Δηλώσεις στο μέσο 15min της Λιθουανίας έκανε ο  Arvydas Sabonis, με αφορμή το γεγονός ότι την Παρασκευή 12 Μαρτίου συμπληρώθηκαν 32 χρόνια από τότε που οι Λιθουανοί κέρδισαν την ανεξαρτησία τους από τους Ρώσους. Ο πρωην πρόεδρος της Λιθουανικής Ομοσπονδίας μπάσκετ μίλησε και για την εισβολή των Ρώσων στην Ουκρανία τονίζοντας ότι οι Ρώσοι είναι προπαγανδιστές. Τέλος κατέληξε λέγοντας ότι αν και πίστευε ότι ο αθλητισμός δεν έχει σχέση με την πολιτική, εντούτοις όπως βλέπουμε είναι κι αυτός κομμάτι της πολιτικής.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του:

“Αυτή η μέρα είναι πολύ σημαντική για τη Λιθουανία, αφού σηματοδοτεί πολύ σημαντικά πράγματα που κερδίσαμε πριν από τριάντα (30) χρόνια. Είμαστε ελεύθεροι, μπορούμε να μιλάμε στο τηλέφωνο. Υπάρχουν μέρη στα οποία αυτά τα πράγματα δεν υφίστανται. Εύχομαι καλή δύναμη στον λαό της Ουκρανίας”

“Η προπαγάνδα δεν ξεκίνησε χθες. Όλοι έχουν μάθει να ζουν με αυτή. Δεν θα είμαστε ποτέ ξανά σε θέση να πιστέψουμε αυτούς τους ψεύτες (δηλαδή τους Ρώσους). Μία χώρα ειρήνης! Υπάρχει ειρήνη εδώ; Με το να βομβαρδίζουν παιδιά και ελεύθερους ανθρώπους; Είμαι άφωνος. Δεν έχω καμία επιθυμία να επικοινωνήσω μαζί τους. Οι στατιστικές δείχνουν ότι το 70% των Ρώσων υποστηρίζει τον πόλεμο. Φυσικά, ελπίζω αυτός ο αριθμός να είναι μικρότερος”.

“Σε όλη μου τη ζωή υποστηρίζω πως ο αθλητισμός δεν έχει να κάνει με την πολιτική. Δυστυχώς όμως, βλέπουμε πως ο αθλητισμός ήταν, είναι και θα είναι κομμάτι της πολιτικής. Δεν υπάρχει ερώτημα για το αν οι ρωσικοί σύλλογοι πρέπει να απομακρυνθούν από την EuroLeague. Είναι δύσκολο να πω πότε θα γυρίσουν. Δεν είναι ξεκάθαρο τι θα συμβεί σε αυτόν τον πόλεμο. Δεν μπορώ να σκεφτώ πως αθλητές από την Ουκρανία και τη Ρωσία θα παίζουν μαζί. Είναι δύσκολο να σκεφτούμε ένα τέτοιο σενάριο”.