Ο Αλέξανδρος Σαμοντούροβ, που πήρε μεταγραφή από τη ΔΕΚΑ στον Παναθηναϊκό, είναι μεταξύ των κορυφαίων Ευρωπαίων prospects στο Basketball Without Borders στην Ιταλία.

Οι συγκεκριμένες προπονήσεις θα γίνουν για 19η φορά και εκεί θα βρίσκεται ο νεαρός άσσος, ο οποίος από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο ενσωματώνεται στις τάξεις των «πρασίνων».

Νίκος Βασιλείου και Σοφία Σταματάκη θα εκπροσωπήσουν επίσης την Ελλάδα και θα ζήσουν μία όμορφη στιγμή στα μπασκετικά βήματα τους. Νταλίνο Γκαλινάρι (Χοκς), Τέρανς Μαν (Κλίπερς) και Κέμπα Ουόκερ (Νικς) θα προπονήσουν τα κορυφαία ανερχόμενα ονόματα του ευρωπαϊκού μπάσκετ.

Το κορυφαίο Πρόγραμμα Ανάπτυξης του NBA και της FIBA θα πραγματοποιηθεί από 1 έως 4 Ιουνίου στο Μιλάνο, σε συνεργασία με την Ιταλική Ομοσπονδία Καλθοσφαίρισης.

Για την ακρίβεια, το Μιλάνο θα καλωσορίσει 62 αγόρια και κορίτσια ηλικίας 14-17 από 24 ευρωπαϊκές χώρες, οπότε το εν λόγω καμπ είναι άκρως σημαντικό και εμπειρία για τους συμμετέχοντες.

Η σχετική ανακοίνωση αναφέρει:

Το NBA, η FIBA και η Ιταλική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης (FIP) ανακοίνωσαν σήμερα πως το Basketball Without Borders (BWB) Europe, θα διεξαχθεί στο Sport Village Assago και την Bocconi Sport Center στο Μιλάνο της Ιταλίας από την Τετάρτη 1 Ιουνίου έως το Σάββατο 4 Ιουνίου. Το 19ο BWB Europe camp θα επιστρέψει για πρώτη φορά σε ευρωπαϊκό έδαφος από το 2019 όπου είχε διεξαχθεί στη Λετονία, ενώ θα επιστρέψει στην Ιταλία για πρώτη φορά, ύστερα από το 2014 όπου είχε διεξαχθεί στη Ρώμη.

Το BWB Europe 2022 θα καλωσορίσει 62 από τα κορυφαία αγόρια και κορίτσια ηλικίας 14-17 ετών από 24 χώρες από όλη την Ευρώπη, μεταξύ των οποίον και ο Αλέξανδρος Σαμοντούροβ. Οι prospects θα έχουν την ευκαιρία να μάθουν απευθείας από ενεργούς παίχτες και βετεράνους του NBA, του WNBA και της FIBA, από θρύλους του αθλήματος αλλά και προπονητές και, φυσικά, να συναγωνιστούν με τους ομότιμούς τους. Οι συμμετέχοντες και οι προπονητές θα λάβουν επίσης μέρος σε σεμινάρια ηγεσίας, life skills και κοινωνικής προσφοράς.

Οι συμμετέχοντες θα προπονηθούν από τους παίχτες του NBA Ντανίλο Γκαλινάρι (Atlanta Hawks: Ιταλία: BWB Europe 2003), Τέρανς Μαν (LA Clippers: U.S.) και Κέμπα Γουόκερ (New York Knicks). Η ομάδα των προπονητών του BWB Europe συμπληρώνεται από τον Head Coach των Memphis Grizzlies Τέιλορ Τζένκινς (U.S.), τους assistant coaches Ντέιβιντ Άντελμαν (Nuggets: U.S.), Τζόνι Μπράιαντ (New York Knicks: U.S.) και Edniesha Curry (Portland Trail Blazers: U.S.), την πρώην παίκτρια του WNBA Ραφαέλα Μασκιάντρι (Ιταλία) και την αρχηγό της Εθνικής Ομάδας της Ιταλίας και forward της Virtus Bologna, Sabrina Cinili (Ιταλία).

Οι Patrick Hunt (President of the World Association of Basketball Coaches: Αυστραλία) και Marin Sedlaček (πρώην international scout: Σερβία) θα αποτελέσουν τους διευθυντές του camp, ενώ ο Jason Biles (Houston Rockets: U.S.) θα αναλάβει το ρόλο του αθλητικού γυμναστή.

Παίκτες και προπονητές θα καθοδηγήσουν τους συμμετέχοντες σε μία πληθώρα από δράσεις, όπως ασκήσεις κινητικής αποτελεσματικότητας, σταθμούς επιθετικών και αμυντικών δεξιοτήτων, διαγωνισμοί τριπόντων, αγώνες 5 εναντίον 5 και σεμινάρια ανάπτυξης δεξιοτήτων ηγεσίας και life skills. Σε μία τελετή, την τελευταία ημέρα του camp θα απονεμηθούν τα βραβεία BWB Europe 2022 MVP, Defensive MVP, Three-Point Champion και το Patrick Baumann Sportsmanship Award στα αγόρια και κορίτσια που θα διακριθούν τόσο στο γήπεδο όσο και ως ηγέτες.

Ο αριθμός ρεκόρ των 41 αποφοίτων του BWB ήταν μεταξύ του αριθμού ρεκόρ των 121 διεθνών παικτών που βρέθηκαν στα opening-night NBA ρόστερ της σεζόν 2021-22. Μεταξύ των αποφοίτων του BWB Europe που αγωνίζονται αυτή τη στιγμή στο NBA και το WNBA είναι οι Γκαλινάρι, Ντένι Αντβίγια (Wizards: Ισραήλ: BWB Europe 2018 και BWB Global 2019), Κίλιαν Χέιζ (Detroit Pistons, Γαλλία: BWB Europe 2018 και BWB Global 2019), Awak Kuier (Dallas Wings: Φιλανδία: BWB Europe 2016 και 2018 και BWB Global 2017), Ντάριο Σάριτς (Suns: Κορατία: BWB Europe 2010) και Γιόνας Βαλαντσιούνας (New Orleans Pelicans: Λιθουανία: BWB Europe 2008).

Το NBA και η FIBA έχουν διοργανώσει 63 BWB camps σε 30 χώρες από το λανσάρισμα του προγράμματος το 2001. Περισσότεροι από 3.700 παίκτες από 133 χώρες και περιοχές έχουν συμμετάσχει στο BWB, ενώ 96 συμμετέχοντες έχουν γίνει draft στο NBA και το WNBA ή έχουν υπογράψει ως free agents.  Το πρώτο Basketball Without Borders camp έλαβε χώρα στην Ευρώπη τον Ιούλιο του 2001. Ο Βλάντε Ντίβατς (Σερβία) και ο Τόνι Κούκοτς (Κροατία), μαζί με πρώην συμπαίκτες τους από την Εθνική Ομάδα Ανδρών της Γιουγκοσλαβίας, επανενώθηκαν για να δουλέψουν με 50 παιδιά από τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη, την Κροατία, την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, τη Σλοβενία και την Σερβία και Μαυροβούνιο στην La Ghirada του Τρεβίζο της Ιταλίας. 

Tags:
Κόσμος