Τo κλίμα στην Εθνική Πολωνίας δεν είναι και το καλύτερο δυνατό μόλις λίγες μέρες πριν το Ευρωμπάσκετ, καθότι ο αδερφός του Mateusz Ponitka Marchell κατήγγειλε ότι δεν επιλέχθηκε στην προεπιλογή της Εθνικής ομάδας της χώρας εξαιτίας του άλλοτε παίκτη της Zenit κι ενός εκ των εμπειρότερων καλαθοσφαιριστών της ομάδας.

Ο Mateusz Ponitka αφού επιβεβαίωσε ότι οι σχέσεις με τον αδερφό του δεν είναι οι καλύτερες δυνατές, τόνισε ότι δεν είχε καμία εμπλοκή στην μη κλήση του στην προετοιμασία της Εθνικής Πολωνίας. Τέλος σημείωσε ότι ο Marchell Ponitka δεν μπορούσε να αντεπεξέλθει ούτε απέναντι σε ανίσχυρους αντιπάλους, ενώ τόνισε ότι δεν θα ήθελε να παίξει μαζί του, αφού η Εθνική απαιτεί παίκτες με προσωπικότητα.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του Mateusz Ponitka:

«Έφυγα από το σπίτι στα 19 και από τότε οι γονείς που έβρισκαν λόγους για να μου κάνουν επίθεση. Ο Μαρσέλ πήρε το μέρος τους. Δεν είχα μιλήσει γι’ αυτό το ζήτημα, δεν είχα αναφερθεί ποτέ σε εκείνον. Ο κόσμος λατρεύει τα θύματα, όμως δεν γνωρίζει την αλήθεια.

Οι γονείς μου ήταν ξεκάθαροι, έπρεπε να επιλέξω ή εκείνους ή την κοπέλα μου. Επέλεξα την σύζυγό μου. Το είχα πει στον Μαρσέλ ότι θα κάνουν τα πάντα για να με απομονώσουν, δυστυχώς εκείνος πήρε το μέρος τους. Ακόμη κι έτσι, όποτε είχε ανάγκη από τη βοήθειά μου, ακόμη και οικονομική, δεν του την αρνήθηκα. Έχω και έναν 16χρονο αδελφό με τον οποίο δεν με αφήνουν να επικοινωνήσω.

Δεν ξέρω αν θα ενσωματωθώ στην προετοιμασία, πολλά γίνονται πίσω από την πλάτη μου. Δεν με νοιάζουν οι διακοπές, έχω ήδη μιλήσει με τον προπονητή, απλώς θέλω στοιχεία που να δείχνουν ότι εγώ ζήτησα τον αποκλεισμό του αδελφού μου.

Ο προπονητής είναι αυτός που θα επιλέξει ή εμένα, ή εκείνον. Ούτως ή άλλως η πραγματικότητα έχει δείξει ότι ο Μαρσέλ δεν μπορεί να βοηθήσει την ομάδα ακόμη και με αδύναμους αντιπάλους.

Δεν υπάρχει περίπτωση να παίξω μαζί του, η ομάδα χρειάζεται ανθρώπους με χαρακτήρα, όχι τύπους που κλαίνε στα media».