Αν και τα τουλάχιστον άτυχη σχόλιά του κατά καιρούς για τον άλλοτε συμπαίκτη και Co – Star του σε πάρα πολλές φουρνιές των Chicago Bulls από τα τέλη της δεκαετίας του 1980 μέχρι και εκείνα της δεκαετίας του 1990 τείνουν να… μολύνουν άρδην ένα από τα πλέον αγαπημένα για αγωνιστικούς λόγους και αιτίες πρόσωπα που πάτησαν ποτέ το πόδι τους στα παρκέ του ΝΒΑ, ο Scottie Pippen πρόλαβε να αγωνιστεί για 16 ολόκληρα χρόνια στο κορυφαίο πρωτάθλημα μπάσκετ του κόσμου και να γράψει τη δική του ιστορία μπαίνοντας ως άσημος και ολοκληρώνοντας μια θρυλική καριέρα ως Hall Of Famer.

Πόσοι θυμούνται όμως, πως το μπασκετικό ταξίδι του Pip δεν τελείωσε ποτέ στο ΝΒΑ αλλά στην Ευρώπη;!

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Στα τέλη των 80ς, ένα ψηλό παιδί (2.03 μέτρα) με πλούσια σωματικά και αθλητικά χαρίσματα θα επιλεγόταν στις πρώτες θέσεις του Draft του 1997 από τους Bulls ερχόμενος από το άσημο Central Arkansas, το οποίο πριν και μετά από αυτήν τη ημέρα δεν αντίκρισε ποτέ άλλον παίκτη του να κάνει το μεγάλο αυτό βήμα από το κολέγιο στο ΝΒΑ. Οι Ταύροι όμως, είχαν εντυπωσιαστεί τόσο από τον συνδυασμό σωματικών και αγωνιστικών αγαθών του νεαρού φόργουορντ, που από τα 19 μέχρι και τα 21 έτη ζωής του έγραφε 21 πόντους, 9 ριμπάουντ, 3 ασίστ αλλά και 2.5 κλεψίματα κατά μέσο όρο -δείχνοντας μερικά ψήγματα γραφής για όσα θα ακολουθούσαν τα επόμενα χρόνια στο Illinois.

Για την καριέρα του στο Σικάγο τι μπορεί να πει κανείς που δεν έχει ήδη αναφερθεί; Σε 12 χρόνια και 856 ματς κανονικής διάρκειας πρόλαβε να μετρήσει 15000+ πόντους, σχεδόν 7500 ριμπάουντ, 6100+ ασίστ, 2300+ κλεψίματα αλλά και σχεδόν 950 τάπες κάνοντάς τα όλα στο παρκέ από την ανάληψη του μαρκαρίσματος του κορυφαίου αντιπάλου επιθετικού μέχρι το σκοράρισμα βοηθώντας τον θρυλικό Jordan να πιάσει ακόμα πιο εύκολα το ταβάνι του. Το αποκορύφωμα της παρουσίας του στους Bulls όμως, δεν ήταν άλλο από τα 6 πρωταθλήματα κόσμου από το 1991 μέχρι και το 1998 με δύο three peat ενδιάμεσα (1991-1993, 1996-1998), με τον ίδιο να γράφει κατά μέσο όρο 18 πόντους, 8 ριμπάουντ, 5 ασίστ, 2 κλεψίματα και 1 τάπα σε περισσότερα από 200 ματς στα Playoffs όντας φυσικά το δεύτερο πιο σημαντικό γρανάζι της ομάδας.

Μετά τη διάλυση της ιστορικής εκείνης φουρνιάς, όπως έγινε περισσότερο γνωστό μέσω του ντοκιμαντέρ Last Dance, o Pippen κυνήγησε όσο μπορούσε ακόμα ένα δαχτυλίδι προκειμένου να αποδείξει προς πάσα κατεύθυνση πως μπορεί να κερδίσει και χωρίς τον Air. Ωστόσο, μετά από πέντε εκ του αποτελέσματος μη καρποφόρα έτη σε Portland Trail Blazers και Houston Rockets αλλά και την επιστροφή του στο Σικάγο για να κλείσει την καριέρα του το 2004 σε ηλικία 38 ετών, πήρε την απόφαση να αποχαιρετήσει την ενεργό δράση.

Για μερικά χρόνια τουλάχιστον…

Έχοντας φτάσει πλέον τα 41 έτη ζωής, το 2007 ο Pippen ανακοινώνει πως έχει εκκινήσει ατομικές προπονήσεις αναζητώντας μια ακόμα ευκαιρία στο ΝΒΑ σε μια ομάδα που θα μπορούσε να χτυπήσει το πρωτάθλημα. Καμία απάντηση όμως, δεν υπήρχε για τον απόφοιτο του Central Arkansas… Έτσι, αφού στις ΗΠΑ δε στέριωσε, πήρε την απόφαση να τις εγκαταλείψει και να βρεθεί για ένα… τουρ στη Σκανδιναβία.

Ουσιαστικά, λαμβάνοντας σχεδόν 70.000 δολάρια για τρία ματς με τα χρώματα των πρωτοπόρων τόσο του πρωταθλήματος στην πρώτη κατηγορία της Φινλανδίας, των Torpan Pojat, οσο και του πρωταθλήματος στην πρώτη κατηγορία της Σουηδίας, των Sundsvall Dragons, τη σεζόν 2007-2008, ο Pippen ταξίδεψε στη Βόρεια Ευρώπη για να αγωνιστεί ως μια ατραξιόν περισσότερο στις εν λόγω λίγκες, να ζεστάνει όσο αυτό είναι δυνατόν το ψυχρό κλίμα των χωρών αυτών και με το βιογραφικό του στο ΝΒΑ να φέρει τις ματιές του κόσμου στο μπάσκετ.

Για την ακρίβεια, σε τρία ματς σε Φινλανδία και Σουηδία ο Pippen θα μετρούσε 42 πόντους, 28 ριμπάουντ, 14 ασίστ, 7 κλεψίματα αλλά κι δύο τάπες (14 πόντοι, 9 ριμπάουντ, 5 ασίστ, 2 κλεψίματα δηλαδή κατά μέσο όρο), θα έβγαζε κάποια έξτρα χρήματα μετά από τόσα χρόνια απραξίας, θα περνούσε καλά και θα γινόταν ο ενδεχομένως καλύτερος παίκτης αυτών των ομάδων.

 

 

 

 

 

Τέλος, όσον αφορά τώρα τους συλλόγους αυτούς, η μεν Torpan Pojat, η οποία τρία χρόνια νωρίτερα είχε πείσει τον άλλοτε συμπαίκτη του Pippen Dennis Rodman να παίξει επίσης ένα ματς για χάρη της, εξακολουθεί να υφίσταται μέχρι και σήμερα και πλησιάζει στα 100 χρόνια ζωής αν και πλέον έχει ενωθεί με την Helsinki Seagulls απο το 2013 ελέω οικονομικών προβλημάτων. Από την άλλη μεριά, η Sundsvall Dragons οκτώ χρόνια μετά την απόφασή της να αποκτήσει τον Pippen έστω για 40 λεπτά κήρυξε πτώχευση και χάθηκε από το προσκήνιο της Σκανδιναβίας έχοντας προλάβει να κατακτήσει όμως δύο πρωταθλήματα.

 

Σκότι Πίπεν 1
Σκότι Πίπεν 2
Σκότι Πίπεν 3
Σκότι Πίπεν 4

 

Σκότι Πίπεν 5