Το απόγευμα του Σαββάτου (12/3), η Lietkabelis συνέχισε την ξέφρενη πορεία της στο φετινό πρωτάθλημα Λιθουανίας κάμπτοντας την αντίσταση και της Prienai με 82-73, αποτέλεσμα που συνεχίζει να την φέρνει όλο και πιο απειλητικά κοντά στη 2η θέση.
Ταυτόχρονα δε, αξίζει να αναφερθεί το γεγονός πως αυτή ήταν η 11η νίκη στη σειρά στη λίγκα αλλά και η 8η διαδοχική αν συνυπολογιστεί και το EuroCup -όπου τις προάλλες είχε διασύρει την Partizan του Zeljko Obradovic με 93-78, ενώ η απόσταση είχε εκτιναχθεί και στους 29 πόντους.

Σημαντικό γρανάζι για την εν λόγω πετυχημένη πορεία αποτελεί φυσικά και ο δικός μας Παναγιώτης Καλαϊτζάκης, που συνεχίζει να διαπρέπει στο εξωτερικό για άλλη μια χρονιά και διανύοντας μια τρομερή σεζόν και σε ατομικό επίπεδο να καταφέρει να πετύχει και ατομικές επιτυχίες όπως η κλήση στην Εθνική ομάδα για τα παιχνίδια με την Τουρκία για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2023.

Σε μια πρώτη ματιά, ο Έλληνας γκαρντ διανύει μια πολύ γεμάτη στατιστικά σεζόν, γράφοντας 10 πόντους, 4 ριμπάουντ, 3 ασίστ αλλά και 1.5 κλέψιμο ανά 24 αγωνιστικά λεπτά, την ίδια στιγμή που εκτελεί με 49% σε 69 απόπειρες στα δίποντα, με 34% σε 88 απόπειρες από την περίμετρο αλλά και με 84% σε 55 απόπειρες από τη γραμμή των βολών, όντας καίριος και υπεύθυνος για πολλές ειδικές αποστολές σε άμυνα και επίθεση.
Μάλιστα, έχει καταφέρει να διαπρέψει ήδη για την Lietkabelis όντας στο Top-3 (με εξαίρεση το σκοράρισμα όπου καταλαμβάνει την 4η θέση) σε κάθε διαθέσιμη στατιστική κατηγορία για τους «κοντούς» (εξαιρούνται οι τάπες δηλαδή)!

Αναλυτικά οι επιδόσεις του:

  • 4ος σε πόντους
  • 2ος σε ριμπάουντ
  • 3ος σε ασίστ
  • 1ος σε κλεψίματα
  • 2ος σε λεπτά

 

Ωστόσο, η χροιά του στην ομάδα του μπορεί να αποδοθεί πολύ πιο μεστά στα Advanced Stats, τα οποία και μαρτυρούν σε ένα ευρύτερο φάσμα τη λειτουργικότητά του σε κάθε μήκος και πλάτος του παρκέ.

Ουσιαστικά, με αυτόν στον παρκέ, ο οργανισμός της LKL πετυχαίνει 111.5 πόντους ανά 100 κατοχές επιθετικά σε πρωτάθλημα και Ευρώπη, με τον Έλληνα αθλητή μάλιστα -που διαθέτει το 4ο μεγαλύτερο USG% με 21.5%- να δίνει πολλές λύσεις τόσο από μακρινή απόσταση -κάτι που χρειάζεται το πολύ σύγχρονο μπολιασμένο συγκρότημα του Nenad Canak– όσο και μέσω των δυναμικών του drives.

Από την άλλη μεριά, η άμυνα είναι το κυριότερο προσόν του γεννημένου στο Ηράκλειο περιφερειακού, αφού -κάτι που απέδειξε και στην πρόσφατη κλήση του στην Επίσημη Αγαπημένη, όταν και μάρκαρε τον… φονιά Shane Larkin– είναι ο κορυφαίος στα μετόπισθεν για τον σύλλογό του, που δέχεται μόλις 96 πόντους ανά 100 κατοχές όσο εκείνος βρίσκεται στο παρκέ (κορυφαία επίδοση)!
Μάλιστα, μαζί με τους Maldunas (97 Defensive Rating) και Lipkevicius (99 Defensive Rating) είναι οι μοναδικοί με λιγότερους από 100 πόντους ανά 100 κατοχές παθητικό -με τον Καλαϊτζάκη να ξεπερνάει κατά 5 πόντους τον μέσο όρο της ομάδας αλλά και κατά 6 εκείνον μόνο των συμπαικτών του!

 

 

 

Όλα αυτά μας φέρνουν στο πλέον σημαντικό στοιχείο στο μπάσκετ και τον αθλητισμό, που δεν είναι άλλο από τη θετική παρουσία. Στο μπάσκετ αυτό υπολογίζεται από το καθιερωμένο σε Ευρώπη (όχι επίσημα από την EuroLeague, που σκέφτηκε να ρίξει στον Καιάδα ό,τι χρήσιμο στατιστικό είχε με το νέο της σάιτ) και ΝΒΑ +/-.
Ο Καλαϊτζάκης λοιπόν, κάνει εν ολίγοις την ομάδα του καλύτερη κατά 7 πόντους ανά βραδιά, ενώ στα τελευταία 4 ματς του έχει εκτοξεύσει αυτή την ήδη λαμπερή απόδοση στο +20 ανά βραδιά.

Το παράλογο με την περίπτωσή του;
Σε αυτά τα ματς είναι σκιά του καλού του εαυτού από την περίμετρο εκτελώντας με το πενιχρό 29% σε 21 προσπάθειες, κάτι που αναδεικνύει το εν γένει ταπεραμέντο του (μετράει 9.5 πόντους, 3.5 ριμπάουντ, 3 ασίστ και 1 κλέψιμο κατά μέσο όρο)!