Η ιστορία της ζωής του Imru Duke μοιάζει με παραμύθι και με σενάριο του Χόλιγουντ. Είναι ένα από εκείνα τα παραμύθια και τα σενάρια, που μόνο που ζωή μπορεί να φτιάξει. Μια ζωή που ξεκινάει από τους δρόμους του Τρινιντάντ και Τομπάγκο, περνάει από το twitter, πάει σε ένα ταξίδι ζωής στην Ισπανία και στην μεταγραφή σε ομάδας της Δ’ Εθνική της χώρας της Ιβηρικής Χερσονήσου και φτάνει ως το ΝΒΑ!

Ο 21χρονος παίκτης δήλωσε συμμετοχή στο φετινό ντραφτ του ΝΒΑ. Τα… στοιχεία του προκάλεσαν ερωτηματικά σε όλους. Δίπλα στο όνομά του αναφερόταν ότι έπαιζε στην Δ’ Ισπανίας στην πανάγνωστη ομάδα Zentro Basket.

Οι μη μυημένοι δεν τον ήξεραν. Τον ήξεραν όμως, πολλές ομάδες του ΝΒΑ, οκτώ γα την ακρίβεια.

Τον 21χρονο (2,08μ.) φόργουορντ είχαν παρακολουθήσει Minnesota, New Orleans, Oklahoma, Memphis, Brooklyn, Utah, Miami και San Antonio! Είχαν μάθει την περίπτωσή του και είχαν στείλει ανθρώπους τους να τον δουν.

Ανακαλύφθηκε από το twitter

Ο Duke γεννήθηκε και μεγάλωσε στα νησιά Τρινιντάντ και Τομπάγκο. Με το μπάσκετ δεν είχε καμία ειδική σχέση. Απλά του άρεσε και που και που έπαιζε στους δρόμους.

Η τεχνολογία τον βοήθησε να βρεθεί στην Ισπανία. Είχε βάλει φάσεις του στο twitter. Ένας μάνατζερ ο Jaime Alonso είδε τα πλάνα από τα βίντεο που είχε ανεβάσει ο Duke και είδε ότι 18χρονος τότε νεαρός είχε το πακέτο για να εξελιχθεί.

Με το μπάσκετ βέβαια, ήταν άλλα λόγια να αγαπιόμαστε. Ασχετος ήταν από τεχνική. Είχε όμως, τρομερή εκρηκτικότητα και αθλητικότητα και ο Alonso έκρινε ότι ο Duke μπορούσε με την κατάλληλη προπόνηση να βγει… λίρα 100.

Έτσι αποφάσισε να τον αναλάβει και τον έφερε στην Ισπανία το 2018.

Το ψέμα με το ύψος

Στα στοιχεία του στο twitter  φαινόταν ότι ήταν 2,08μ. Δεν ήταν όμως. Είχε γράψει ψέματα. Ηταν 2,03μ. και μάλιστα ήταν και πολύ αδύνατος. Ηταν μόλις 85 κιλά. Στη πορεία βέβαια, πήρε πάνω από 3 πόντους και έβαλε και 10 κιλά επιπλέον στο σώμα του.

Ο Alonso τον πήγε σε πολλές ομάδες. Δεν έδειξαν όμως, ενδιαφέρον.

Είχε παίξει είτε μόνος, είτε μονά

Δεν είχαν κι άδικο μεταξύ μας. Μπορεί να ήταν τρομακτικά αθλητικός κι εκρηκτικός, αλλά από μπάσκετ δεν… σκάμπαζε. Δεν είχε παίξει καν κανονικό παιχνίδι με 5 αντιπάλους, όπως αποκάλυψε ο Alonso: «Μέχρι να έρθει στην Ισπανία δεν είχε παίξει ποτέ σε ματς πέντε εναντίον πέντε. Είχε παίξει είτε μονά, είτε… μηδέν, δηλαδή έπαιζε μόνο του μπάσκετ. Έπρεπε να μάθει τα πάντα. Τα συστήματα, την δυναμικότητα του παιχνιδιού με αντιπάλους, τον ανταγωνισμό, να μάθει για το παιχνίδι και τους κανόνες, να μάθει για τους κανονισμούς διαιτησίας».

Τελικά τον έκλεισε η Zentro Basket. Το «μπαμ» το έκανε στο «EuroLeague Adidas Next Generation» στην Βαλένθια. Παράλληλα έκανε προπονήσεις και για ομάδες. Τα λαγωνικά του ΝΒΑ τον εντόπισαν και τον είδαν.

Λίγο μετά αποφάσισε (και το έκανε τελικά) να δηλώσει συμμετοχή στο ντραφτ του ΝΒΑ. Το τι θέση θα πάρει είναι άγνωστο. Πιθανότατα θα είναι στην… ουρά του ντραφτ. Ήδη όμως, όπως είπαμε, είναι στα… ραντάρ 8 ομάδων του ΝΒΑ και ίσως τελικά να κάνει το όνειρο πραγματικότητα και να βρει μια θέση στον μαγικό κόσμο του καλύτερου πρωταθλήματος του πλανήτη.