Η κατάσταση, για ακόμα μια φορά μετά τα συμβάντα στην Κριμαία το 2014, μεταξύ των Ρωσίας και Ουκρανίας μοιάζει εξωφρενικά τεταμένη τις τελευταίες ώρες, με τα χιλιάδες στρατεύματα των πρώτων που έχουν περικυκλώσει τη χώρα να είναι προετοιμασμένα ακόμα και για πόλεμο -σε μια συγκυρία που αφενός δεν αφήνει κανένα περιθώριο άνθησης σε κάποιον άλλο τομέα της καθημερινότητας και αφετέρου σπρώχνει τους πολίτες στην απομάκρυνσή τους από τη χώρα, προκειμένου να γλυτώσουν από το μένος και την ομίχλη του κινδύνου.

Μια από τις ψυχές που αναχώρησαν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα από κάθε γωνιά της Ουκρανίας ήταν και ο Isaac Hamilton, τόσο αδερφό του Daniel που αγωνίζεται αυτή τη στιγμή στον Ιωνικό Νικαίας όσο και ξάδερφο του Blake που κατά το παρελθόν έχει περάσει από τους Πανιώνιο και Λάρισα για μερικά παιχνίδια, ο οποίος κατέφθασε στην Ελλάδα για να βρεθεί κοντά στον Βενιαμίν της οικογένειας -με τον Αμερικανό guard να μιλάει στο basketblog.gr για τις σειρήνες πολέμου στη χώρα όπου έπαιζε μέχρι πρότινος με τα χρώματα των Cherkasy Monkeys (μετρούσε 10 πόντους, 3 ριμπάουντ και 2 ασίστ φέτος) και την ανάγκη φυγής του από εκείνη μετά από την παρότρυνση της Πρεσβείας των ΗΠΑ!

 

-Πώς είναι η κατάσταση στην Ουκρανία;

«Υπάρχει τεράστια αβεβαιότητα στην Ουκρανία και όλοι φοβούνται την πιθανότητα του πολέμου. Πολλοί Αμερικανοί παίκτες αποφάσισαν να φύγουν από τις ομάδες που αγωνίζονται γιατί δεν νιώθεις ότι είναι ασφαλείς. Η πόλη της ομάδας που αγωνιζόμουν είναι μία ώρα από το Κίεβο. Το κλίμα είναι τεταμένο και το μπάσκετ αναγκαστικά περνάει σε δεύτερη μοίρα. Όταν ακούς ότι υπάρχει πόλεμος και η κατάσταση είναι κρίσιμη δεν μπορείς να μην σκεφτείς την φυγή».

-Η ομάδα για την οποία αγωνιζόσουν σε βοήθησε για να φύγεις από τη χώρα;

«Ένας ακόμη λόγος που ήθελα να φύγω ήταν το γεγονός ότι η ομάδα δεν μας έδωσε την προσοχή που θα θέλαμε και είμαι λίγο απογοητευμένος. Επικοινώνησα με την Πρεσβεία των ΗΠΑ και μου είπαν να φύγω από την Ουκρανία. Δεν είμαι ο μοναδικός που έφυγε κι άλλοι συμπατριώτες μου πήραν την ίδια απόφαση με εμένα. Έτσι λοιπόν πήρα το αεροπλάνο και με την πρώτη πτήση που βρήκα ήρθα στον αδελφό μου στην Ελλάδα».

-Πως ήταν το επίπεδο στην Ουκρανία;

«Πριν από το 2014 η αλήθεια ήταν πολύ καλό, μετά όμως από τα θλιβερά γεγονότα που είχαν γίνει έπεσε το επίπεδο. Και εκεί που έβρισκαν τα πατήματα τους και το επίπεδο είχε και αρχίσει να ανεβαίνει συνέβη αυτό με τον πόλεμο. Και είναι πολύ κρίμα πραγματικά».

-Ποια είναι τα πλάνα σου για το μέλλον;

«Αρχικά θέλω να περάσω μερικές φορές με τον μικρό μου αδελφό τον Ντάνιελ (σ.σ. έχουν ένα χρόνο διαφορά) και μετά να βρω κάποια ομάδα στην Ευρώπη. Αν δεν βρω κάτι θα επιστρέψω στις ΗΠΑ».