Αν και η Ολλανδία είναι περισσότερο για το ποδόσφαιρο και για τις κατά καιρούς υπέροχες μηχανές τόσο της Εθνικής ομάδας όσο και του Ajax ανά την Ευρώπη, αυτή τη φορά η χώρα ήρθε στο προσκήνιο για το μπάσκετ -καθότι στον αγώνα μεταξύ των Leiden και Donar Groningen για τον 5ο και τελευταίο τελικό της φετινής σεζόν έλαβε χώρα μια τεράστια ανατροπή της τάξης των 16 πόντων στα τελευταία ούτε 2.5 λεπτά της αναμέτρησης που έκρινε μάλιστα και τον τίτλο!

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή όμως. Έχοντας περάσει τους πρώτους δύο γύρους των Playoffs, οι Leiden και Donar Groningen, πόλεις που χωρίζονται μεταξύ τους από 218 οδικά χλμ., δίνουν ραντεβού στους μεγάλους τελικούς όντας οι δύο καλύτερες βάσει συγκυριών ομάδες της σεζόν.

Στα τέσσερα πρώτα ματς της σειράς, ο εκάστοτε φιλοξενούμενος κατάφερνε να πανηγυρίσει τη νίκη -με την Leiden να επαναφέρει τα ντέρμπι στην έδρα της για τον 5ο και τελευταίο τελικό. Εκεί όμως, οι φιλοξενούμενοι πήραν… φόρα και με κύριο πρωτεργάτη τόσο τον Mounce (24 πόντοι, 7 ριμπάουντ, 4 ασίστ) όσο και τον Gaddefons (19 πόντοι, 7 ριμπάουντ, 2 ασίστ) κατάφεραν όχι απλά να παρουσιαστούν καλύτεροι στη συνάντηση αλλά να πάρουν κεφάλι ακόμα και 16 πόντων (61-77) με σχεδόν 2.5 λεπτά να απομένουν για το φινάλε του αγώνα.

Με την τριάδα όμως, των Hammond (18 πόντοι, 4 ριμπάουντ), Van Bree (17 πόντοι) και Rutherford (14 πόντοι, 6 ριμπάουντ) να την κουβαλούν στις πλάτες τους, η Leiden έκανε μια τρομερή ανατροπή και κατόρθωσε αφενός να κλέψει ένα ολότελα χαμένο ματς μέχρι και μερικές στιγμές και αφετέρου να πανηγυρίσει το δεύτερο πρωτάθλημά της τα τελευταία τρία χρόνια!

Μπορείτε να δείτε την απίθανη αυτή ανατροπή στο βίντεο που ακολουθεί:

Αναλυτικά τα αποτελέσματα της σειράς:

21/5 Leiden – Donar Groningen 91-94 παρ.
23/5 Donar Groningen – Leiden 65-68
25/5 Leiden – Donar Groningen 55-64
27/5 Donar Groningen – Leiden 45-68
29/5 Leiden – Donar Groningen 82-81