Μυθικά ονόματα του ευρωπαϊκού και του παγκόσμιου μπάσκετ θα πάρουν μια θέση  στο Hall of Fame της FIBA. H Παγκόσμια Ομοσπονδία Μπάσκετ ανακοίνωσε τα ονόματα της Class of 2020 του FIBA Hall of Fame και ανάμεσά τους ήταν ο θρυλικός παίκτης του ΝΒΑ και του καναδικού μπάσκετ, Steve Nash, ο σπουδαίος Σέρβος προπονητής Svetislav Pesic, o Σλοβένος που πέρασε από την Ελλάδα και ως αθλητής και ο προπονητής, Jure Zdovc και ο Ουκρανός τέως παίκτης Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού, Alexander Volkov.

Η Class of 2020 δεν είχε ανακοινωθεί λόγω του lockdown που προκάλεσε η επέλαση του Covid-19. Η FIBA ανακοίνωσε τώρα τα ονόματα αυτά, που θα δώσουν το παρών στην ειδική τελετή της… εισόδου τους στο Hall of Fame. Η τελετή θα γίνει στις 18 Ιουνίου και πέρα από την Class of 2020, εκεί θα γίνει η είσοδος στο Hall of Fame και της Class of 2021, που θα ανακοινωθεί κι αυτή σύντομα.

Ο Nash έπαιξε σχεδόν 2 δεκαετίες στο NBA σε Phoenix Suns (1996–1998 και 2004–2012), Dallas Mavericks (1998–2004), Los Angeles Lakers (2012–2015), ενώ ήταν δυο φορές MVP (2005, 2006) και φυσικά είναι ακόμα στο καλύτερο πρωτάθλημα του πλανήτη ως προπονητής βέβαια, στους Brooklyn Nets..

Ο Pesic έχει περάσει από πολλές ομάδες, είχε οδηγήσει την Εθνική Γερμανίας στο χρυσό στο EuroBasket του 1993. Χρυσά είχε πάρει και με την Γιουγκοσλαβία στο EuroBasket του 2001 και στο FIBA Basketball World Cup του 2002.

Ο Volkov θεωρείται από τις θρυλικότερες μορφές του ουκρανικού αθλητισμού, είχε πάρει το χρυσό με την Εθνική της πάλαι ποτέ Σοβιετικής Ένωσης στο EuroBasket του 1985 στην τότε Δυτική Γερμανία, ενώ είχε πάρει χρυσό με την ομάδα και στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Νότιας Κορέας το 1988. Πέρασε από πολλές ομάδες και φυσικά ανάμεσά τους είναι οι δικοί μας Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός, ενώ έπαιξε και στο NBA από το 1989 έως το 1992 με τους Atlanta Hawks.

Ενας άλλος γνωστός του ελληνικού μπάσκετ είναι και ο Σλοβένος Jure Zdovc, που έχει σηκώσει τα πάντα με την Εθνική της πάλαι ποτέ ενωμένης Γιουγκοσλαβίας.

Η λίστα περιλαμβάνει κι άλλα μεγάλα ονόματα, όπως τον Πολωνό Mieczyslaw Lopatka, που ήταν πρώτος σκόρερ στο FIBA Basketball World Cup του 1967 και έπαιξε 236 φορές στην Εθνική της χώρας του, την Γαλλίδα Isabelle Fijalkowski, την Ουγγαρέζα Agnes Nemeth, την Κορεάτισα Park Shin-j.

Την άλλοτε κόουτς της Εθνικής ΗΠΑ Tara VanDerveer, που πήρε το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1996.

Στην Class 2020 είναι συνολικά 12 θρύλοι του μπάσκετ από 12 διαφορετικές χώρες,

Αναλυτικά η 2020 Class of the FIBA Hall of Fame αποτελείται από τους:

ΠΑΙΚΤΕΣ – ΠΑΙΚΤΡΙΕΣ

Isabelle Fijalkowski (France)

Mieczyslaw Lopatka (Poland)

Steve Nash (Canada)

Agnes Nemeth (Hungary)

Park Shin-ja (Korea)

Modestas Paulauskas (Lithuania)

Kenichi Sako (Japan)

Alexander Volkov (Ukraine)

Jure Zdovc (Slovenia)

 

ΠΡΟΠΟΝΗΤΕΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΡΙΕΣ

Ruben Magnano (Argentina)

Svetislav Pesic (Serbia)

Tara VanDerveer (USA)