Ο νατουραλιζέ Κονγκολέζος Σερτζ Ιμπάκα έθεσε τον εαυτό του στην διάθεση του Σέρτζιο Σκαριόλο, εν όψει Ολυμπιακών Αγώνων του 2020, οι οποίοι θα διεξαχθούν στο Τόκυο με την Παγκόσμια πρωταθλήτρια Ισπανία να έχει εξασφαλίσει την συμμετοχή της.

Ο φόργουορντ των πρωταθλητών NBA, Τορόντο Ράπτορς ήθελε να αγωνιστεί και στο Μουντομπάσκετ της Κίνας αλλά δεν κλήθηκε στην αποστολή από τον Σέρτζιο Σκαριόλο ο οποίος μετά από συζήτηση με τον παίκτη, σεβάστηκε τα οικογενειακά προβλήματα του. Οι “La Roja” πήραν την κούπα εξασφαλίζοντας παράλληλα την παρουσία τους στο κορυφαίο αθλητικό γεγονός της τετραετίας, με τον Ιμπάκα να θέλει διακαώς να επιστρέψει στην σύνθεση των Ισπανών.

«Δεν ήταν εύκολη υπόθεση… Όλα αυτά τα χρόνια, που αγωνίζομαι στο ΝΒΑ, πάντα έλεγα ότι θέλω να παίξω με την Εθνική. Αυτό δεν θα αλλάξει ποτέ. Κάθε φορά που μου ζητούσαν να παίξω στην Εθνική ερχόμουν. Υπήρξαν καλοκαίρια που ήθελα να έρθω αλλά δεν με κάλεσαν. Φέτος δεν μπόρεσα να έρθω για προσωπικούς λόγους, για την ακρίβεια είχα κάποια οικογενειακά ζητήματα. Δεν μπορούσα να έρθω. Πάντα, όμως, θα είμαι εκεί», δήλωσε στην Media Day των «πτερόσαυρων».

Αν ο Σερτζ Ιμπάκα επιστρέψει το επόμενο καλοκαίρι στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της χώρας του, αυτή θα είναι η πρώτη του μεγάλη διοργάνωση μετά το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2014. Με την Εθνική Ισπανίας έχει στο παλμαρέ του το χρυσό μετάλλιο του Ευρωμπάσκετ του 2011 και το ασημένιο μετάλλιο των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου (2012). Ο γεννημένος στην Δημοκρατία του Κονγκό 30χρόνος φόργουορντ  δεν φόρεσε από το 2014 και μετά την φανέλα της Ισπανίας είτε επειδή αντιμετώπιζε κάποιον τραυματισμό είτε επειδή επιλέχθηκε ως νατουραλιζέ ο Νίκολα Μίροτιτς.

Η συνύπαρξη του στους Ράπτορς με τον Σέρτζιο Σκαριόλο, ο οποίος είναι ασίσταντ κόουτς του Νίκ Νέρς, ίσως να διευκολύνει την επιστροφή του στις μεγάλες διοργανώσεις με την Εθνική Ισπανίας.