Ο Στέφανος Δέδας μπορεί να έγινε… θέμα τις τελευταίες δυο μέρες μετά την ένταση που δημιουργήθηκε στο ματς της Χάποελ Χολόν με τη Μανρέσα στο Basketball Champions League, αλλά η αλήθεια είναι ότι έπρεπε να γίνει βασικό θέμα για άλλα πράγματα. Οπως για την μεταμόρφωση της Χάποελ Χολόν, την οποία «ανάστησε» από τότε που πήγε στον πάγκο της. Η ακόμα καλύτερα για το… νερό που πίνουν στο όνομά του, πολλοί παίκτες τους οποίους απογείωσε στις ομάδες που ήταν μαζί και έφτιαξε τις καριέρες τους.

Η «ανάσταση» της Χάποελ Χολόν

Ο Δέδας ανέλαβε το τιμόνι της Χολόν πριν από 25 μέρες. Η ομάδα έδειχνε να παραπαίει ως τότε. Στο Basketball Champions League έδειχνε σχεδόν… αποκλεισμένη. Είχε προ Δέδα ρεκόρ 3-6 και μετρούσε τέσσερις σερί ήττες.

Ο Ελληνας κόουτς σήκωσε τα μανίκια, έβαλα την ομάδα στην…πρίζα και της έδωσε ζωή. Με τον Δέδα στον πάγκο η ομάδα του Ισραήλ αναστήθηκε. Νίκησε με 99-86 την Τορούν και μετά επικράτησε 101-94 της Στρασμπούρ στο Ισραήλ. Την Τρίτη (21/1) το κρεσέντο συνεχίστηκε. Η Χολόν πέρασε από την έδρα της πρωτοπόρου Μανρέσα με 67-65, έφτασε τις 3 σερί νίκες και πήγε το ρεκόρ της στο BCL στο 6-6.

Από τις 15 Οκτωβρίου ως τις 17 Δεκεμβρίου (όταν και διακόπηκε το BCL για τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά) η Χολόν είχε κάνει μόλις τρεις νίκες στη διοργάνωση. Όσες έκανε, επί Δέδα σε 13 μέρες (από τις 8 ως τις 21 Ιανουαρίου).

Τεράστια ήταν η μεταμόρφωση της ομάδας και στο πρωτάθλημα του Ισραήλ. Ο Δέδας ανέλαβε την Χολόν με ρεκόρ 5-6 και από την 1η Ιανουαρίου ως τις 18 του ίδιου μήνα έχει σκορ 3-1! Εχει κερδίσει τις Εϊλάτ, Γκαλίλ Γκιλμπόα και Ναχαρίγια με έχει μια ήττα μόνο από την Μακάμπι Τελ Αβίβ του Γιάννη Σφαιρόπουλου.

Οι παίκτες που «απογείωσε»

Ο Δέδας που άφησε τα… πάτρια εδάφη και δουλεύει συνεχώς στο εξωτερικό από το 2009 όταν ανέλαβε ασίσταντ κόουτς στην Εθνική Σλοβενίας για το Ευρωμπάσκετ, έχει φτιάξει τις καριέρες πολλών παικτών, οι οποίοι πέρασαν από τα χέρια του. Ο Μάρκους Σλότερ της ΑΕΚ έχει δουλέψει μαζί του στην Μπαχτσέσεχιρ και επί των ημέρων του Δέδα, έδειξε να πατάει το γκάζι ως το τέρμα.

Στην Μπαχτσέσεχιρ είχε και τον Κρις Μπαμπ, ο οποίος πήγε το καλοκαίρι στον Προμηθέα.

Ο Ουίλ Τσέρι, που ήταν στον Ολυμπιακό ήταν παίκτης του 37χρονου τεχνικού στην Γκαζιαντέπ (περίοδος 2016-2017). Την ίδια περίοδο είχε στην ομάδα και τον Μάρκους Ντένμον, που το καλοκαίρι του 2017 υπέγραψε στον Παναθηναϊκό!

Η «ανακάλυψη» του Χίγκινς

Η κορυφαία ανακάλυψη του Ελληννα κόουτς δεν είναι άλλος από τον Κόρι Χίγκινς. Ο Ελληνας τεχνικός, ως ασίσταντ του Γιούρι Ζντοβτς τον είχε επιλέξει για την Γκαζιαντέπ την περίοδο 2014-2015. Η συνέχεια; Ηταν τέσσερα χρόνια στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας με δύο τρόπαια Euroleague και από εκεί μετακόμισε με χρυσό τριετές συμβόλαιο στην Μπαρτσελόνα.