Η ιστορία του δεν έχει κάτι διαφορετικό από όλες σχεδόν τις ιστορίες των παικτών στην Αφρική. Παιδικά χρόνια δύσκολα μέσα σε στερήσεις. Ευκαιρία για μια νέα καλύτερη ζωή μέσα από κυνηγούς ταλέντων. Προπονήσεις, ατέλειωτα κιλά ιδρώτα και ατέλειωτα ώρα για ένα καλύτερο αύριο, για μια σημαντική καριέρα στο μπάσκετ.

Ο γίγαντας Christ Koumadje, που δοκιμάζεται από την Alba αυτές τις ημέρες και έχει την ευκαιρία να κάνει μια νέα αρχή παίζοντας στην Euroleague με τους Γερμανούς είναι ένα απ’ αυτά τα παιδιά από την Αφρική, που η ιστορία τους μοιάζει με παραμύθι.

Ο Αφρικανός που βλέπει τον κόσμο από τα 2,24μ. γεννήθηκε στις 7 Ιουλίου 1996 στην πόλη N’Djamena, του Chad.

Μικρός δεν ήταν… γίγαντας. ΄Ήταν ψηλός μεν, αλλά όχι γίγαντας. Δεν έπαιζε καν μπάσκετ. Ποδόσφαιρο έπαιζε μέχρι τα 15 του.

Ξαφνικά άρχισε να παίρνει απότομα ύψος. Πολύ ύψος. Αποφάσισε να εγκαταλείψει την ασπρόμαυρη μπάλα και να αφοσιωθεί στην πορτοκαλί μπάλα του μπάσκετ.

Οικογένεια γιγάντων

Το απότομο ύψος που πήρε δεν παραξένεψε κανένα στο οικογενειακό και φιλικό του περιβάλλον. Τα γονίδια βλέπετε… Η οικογένειά του ήταν… οικογένεια γιγάντων. Η μητέρα του ήταν 1,89μ. και ένας θείος ήταν 2.19μ.!

Τα λαγωνικά της Ακαδημίας Montverde Academy της Florida τον ανακάλυψαν και τον έφεραν στις ΗΠΑ.

Τα παπούτσια που τoy δώρισε ο Simmons

Στην Ακαδημία φοιτούσε μαζί με έναν μετέπειτα σταρ του ΝΒΑ, αλλά και μετέπειτα συμπαίκτη του στους Philadelphia 76ers, τον Ben Simmons. Ο All Star Αμερικανός γκαρντ έμαθε ότι ο Αφρικανός, αλλά και ένας άλλος νεαρός παίκτης της Ακαδημίας από το Κονγκό δεν είχαν αθλητικά παπούτσια να βάλουν.

Ο Simmons τους έκανε δώρο από δυο ζευγάρια. Ο Koumadje φορούσε τότε Νο49. Μ’ αυτά ξεκίνησε την διαδρομή του στο δικό του μπασκετικό όνειρο.

Ο νεαρός γίγαντας από την Αφρική έδειχνε ότι έχει ταλέντο στο άθλημα. Δεν ήταν δυνατός και δεν είχε τεχνική βέβαια. Ηταν όμως, εξαιρετικός αμυντικός και τρομερός μπλοκέρ.

Πολλά Πανεπιστήμια ενδιαφέρθηκαν γι’ αυτόν. Τελικά τον κέρδισε το Florida State (2015–2019).

Στο ΝCCA αποτελούσε αξιοθέατο μαζί με έναν άλλο γίγαντα τον Σενεγαλέζο Tacko Fall που ήταν στο άλλο Πανεπιστήμιο της Florida το UCF.

Πτυχίο στις Διεθνείς Σχέσεις

Δεν έγινε ντραφτ. Έγινε πάντως διπλωματούχος στο Πανεπιστήμιο. Καθώς πήρε πτυχίο στις Διεθνείς Σχέσεις.

Βρήκε τελικά ένα συμβόλαιο στο ΝΒΑ στους Philadelphia 76ers, αλλά η ομάδα τον έστειλε στην θυγατρική της στην G-League τους  Delaware Blue Coats.

«Τριπλός»

Στην G-League τα πήγε περίφημα. Μάλιστα στις 4/1/2020 πέτυχε ένα τρομερό triple-double με 12 πόντους, 16 ριμπάουντ και 12 κοψίματα στη νίκη της ομάδας του με 111-88 επί των Long Island Nets.

Τον Σεπτέμβριο του 2020 η Estudiantes τον έφερε στην Ισπανία, αλλά τον Δεκέμβριο έφυγε και μετακόμισε στην Ρωσία και την Avtodor Saratov.

 

O CHRIST KOUMADJE EN ΔΡΑΣΕΙ