην πρόταση της FIBA τις προσεχείς ημέρες και εβδομάδες, ενώ παραμένουμε ανοικτοί σε συζήτηση και αξιολόγηση οποιασδήποτε άλλης πρότασης που μπορεί να λύσει το βασικό πρόβλημα του καλενταριού της FIBA για το 2017, το οποίο είναι η αδυναμία συμμετοχής όλων των παικτών στους αγώνες των εθνικών ομάδων”.