Ιδιαίτερη θα είναι η νέα χρονιά μιας και για πρώτη φορά θα λάβουν χώρα προκριματικοί αγώνες για την είσοδο των ομάδων στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Προκριματικοί βέβαια οι οποίοι έχουν αναθερμάνει την κόντρα που υπάρχει ανάμεσα στην Ευρωλίγκα και την FIBA με το θέμα αυτό τη φορά να συζητιέται στο Ευρωκοινοβούλιο.

Συγκεκριμένα, το θέμα της συζήτησης ήταν η άρνηση της Ευρωλίγκας να διαμορφώσει το πρόγραμμα της νέας σεζόν έτσι ώστε να υπάρχει η δυνατότητα για τους παίκτες να κληθούν στις εθνικές τους ομάδες.

Η επιτροπή αθλητισμού του Ευρωκοινοβουλίου, με τον πρώην αρχηγό της Εθνικής ποδοσφαίρου, Θοδωρή Ζαγοράκη, να είναι γενικός γραμματέας, κατέθεσε ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τονίζοντας τις αρνητικές συνέπειες που μπορεί να έχει αυτή η εξέλιξη. Παράλληλα, έγινε λόγος για το δικαίωμα όλων των αθλητών να εκπροσωπήσουν την χώρα τους όταν κληθούν.

Μετά την κατάθεση της ερώτησης, τα μέλη της επιτροπής αθλητισμού μίλησαν για την ερώτηση που κατέθεσαν λέγοντας χαρακτηριστικά: “Για μας, το πιο σημαντικό πράγμα είναι να διασφαλίσουμε το θεμελιώδες δικαίωμα των παικτών να αγωνίζονται στις εθνικές ομάδες τους. Δεν επιθυμούμε να παρέμβουμε στη διαμάχη μεταξύ FIBA και Ευρωλίγκας. Αντιθέτως, ευχόμαστε να συνεχιστεί ο διάλογος μεταξύ όλων των πλευρών, έτσι ώστε στο τέλος το ευρωπαϊκό μπάσκετ να βγει δυνατότερο και πιο ενωμένο. Οι παίκτες και η συμμετοχή τους στις εθνικές ομάδες δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ως μέσο πίεσης από καμία πλευρά”.

Στη συνέχεια, οι δύο πρόεδροι της επιτροπής, Σαντιάγκο Φισάς Αϊτσελά και ο Μαρκ Ταραμπέλα τόνισαν: “Η διαμάχη μεταξύ διαφορετικών οργανισμών δεν πρέπει να επηρεάσει, υπό οποιεσδήποτε περιστάσεις, το δικαίωμα των παικτών να συμμετέχουν στις διοργανώσεις με τις εθνικές ομάδες τους. Προσβλέπουμε στο ότι η Κομισιόν θα αποτρέψει αυτή η κατάσταση να δημιουργήσει εσφαλμένες εντυπώσεις για τις αθλητικές διοργανώσεις”.

Την ίδια ώρα, έχει οριστεί για αύριο η Γενική Συνέλευση της ECA, της επιτροπής που απαρτίζεται από τις 11 ομάδες που έχουν υπογράψει 10ετη συμβόλαια, στην οποία θα τεθεί το θέμα με τα προκριματικά των εθνικών ομάδων.