Οι ολοένα και πιο δυσχερείς καταστάσεις στο μέτωπο της Ουκρανίας έχουν φυσικά άμεσες συνέπειες και στον καθημερινό βίο των ρωσικών ομάδων, με πάρα πολλούς αθλητές ανεξαρτήτως εθνικότητας αφενός να προβάλλουν τη συμπαράστασή τους στο πλευρό των Ουκρανών και αφετέρου να αναχωρούν άμεσα από τους συλλόγους τους είτε για λόγους ασφάλειας είτε για λόγους διαμαρτυρίας.

Ήδη από το μεσημέρι της Δευτέρας (28/2), οι CSKA Moscow και Zenit St. Petersburg, οι δύο μεγαλύτερες ομάδες της χώρας δηλαδή και οι κύριοι εκπρόσωποι μαζί με την UNICS Kazan στην EuroLeague, έχουν αντικρίσει σωρεία παικτών τους να αποχωρούν από τη Ρωσία εξαιτίας των πρόσφατων εξελίξεων, με τους Μοσχοβίτες μάλιστα να ανακοινώνουν με κάθε επισημότητα πως σέβονται την απόφαση αθλητών όπως οι Clyburn, Hackett, Shengelia, Grigonis και Bolomboy, οι οποίοι ήδη από το Σάββατο (26/2) έχουν ξεκινήσει τις διαδικασίας αναχώρησης από την πρωτεύουσα.

Αναφορικά τώρα με το ελληνικό στοιχείο στους πρωταθλητές της VTB United League, οι 4 συμπατριώτες μας δεν έχουν αποφασίσει ακόμα για το άμεσο μέλλον τους -για το αν θα παραμείνουν δηλαδή ή όχι στην ομάδα και τη χώρα!

Ο λόγος φυσικά για τους Δημήτρη Ιτούδη (head coach), Ανδρέα Πιστιόλη (assistant coach), Κώστα Χατζηχρήστο (γυμναστής) και Κοσμά Κοντογιάννη (φυσιοθεραπευτής), οι οποίοι είναι πλέον εξαιρετικά πιθανό να δουν την επόμενη μέρα τους σε ζωή και καριέρα μακριά από την «ρωσική αρκούδα», που μαζί με τις Zenit και UNICS παραπαίουν αγωνιστικά, μετοχικά και οικονομικά από τη στιγμή που οι συμπατριώτες τους εισέβαλαν στην Ουκρανία.