Ούτε η FIBA μπορούσε να μείνει απαθής στον πόλεμο στην Ουκρανία και ο οποίος συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό εδώ και τρεις μήνες.

 

Κατά την σημερινή του συνεδρίαση, το Διοικητικό Συμβούλιο του FIBA Europe αποφάσισε να λάβει (τις αναμενόμενες και προαποφασισμένες…) κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας, αλλά και της Λευκορωσίας, με άλλα λόγια να εφαρμόσει την απόφαση που έλαβε η Εκτελεστική Επιτροπή της FIBA την περασμένη Τετάρτη. Σύμφωνα με αυτή, αποβάλλονται οι ομάδες αυτών των δύο χωρών απ’ τις προσεχείς Ευρωπαϊκές διοργανώσεις (Basketball Champions League και Europe Cup), ενώ δεν πρόκειται να διεξαχθούν και επίσημοι αγώνες μπάσκετ στη Ρωσία και τη Λευκορωσία μέχρι νεωτέρας.

Μάλιστα, ανακοινώθηκε επίσης πως το Μαυροβούνιο θα πάρει την θέση της Ρωσίας στον 1ο όμιλο του Eurobasket 2022, στον οποίο βρίσκονται επίσης οι Ισπανία, Τουρκία, Βουλγαρία, Βέλγιο, Γεωργία, με την πρωτεύουσα της τελευταίας (Τυφλίδα) να τον «φιλοξενεί».

 

Υπενθυμίζεται ότι οι αγώνες της Λευκορωσίας, η οποία μετέχει στον όμιλο της Εθνικής μας στα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2023 στα «παράθυρα», θα ακυρωθούν, με αποτέλεσμα η Ελλάδα, μαζί με τις Τουρκία και Μεγάλη Βρετανία να βρεθούν αυτόματα στην επόμενη φάση των προκριματικών.