Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει φυσικά αντίκτυπο και στον αθλητισμό και δη στο μπάσκετ. Προς το παρόν δεν έχει αναβληθεί κάποιο από τα παιχνίδια που διεξάγονται απόψε (24/2) και την Παρασκευή (25/2) σε EuroLeague και προκριματικά Παγκοσμίου Κυπέλλου 2023, εντούτοις δεν είναι λίγοι από τον αθλητισμό (ειδικά στις χώρες της Βαλτικής), που αντιδρούν στη ρωσική πολιτική.

Η Zalgiris δήλωσε μέσω των social media τη συμπαράστασή της στον ουκρανικό λαό και επικοινώνησε για το μείζον θέμα με την EuroLeague, προκειμένου να αξιολογηθεί η κατάσταση και να παρθεί κάποια απόφαση για το πώς θα πορευτεί η διοργάνωση από εδώ και πέρα.

«Η Zalgiris δεν αγνοεί τα γεγονότα στην Ουκρανία και διοργανώνει συνομιλία με τη διοίκηση της Euroleague προκειμένου να αξιολογήσει την κατάσταση και να συμφωνήσει σε περαιτέρω ενέργειες. Είμαστε επίσης σε συνομιλίες με αρκετούς συλλόγους για αυτό το θέμα και θα εξετάσουμε αυτή την κατάσταση σε επίπεδο πρωταθλήματος. Σε αυτή την περίπτωση είναι απαραίτητη μια ενιαία απόφαση για τη διοργάνωση», αναφέρει η λιθουανική ομάδα, στο σχετικό ποστάρισμα που έκανε.

Στο πλευρό των Ουκρανών τέθηκαν παράλληλα κι άλλες ομάδες από τη Λετονία, την Εσθονία και τη Λιθουανία. Σύμφωνα με λιθουανικά δημοσιεύματα η Ομοσπονδία της Λιθουανίας προτρέπει όλες τις ομάδες της χώρας να κηρύξουν μποϊκοτάζ σε όλες τις διοργανώσεις στις οποίες συμμετέχουν ομάδες από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία.

Μάλιστα, ήδη η Siauliai ακύρωσε το παιχνίδι με την Enisey και η Kalev Tallin σκοπεύει να αποχωρήσει από τη VTB League.

Στο μεταξύ, ο Alex Abrines εξέφρασε δημόσια την απροθυμία του να παίξει στη Ρωσία απέναντι στη Zenit την Παρασκευή (25/2). «Δεν μου αρέσει που θα πρέπει να ταξιδέψουμε στη Ρωσία σήμερα», έγραψε ο Ισπανός γκαρντ της Barcelona στο Twitter…