Οι πρόσφατες ολοένα και πιο δραματικές εξελίξεις από το μέτωπο της Ουκρανίας έχουν διαμορφώσει ένα άτυπο ντόμινο συμβάντων ακόμα και στο χώρο του αθλητισμού -και δη του μπάσκετ-, αφού οι καπνοί του πολέμου φυσικά έχουν άμεσα τόσο στο δέκτη όσο και στον πομπό.

Έτσι, μετά την αξιομνημόνευτη ενέργεια του Toko Shengelia να αφήσει για μερικό καιρό την CSKA Moscow ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τις ιμπεριλιαστικές ενέργειες της Ρωσίας, μερικά τρανταχτά ονόματα του εγχώριου μπάσκετ πήραν την απόφαση να αποχωρήσουν προς το παρόν από τη χώρα μαζί με τις οικογένειές τους.

Αρχικά, από πλευράς της αρμάδας του Δημήτρη Ιτούδη, ο Will Clyburn αναμένεται να απομακρυνθεί πάραυτα με την οικογένειά του από τη χώρα, ενώ όσον αφορά τη Zenit St. Petersburg, o Shabazz Napier, που δεν έχει προλάβει να εμφανιστεί στην EuroLeague εξαιτίας ενός σοβαρού τραυματισμού που αποκόμισε ήδη από το καλοκαίρι, θα αναχωρήσει επίσης άμεσα.
Αξίζει ωστόσο, να αναφερθεί το γεγονός πως ο πρώην αθλητής του ΝΒΑ είχε εξετάσει ήδη αυτό το σενάριο και εξαιτίας της αδυναμίας του να αγωνιστεί με το συγκρότημα του Xavi Pascual, όπως αναφέρει ο Artem Komarov το μεσημέρι του Σαββάτου (26/2).