Πένθος στον χώρο του μπάσκετ, αφού «έφυγε» ξαφνικά απ’ τη ζωή σε ηλικία 57 ετών ο παλαίμαχος μπασκετμπολίστας Zoran Sretenovic.

 

Ο Σέρβος υπέστη καρδιακή προσβολή νωρίτερα μες στη μέρα και λίγη ώρα αργότερα πέθανε στο Βελιγράδι, όπως έκανε γνωστό με ανακοίνωσαν οι πρώην ομάδες του και η ομοσπονδία της Σερβίας.

 

Ο Zoran Sretenovic ήταν μέλος της Jugoplastika τις «χρυσές» χρονιές που πήρε τα 3 διαδοχικά ευρωπαϊκά (1989-92), ενώ είχε στεφθεί και 2 φορές πρωταθλητής Ευρώπης με την Γιουγκοσλαβία (1991 και 1995). Εκτός απ’ τη Jugoplastika, φόρεσε επίσης τις φανέλες του Ερυθρού Αστέρα, της Partizan, της Bamberg, της γαλλικής Antibes και της πολωνικής Stal Ostrow μεταξύ άλλων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι υπήρξε προπονητής απ’ το 2001 μέχρι το 2016, με τη Buducnost και τη Split να ξεχωρίζουν, χωρίς όμως ιδιαίτερες διακρίσεις.

 

Τον ξαφνικό θάνατο του 57χρονου Σέρβου ανακοίνωσε και η Partizan, μέσω της οποίας συλλυπήθηκε την οικογένειά του Zoran, αλλά και όλους τους φίλους και τους συλλόγους που εργάστηκε ως παίκτης ή προπονητής.

 

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Partizan:

 

«ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ: ZORAN SRETENOVIĆ (1964 – 2022)

Πρώην μέλος της SFR και της FR Γιουγκοσλαβίας, πρώην μπασκετμπολίστας της Partizan και νικητής του Εθνικού Κυπέλλου του 1994 με ασπρόμαυρη φανέλα, δύο φορές πρωταθλητής Ευρώπης από το 1991 και το 1995 με την εθνική Γιουγκοσλαβίας και τρεις φορές πρωταθλητής Ευρώπης με την πρώην Jugoplastika. Ο Zoran Sretenovic «έφυγε» σήμερα από τη ζωή στο Βελιγράδι. Ο μεγάλος Σέρβος και Γιουγκοσλάβος μπασκετμπολίστας υπέστη ανακοπή καρδιάς σήμερα το απόγευμα στο Βελιγράδι, απ’ την οποία «έφυγε» σύντομα από τη ζωή.

Ο Zoran Sretenovic γεννήθηκε στις 5 Αυγούστου 1964 στο Βελιγράδι. Ξεκίνησε την επαγγελματική του καριέρα στην Crvena zvezda, από όπου μετακόμισε στη Jugoplastika (αργότερα POP 84), με την οποία κατέκτησε τρεις τίτλους ευρωπαϊκού πρωταθλήματος. Μετά τη Jugoplastika, ο Sretenovic έπαιξε επίσης σε Bamberg, Antibes, Partizan, Borovica, Radnicki Belgrade και Stal Ostrow, εκεί όπου έκλεισε την καριέρα του. Φορώντας τη φανέλα της Partizan, ο Zoran Sretenovic κατέκτησε το Κύπελλο SR Γιουγκοσλαβίας το 1994, όταν οι «ασπρόμαυροι» νίκησαν τον Ερυθρό Αστέρα στον μεγάλο τελικό με 104:102.

Με τη φανέλα της εθνικής ομάδας της SFR Γιουγκοσλαβίας, ο Zoran Sretenović ήταν μέρος της «μπλε ομάδας» που κατέκτησε κυρίαρχα τον τίτλο του πρωταθλητή Ευρώπης στη Ρώμη το 1991. Τέσσερα χρόνια αργότερα, ο Sretenovic φόρεσε τη φανέλα της SR Γιουγκοσλαβίας με το νούμερο «επτά» στη φανέλα, με την οποία κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στην Αθήνα το 1995.

Μετά το τέλος της καριέρας του, ο Zoran Sretenovic εργάστηκε ως προπονητής στην Budocnost, στη συνέχεια στη Hemofarm, δύο φορές στη Zeljeznicar, στην Igokea, στη Vojvodina, στην Polfarm Gdansk, στην AZS και στη Stala Ostrow.

Στην πλούσια καριέρα του, ο Sretenovic ήταν τρεις φορές πρωταθλητής Ευρώπης σε συλλόγους, δύο φορές πρωταθλητής της Γηραιάς Ηπείρου με τις εθνικές ομάδες της SFR Γιουγκοσλαβίας και της FR Γιουγκοσλαβίας, τέσσερις φορές πρωταθλητής συλλόγων της παλιάς Γιουγκοσλαβίας, δύο φορές Κυπελλούχος SFR Γιουγκοσλαβίας, Κυπελλούχος Γερμανίας και Κυπελλούχος SR Γιουγκοσλαβίας.

Η BC Partizan NIS εκφράζει τα συλλυπητήριά της στην οικογένεια, τους φίλους και όλους τους συλλόγους στους οποίους έπαιξε ή εργάστηκε ως προπονητής ο Zoran Sretenović».

Tags:
Partizan