Η ιστορία της έγινε γνωστή σε όλο τον κόσμο. Επειδή τόλμησε να τα βάλει με τον πρόεδρο της Λευκορωσίας, Alexander Lukashenko, βρέθηκε για 15 μέρες σε φυλακή του Μινσκ. Η Λευκορωσίδα παλαίμαχη παίκτρια και «ακτιβίστρια», Yelena Leuchanka, αποφυλακίστηκε πλέον. Δεν «λούφαξε» στη γωνιά της, όμως, δεν φοβήθηκε και ξέσπασε καταγγέλοντας τις εφιαλτικές και τριτοκοσμικές συνθήκες κράτησής της.

Η 37χρονη, που αποτελεί μια από τις κορυφαίες μπασκετμπολίστριες στη χώρα της και έπαιξε και στο WNBA με τις Charlotte Sting, Washington Mystics, Atlanta Dream, περιέγραψε με ανατριχιαστικό τρόπο το περιβάλλον της κράτησής της.

Η Yelena Leuchanka ανέφερε σε μήνυμά της:

«Θέλω να σας ενημερώσω για τις συνθήκες κράτησής μου. Έθεσαν σε κίνδυνο την υγεία μου. Για 13 μέρες δεν κοιμήθηκα σε στρώμα, καθώς μου το πήραν, αλλά πάνω σε μια κρύα επιφάνεια. Δεν υπήρχε ζεστό νερό και δεν μας πήγαν καν για μπάνιο. Επίσης για δύο εβδομάδες έκλεισαν τα καζανάκια στην τουαλέτα και έγινε εστία μικροβίων και βακτηρίων. Όλα αυτά είχαν ως αποτέλεσμα να κολλήσω ψείρες και να επιδεινωθεί το χρόνιο πρόβλημά μου με τις κήλες στη σπονδυλική στήλη. Η συγκρατούμενή μου ήταν άρρωστη και κανείς δεν ξέρει αν ήταν ένα κρύωμα ή κάτι άλλο. Όλα τα παραπάνω αποτελούσαν απειλή για την υγεία μου».

Η κριτική στον πρόεδρο της Λευκορωσίας την έστειλε στη φυλακή

Η Yelena Leuchanka συνελήφθη πριν 15 μέρες την ώρα που ήταν στο αεροδρόμιο και θα έκανε ταξίδι στο εξωτερικό για να υποβληθεί σε μια προγραμματισμένη θεραπεία για ένα θέμα που αντιμετωπίζει.

Την έπιασαν με την κατηγορία ότι μετείχε σε παράνομη συγκέντρωση. Δικάστηκε και της επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 15 ημερών.

Είχε μπει στο στόχαστρο των αρχών για άλλο λόγο. Ασκούσε κριτική στον πανίσχυρο πρόεδρο της Λευκορωσίας, Alexander Lukashenko και μετείχε στις αντιδράσεις για τις εκλογές που έγιναν στις 9 Αυγούστου 2020 στην χώρα και έβγαλαν ποιον άλλον από τον Lukashenko.

Μαζί με άλλους 700 αθλητές της χώρας είχε υπογράψει επιστολή που μιλούσε για την αστυνομική βία του καθεστώτος που επικρατεί στη χώρα.

Ε, αυτά τα πλήρωσε ακριβά, διότι οι λέξεις “ελευθερία της γνώμης”¨, “δημοκρατία”, μάλλον δεν… επιτρέπονται στη χώρα της.