Η Εθνική Κροατίας κουβαλάει ένα βαρύ όνομα και μια τεράστια ιστορία μεγάλων επιτυχιών μετά την διάλυση της πάλαι ποτέ Γιουγκοσλαβίας. Όλα αυτά, όμως, τα ξέχασε και δεν τα κουβάλησε μαζί της στους προκριματικούς του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2019 που θα γίνει στην Κίνα. Η Κροατία πλήρωσε κι αυτή ακριβά την κόντρα της FIBA με την Ευρωλίγκα, καθώς αναγκάστηκε να παίξει χωρίς τα μεγάλα αστέρια της (εκτός από τα δυο πρώτα παράθυρα του Σεπτεμβρίου στην 2η φάση των προκριματικών).

Η ομάδα παραπαίει και βρίσκεται κατάφτασα με την ντροπιαστική στιγμή του αποκλεισμού της από το Παγκόσμιο Κύπελλο. Η Κροατία είναι στην προτελευταία θέση του 2ου ομίλου της 2ης φάσης με σκορ 3-5 (ισοβαθμεί με την Ολλανδία, αλλά υπερτερεί των Ολλανδών στην ισοβαθμία) και η ήττα από την Πολωνία την περασμένη Δευτέρα (17/9) ήταν η σταγόνα που έκανε το ποτήρι να ξεχειλίσει.

Ο πρόεδρος της κροατικής ομοσπονδίας και παλαίμαχος παίκτης του Παναθηναϊκού, ο Στόγιαν Βράνκοβιτς έγινε έξαλλος με την εικόνα της ομάδας. Ο Στόικο έριξε το καρφί του κατά της Εθνικης σε δηλώσεις που έκανε στην «Sportski Novosti» μετά την ήττα από την Πολωνία: «Η κατάσταση είναι πολύ άσχημη. Τα βλέπετε κι εσείς. Νομίζω πως δεν πάει πιο κάτω για την εθνική ομάδα. Αυτή την ώρα δεν πρέπει να πω κάτι άλλο γιατί υπάρχει εκνευρισμός»!