Με τον πόλεμο μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας να μαίνεται, το μέλλον των ρωσικών ομάδων στην διοργάνωση είναι όλο και πιο δυσοίωνο. Η καταληκτική ημερομηνία για το τι μέλλει γενέσθαι με τις CSKA, ZENIT, UNICS είναι η 21η Μαρτίου, ωστόσο φαντάζει πολύ δύσκολο να συνεχίσουν κανονικά στην διοργάνωση. Με αυτόν τον τρόπο οι ομάδες θα μειωθούν σε 15 και τα δεδομένα για την πρόκριση στην postseason θα διαφοροποιηθούν αρκετά.

Πάμε να δούμε την βαθμολογία σε  και τις πιθανότητες πρόκρισης των ομάδων σε περίπτωση αποχώρησης των ρωσικών ομάδων:

Υποσημείωση: Η βαθμολογία είναι διαμορφωμένη με τα παιχνίδια των ρωσικών ομάδων να θεωρούνται ως μη γενόμενα. Αν η βαθμολογία γίνει με βάση το ποσοστό νικών τότε θα ακολουθήσει άλλη ανάλυση

1. Barcelona (18-4)

Πρόγραμμα: Ζαlgiris (εκτός), Crvena Zvezda(εντός), Alba (εκτός), Fener(εντός), Ολυμπιακός (εκτός), Maccabi (εντός)

Η ομάδα του Jasikevicius έχει εξασφαλίσει ήδη την πρόκριση και το ενδιαφέρον της στρέφεται αποκλειστικά στην κατάληψη της πρώτης θέσης στην κανονική διάρκεια. Οι Καταλανοί φαίνεται πως θα κόψουν πρώτοι το νήμα, διότι είναι δύο νίκες πάνω από την Real με ματς παραπάνω, ενώ υπερτερούν έναντι της Βασίλισσας στην ισοβαθμία μετά το 2-0 στις μεταξύ τους αναμετρήσεις. Οι Blaugrana βρίσκονται σε εξαιρετική κατάσταση το τελευταίο διάστημα, επομένως δεν δείχνουν πως θα κινδυνεύσουν από τους Μαδριλένους.

2. Real  (16-5)

Πρόγραμμα: Crvena Zvezda (εκτός), Olimpia Milano (εντός), Villeurbanne (εντός), Εfes (εκτός), Μaccabi (εκτός), Παναθηναϊκός (εκτός), Bayern (εντός)

Παρά το γεγονός ότι η Real έδειχνε πως ήταν καβάλα στ’ άλογο πριν ένα μήνα και διεκδικούσε με αξιώσεις την πρωτιά, εντούτοις ένα ντεφορμάρισμα ήταν αρκετό για να την απομακρύνει από την πρωτοπόρο Barcelona και να θέσει σε κίνδυνο ακόμη και την δεύτερη θέση. Το πρόγραμμα που ακολουθεί είναι αρκετά βαρύ κι αν συνεχιστεί η αγωνιστική κάμψη τότε δεν είναι απίθανη περαιτέρω υποχώρηση της στην βαθμολογία.

3. Οlimpia Milano (16-6)

Πρόγραμμα: Real (εκτός), Bayern (εντός), Maccabi (εκτός), Efes (εκτός), Μοnaco (εντός), Villeurbanne (εκτός)

Χάρη στην δραματική της νίκη (με σημαντική χείρα βοηθείας των διαιτητών) κόντρα στον Παναθηναϊκό, η Αrmani παρέμεινε μετά το πέρας της αγωνιστικής στην τρίτη θέση. Η ομάδα του Μessina έχει να βγάλει ένα αρκετά δύσκολο πρόγραμμα, ενώ η εικόνα της στα δύο ματς κόντρα στους αιωνίους δεν ήταν πειστική. Παρά την επιστροφή του Μήτογλου οι Λομβαρδοί αντιμετωπίζουν κάποια θέματα στην frontline, την ώρα που μια κρίσιμη σειρά αγώνων πλησιάζει. Η ιταλική ομάδα έχει επιδείξει μια αξιοζήλευτη σταθερότητα παρά τα προβλήματα και δεν θέλει να σκέφτεται με τίποτα το ενδεχόμενο της 4ης η της 5ης θέσης, αφού κατά πάσα πιθανότητα θα τεθεί αντιμέτωπη με την Εfes.

4. Ολυμπιακός (15-7)

Πρόγραμμα: Alba (εκτός), Zalgiris (εκτός), Παναθηναϊκός (εντός), Monaco (εκτός), Villeurbanne (εκτός), Βarcelona (εντός)

Με τον καλύτερο τρόπο έχει ξεπεράσει το ντεφορμάρισμα κατά την διάρκεια του Ιανουαρίου ο Ολυμπιακός, που μετράει 4 σερί νίκες στην EuroLeague και την κατάκτηση του Κυπέλλου. Οι Ερυθρόλευκοι με προίκα το 2-0 κόντρα στην Αrmani θα παλέψουν μέχρι τέλους για την 3η θέση, έχοντας ως σύμμαχο και την εξαιρετική κατάσταση στην οποία βρίσκονται. Το πρόγραμμα των Πειραιωτών αν κι έχει 4/6 εκτός έδρας ματς μοιάζει βατό, διότι οι Alba, Zalgiris, Villeurbanne  είναι ήδη αποκλεισμένες. Αναφορικά με τις εντός έδρας υποχρεώσεις το σύνολο του Γιώργου Μπαρτζώκα έχει τον πρώτο λόγο κόντρα στον αιώνιο αντίπαλο, ενώ δεν αποκλείεται οι Καταλανοί να έχουν εξασφαλίσει ήδη την πρώτη θέση και να είναι αδιάφοροι. Γενικότερα οι τρεις πρωταθλητές Ευρώπης δείχνουν ικανοί να κατακτήσουν την τρίτη θέση, με στόχο να αποφύγουν την Efes. Aν καταφέρουν να μην διασταυρωθούν με τους Τούρκους, τότε ο δρόμος της επιστροφής σε Final Four έπειτα από το 2017 είναι ορθάνοιχτος.

5. Efes (12-8)

Πρόγραμμα: Βaskonia (εκτός), Monaco (εκτός), Ζalgiris (εκτός), Real (εντός), Οlimpia Milano (εντός), Bayern (εντός), Alba (εντός), Crvena Zvezda (εκτός)

Μετά από ακόμη μία νίκη κόντρα στην Fener, η Efes δείχνει να κλειδώνει τουλάχιστον την πρόκριση στα play-off, αλλά και να ονειρεύεται το πλεονέκτημα έδρας. Οι Τούρκοι έχουν δύο ματς λιγότερα από Ολυμπιακό και Olimpia Milano, τους οποίους θα καταδιώξουν με στόχο να φτάσουν στην τετράδα. Οι πρωταθλητές Ευρώπης βρίσκονται σε εξαιρετική κατάσταση το τελευταίο διάστημα και δείχνουν ικανοί να νικήσουν τον οποιονδήποτε. Tα εντός έδρας ματς με Real και Olimpia θα παίξουν καθοριστικό ρόλο για το αν θα καταφέρουν να τρυπώσουν στις πρώτες τέσσερις θέσεις της κατάταξης.

6.Bayern (12-10)

Πρόγραμμα: Fener (εκτός), Olimpia Milano (εκτός), Παναθηναϊκός (εκτός), Efes (εκτός), Crvena Zvezda (εντός), Real (εκτός)

Η Bayern μπορεί να είναι από τις πιο ευνοημένες ομάδες της διοργάνωσης μετά την επικείμενη αποβολή των Ρωσικών ομάδων, ωστόσο το δύσκολο πρόγραμμα που έχει ενδέχεται να της στερήσει την είσοδο στην οκτάδα. Σε αυτήν την εξάδα αγώνων το σύνολο του Τrinchieri πρέπει οπωσδήποτε να νικήσει το εντός έδρας  παιχνίδι με τον Crvena Ζvezda και στην συνέχεια να πάρει δύο διπλά σε πολύ δύσκολες έδρες. Το μόνο θετικό  για τους Βαυαρούς είναι ότι αντιμετωπίζουν την Real την τελευταία αγωνιστική της διοργάνωσης, κάτι που σημαίνει ότι οι Μαδριλένοι μπορεί να μην έχουν βαθμολογικό κίνητρο.

7. Maccabi (11-10)

Πρόγραμμα: Fener (εντός) Crvena Zvezda (εκτός), Olimpia Milano (εντός), Real (εντός), Παναθηναϊκός (εκτός), Villeurbanne (εντός), Barcelona (εκτός)

Ακόμη μια ομάδα που ευνοείται από την εμπόλεμη κατάσταση μεταξύ Ρωσίας κι Ουκρανίας είναι οι Ισραηλινοί. Συγκεκριμένα η ομάδα του Λαού υπό κανονικές συνθήκες θα βρισκόταν  στο 12-13 και η  πρόκριση στην postseason φάνταζε πολύ δύσκολη. Παρόλα αυτά οι τωρινές συνθήκες αλλά και το βατό πρόγραμμα δίνουν την δυνατότητα στην Maccabi να έχει την τύχη στα χέρια της σχετικά με την είσοδό της στα play-off.  Τέλος εκρεμμεί και το αναβληθέν εντός έδρας παιχνίδι με την Fener για την 23η αγωνιστική της Ευρωλίγκας, το οποίο θα κρίνει πολλά για την συνέχεια των δύο ομάδων.

8. Monaco (10-13)

Πρόγραμμα: Efes (εντός), Ολυμπιακός (εντός), Βaskonia (εντός), Olimpia Milano (εκτός), Αlba (εντός)

Mε διαφορά η πιο αδικημένη ομάδα έπειτα από την σχεδόν βέβαιη αποβολή των CSKA, Unics, Zenit, διότι το ρεκόρ της με τις ρώσικες ομάδες είναι 4-1. Λαμβάνοντας υπόψη αυτό το δεδομένο η πρόκριση στην οκτάδα μοιάζει δύσκολη για τους Μονεγάσκους, αφού έχουν να δώσουν μόλις 5 παιχνίδια, στα οποία ενδεχομένως να πρέπει να κάνουν το απόλυτο. Η παρέα του Mike James πατάει πολύ καλά από τα τέλη του 2021 κι έπειτα, έχοντας ως μοναδικό μελανό σημείο την εντός έδρας από την Zalgiris. Επομένως περιμένουμε με αγωνία τα εναπομείναντα παιχνίδια για να  διαπιστώσουμε αν το σύνολο του Οbradovic διατηρήσει την θέση του στην οκτάδα.

9. Crvena Ζvezda (9-12)

Πρόγραμμα: Real (εντός), Μaccabi (εντός), Barcelona (εκτός), Αlba (εκτός), Βayern (εκτός), Ζalgiris (εκτός), Efes (εντός)

Ο ανακατατάξεις στην βαθμολογία φέρνουν και τους Ερυθρόλευκους της Σερβίας ένα βήμα πριν το πλασάρισμα στην οκτάδα, παρότι ο Crvena Zvezda φέτος μας έχει αποδείξει πως είναι ικανός για το καλύτερο και για το χειρότερο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα της αστάθειας στην απόδοσή του είναι το γεγονός ότι έχει κερδίσει μέσα-έξω τον Ολυμπιακό, ενώ έχει κάνει κάποιες απροσδόκητες ήττες όπως με την Alba στο Βελιγράδι και με τον ελλιπέστατο Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ. Το καλό για τους Σέρβους είναι ότι οι εκτός έδρας υποχρεώσεις με εξαίερεση την Barca  είναι στα μέτρα τους, ενώ στην καυτή τους έδρα μπορούν να νικήσουν τον οποιονδήποτε.

10. Fenerbahce (9-13)

Πρόγραμμα: Μαccabi (εκτός) Bayern (εντός), Βaskonia (εκτός), Βarcelona (εκτός), Alba (εντός), Παναθηναϊκός (εντός)

Η αποβολή των ρωσικών ομάδων στοιχίζει πολλά και στην ομάδα του Djordjevic, διότι το ρεκόρ με αυτές ήταν 3-0. Πέρα από αυτήν την συνθήκη που αδικεί κατάφωρα τα καναρίνια, υπάρχει ακόμη ένα στοιχείο προβληματισμού που δεν είναι άλλο από την απόδοση της ομάδας στα τελευταία παιχνίδια. Παρά την επιστροφή του De Colo, η Fener έχει υποστεί τρεις διαδοχικές ήττες (Monaco , Crvena Zvezda, Efes), που την έχουν βγάλει εκτός οκτάδας. Βέβαια το σχετικά βατό πρόγραμμα, αλλά και το γεγονός πως οι Τούρκοι είναι μια από τις ισχυρότερες ομάδες της  Ευρωλίγκας τα τελευταία χρόνια, τους δίνει το δικαίωμα στο να ελπίζουν για την ανατροπή.

11. Αlba (8-12)

Πρόγραμμα:  Παναθηναϊκός (εντός), Ολυμπιακός (εντός), Baskonia (εκτός), Barcelona (εντός), Crvena Zvezda (εντός), Fener (εκτός), Εfes (εκτός), Μοnαcο (εκτός)

Οι Βερολινέζοι με το ρεκόρ τους στο 8-12 και με 8 παιχνίδια να απομένουν έχουν λίγες αλλά υπαρκτές ελπίδες, ούτως ώστε να πετύχουν την απόλυτη υπέρβαση της οκτάδας. Η εικόνα των Γερμανών είναι αρκετά βελτιωμένη τον τελευταίο καιρό κι ιδιαίτερα στα εντός έδρας ματς, όμως η αφέλειά τους αλλά και το γεγονός ότι οι εναλλακτικές τους δεν είναι υψηλού επιπέδου τους καθιστούν αουτσάιντερ για την πρόκριση στα play-off. Παρά το γεγονός ότι πιθανότατα η Alba θα είναι εκτός οκτάδας, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είναι επικίνδυνη, καθώς όποιος την υποτιμήσει τότε θα βρεθεί προ εκπλήξεων.

Οι υπόλοιπες ομάδες δηλαδή η Villeurbane, η Baskonia, Zalgiris κι ο Παναθηναϊκός δεν έχουν ούτε μαθηματικές ελπίδες για την οκτάδα και λογικά θα παίξουν τον ρόλο του ρυθμιστή για την διαμόρφωση της βαθμολογίας μετά το πέρας της regular season.

Υ.Γ Ο Παναθηναϊκός θα μπορούσε να ήταν πιο πάνω στην κατάταξη αν δεν έχανε κάποια ματς στον πόντο όπως με την Efes ή την Unics. Παράλληλα ακόμη ένα στοιχείο, το οποίο αποτέλεσε τροχοπέδη για μια καλή πορεία του Τριφυλλιού στην Ευρωλίγκα είναι το γεγονός ότι οι επιλογές των Ferell και Perry στην νευραλγική θέση του άσου αποδείχθηκαν πολύ κατώτερες των περιστάσεων.