O Θωμάς Κώττας αποτελεί έναν από τους πιο γνώριμους ψηλούς τα τελευταία χρόνια στην πραγματικότητα της Basket League, έχοντας αγωνιστεί σε αρκετές ομάδες και όντας πάντα μία αξιόπιστη λύση κοντά στην ρακέτα. Μάλιστα ο 26χρονος το καλοκαίρι υπέγραψε σε ακόμη μία ελληνική ομάδα της Α1 την Καρδίτσα, με την οποία συμφώνησε με δύο μήνες και ύστερα αποχώρησε, πηγαίνοντας στην ρουμανική Targu Jiu και ακολουθώντας τον δρόμο ενός άλλου Έλληνα ψηλού του Κωστή Γόντικα, που επίσης πέρυσι δοκίμασε στην τύχη του στην ίδια λίγκα αλλά με την φανέλα άλλης ομάδας και συγκεκριμένα της Pitesti.

Σε αυτό το σημείο αξίζει να τονίσουμε ότι ο στόχος του άλλοτε άσου του ΠΑΟΚ μετά το “διαζύγιο” με τους Θεσσαλούς ήταν να βρει μία ομάδα που καλύπτει τα ¨θέλω” του στο εξωτερικό, με την επιλογή του αυτή να δικαιώνεται σε πολύ μεγάλο βαθμό μέχρι στιγμής, καθότι πραγματοποιεί εξαιρετικές εμφανίσεις. Για του λόγου το αληθές ο Κώττας αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες της ομάδας του, κάτι που αποδεικνύεται και από την στατιστική, αφού στα 12 παιχνίδια που έχει δώσει το παρών στην πρώτη φάση του πρωταθλήματος μετρά 8,9 πόντους με εξαιρετικά ποσοστά (66,7% βολές, 52,4% δίποντο, 1/1 τρίποντο), την ώρα που έχει καθοριστική συμβολή και στον τομέα των ριμπάουντ με 5,1 ανά βραδιά.

Όπως είναι λοιπόν αναμενόμενο ο προπονητής του βασίζει πάρα πολλά πάνω του ενόψει της έναρξης των play – out του πρωταθλήματος, τα οποία είναι κομβικής σημασίας για την Targu Jiu. Άλλωστε ο ποιοτικός καλαθοσφαιριστής διαθέτει στοιχεία στο ρεπερτόριό του, που τον καθιστούν αξιοπρόσεκτο από το αντίπαλο scouting, με κύριο προσόν του να είναι η ευχέρεια του στο ποστάρισμα, αφού χάρις στην δύναμή του έχει την ικανότητα να σπρώχνει τους περισσότερους αντιπάλους τους και να σκοράρει είτε ο ίδιος είτε να δημιουργεί χώρους στους συμπαίκτες του μέσω των double team, που ενδέχεται να του έρθουν. Ακόμη πέρα από το εξαιρετικό post up παιχνίδι του, μπορεί και να είναι αρκετά αποτελεσματικός και στο PnR, ένα κομμάτι, το οποίο είναι βασικότατο για οποιονδήποτε σέντερ έχει παραστάσεις και αγωνίζεται στο υψηλό επίπεδο. Τέλος ο Κώττας αναμφίβολα έχει το ταλέντο, για να συνεχίσει σε αυτές τις υψηλές πτήσεις, να βοηθήσει την ομάδα του να υλοποιήσει τους στόχους του και παράλληλα να “δρέψει” τους καρπούς της μεστής απόδοσης που έχει πιάσει και σε ατομικό επίπεδο.