Ο κορονοϊός έχει χτυπήσει με σφοδρότητα και το ευρωπαϊκό μπάσκετ. Έχει παραλύσει τα πάντα. Μα δεν έχει προκαλέσει μόνο αυτό στο άθλημα. Οι τεράστιες οικονομικές πληγές που έχει ανοίξει στις ομάδες, ανάγκασαν τους συλλόγους να ξεκινήσουν την προσπάθεια για περικοπές των συμβολαίων των παικτών.

Οι ομάδες έβγαλαν τα «ψαλίδια» και προσπαθούν να μειώσουν τις απολαβές των παικτών, για να σώσουν οτιδήποτε αν σώζεται, που λέει και ένα επικό τραγούδι των αδελφών Κατσιμίχα. Και τα «ψαλίδια» έχουν προκαλέσει έναν μεγάλο πόλεμο ανάμεσα στους συλλόγους και τις Λίγκες από την μια και τους παίκτες από την άλλη, που δεν θέλουν να χάσουν τα όσα είχαν να πάρουν βάσει των συμβολαίων τους.

Βλέπετε στην Ευρώπη οι ομάδες είναι 100 χρόνια πίσω σε σχέση με το ΝΒΑ. Στο καλύτερο πρωτάθλημα του πλανήτη είχαν προβλέψει ακόμα και τα πιο τρελά ενδεχόμενα και έχουν βάλει ειδικούς όρους στα συμβόλαια. Είχαν βάλει όρους ακόμα και για διακοπή σε περίπτωση πανδημίας. Και να που το σχεδόν απρόβλεπτο κακό, που φάνταζε να ανήκει στη σφαίρα της φαντασίας, έγινε πραγματικότητα.

Στην Ελλάδα το όλο θέμα είναι ακόμα στις διαπραγματεύσεις. Ο ΕΣΑΚΕ και οι ομάδες έχουν προτείνει να πάρουν οι παίκτες το 70% των συμβολαίων, ο ΠΣΑΚ θέλει το 80% και όλα δείχνουν ότι οι δυο πλευρές θα τα βρούνε, καθώς η απόσταση είναι μικρή.

Μέχρι τον Απρίλιο θέλουν να πληρώσουν οι Ρώσοι

Σε διαπραγματεύσεις βρίσκονται ομάδες και παίκτες και σε άλλες χώρες. Στην Ρωσία οι σύλλογοι θέλουν να πληρώσουν τα συμβόλαια των παικτών μέχρι τον Απρίλιο, καθώς η σεζόν τελείωσε. Αυτό φυσικά δεν αρέσει στους παίκτες.

Στην Λιθουανία δεν έχουν μπει ακόμα σε… νούμερα. Αρχικά σύλλογοι όπως η Zalgiris μίλησαν για πάγωμα πληρωμών, αλλά το θέμα δεν έχει περάσει στην τελική φάση.

Στην Ιταλία, που έχει χτυπηθεί όσο καμία χώρα από τον Covid-19 το όλο θέμα δεν έχει αποφασιστεί ακόμα, ενώ το ίδιο ισχύει και σε Τουρκία, Ισραήλ, Γερμανία και Γαλλία. Στη Ιταλία, βέβαια, το θέμα θα ξεκινήσει άμεσα, καθώς η ομάδες έχουν υποστεί τεράστια ζημιά που φτάνει τα 40 εκατ. ευρώ! Μάλιστα ήδη κυκλοφορούν σενάρια ότι τουλάχιστον 3 ιταλικές ομάδες ετοιμάζονται να διαλυθούν μόνες τους και να πάνε σε… εθελούσιο υποβιβασμό.

Χαμός στην Barcelona

Στην Ισπανία κάθε ομάδα κάνει μόνη της τις διαπραγματεύσεις με τους παίκτες. Το χορό έσυρε η Barcelona, η οποία μάλιστα βρίσκεται εν μέσω εμφυλίου ανάμεσα στους παίκτες της.

Πριν καιρό η ομάδα είπε ότι θα κάνει περικοπές. Οι παίκτες αντέδρασαν έντονα, καθώς το ύψος των περικοπών φτάνει και στο 70%.

Ο Nikola Mirotic ήταν αρχικά αντίθετος με την μείωση. Έδειξε σε όλους τους τόνος ότι είναι αντίθετος στις περικοπές και ήταν στο πλευρό των συμπαικτών του. Τελικά έκανε «κωλοτούμπα» και «πούλησε» τους συμπαίκτες του, κάτι που προκαλεί «εμφύλιο» στις τάξεις των παικτών.

Η Baskonia μπήκε στον χορό των «ψαλιδιών» και ανακοίνωσε ότι προχωράει σε μειώσεις.

Η Real έδειχνε αποφασισμένη να μην προχωρήσει σε περικοπές. Ακόμα όμως, είμαστε στην αρχή αυτής της νέας κατάστασης που έχει αρχίσει να διαμορφώνεται και ίσως η «βασίλισσα» αλλάξει τελικά γνώμη.