Αφορμή για να ξεσπάσει η κόντρα ανάμεσα στις δύο πλευρές ήταν η πρόσφατη δήλωση του ισχυρού άνδρα της Ευρωλίγκας, ότι οι παίκτες που συμμετέχουν στη διοργάνωση δεν θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής στα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Η Ένωση Ισπανών καλαθοσφαιριστών βέβαια δεν άργησε να αντιδράσει, με τον γενικό γραμματέα, Ράφα Χοφρέσα, να επικαλείται τον αθλητικό νόμο περί συμμετοχής στην εθνική. Αναλυτικά:

«Η Ευρωλίγκα δεν μπορεί να το κάνει αυτό, γιατί είναι στις υποχρεώσεις ενός αθλητή σύμφωνα με το νόμο της χώρας. Είναι το άρθρο 47 του αθλητικού νόμου, όπου αναφέρεται πως οι παίκτες πρέπει να ανταποκρίνονται στην κλήση για συμμετοχή στις υποχρεώσεις των εθνικών ομάδων, αγώνων ή προετοιμασίας».

Παρόμοια ήταν η αντίδραση και του προέδρου του συνδέσμου, Αλφόνσο Ρέγιες, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε: «εμείς θα παίξουμε στα παράθυρα της FIBA όταν έρθει η ώρα. Γινόταν μέχρι τώρα και δεν υπήρχε κανένα θέμα. Το πρόβλημα υπάρχει πλέον, γιατί η Ευρωλίγκα αύξησε τον αριθμό των αγώνων. Ο Μπερτομέου θα αποφασίσει ποιος θα πάει στην Εθνική Ομάδα και ποιος όχι; Ποιος είναι αυτός για να αποφασίσει κάτι τέτοιο;».

Όλα αυτά βέβαια, λίγες μόνο ώρες μετά την σκέψη πολλών ομάδων της ACB να εγγραφούν τη νέα σεζόν στο Τσάμπιονς Λιγκ, με την κόντρα ανάμεσα στην Ευρωλίγκα και την FIBA Europe να κρατά καλά και το φετινό καλοκαίρι.