Όπως το λένε είναι. Τα καλύτερα σενάρια τα γράφει η ίδια η ζωή. Ακόμα κι αν oi σπουδαιότεροι σεναριογράφοι του Hollywood καθίσουν μαζί, στύψουν τα κοφτερά μυαλά τους και σκεφτούν το πιο έξυπνο σενάριο που γράφτηκε ποτέ, την ίδια στιγμή η ζωή μπορεί να φτιάξει ένα σενάριο 100 φορές πιο δυνατό, πιο ευρηματικό, πιο πρωτότυπο από το δικό τους και μπορεί να τους κάνει να κάνουν χαρτοπόλεμο όλα όσα έγραψαν.

Θέλετε παράδειγμα; Ιδού το πιο πρόσφατο. Ο Yannick Nzosa.

H ιστορική επίδοση

Ο 16χρονος Κονγκολέζος παίκτης έγραψε ιστορία σήμερα (27/9) στην ACB. O παίκτης της Malaga πέτυχε 10 πόντους (είχε 3 ριμπάουντ και 2 κοψίματα) ακόμα στη νίκη της ομάδας του επί της Andorra.

Αυτοί οι 10 πόντοι που έβαλε, τον έβαλαν σε ένα κλειστό κλαμπ του ισπανικού πρωταθλήματος και έδωσαν στο όνομά του μια θέση στην ιστορία της ACB.

Ο Yannick Nzosa έβαλε τους 10 πόντους σε  ηλικία 16 χρονών και 10 μηνών και έγινε μόλις ο τρίτος 16χρονος στην ιστορία του ισπανικού πρωταθλήματος που καταφέρνει να σκοράρει 10+ πόντους σε ένα ματς.

Οι δυο προηγούμενοι που είχαν πετύχει κάτι τέτοιο ήταν οι Ricky Rubio και Luka Doncic!

Η δύσκολη διαδρομή του από την Κινσάσα ως τη Μάλαγα

Ο Yannick Nzosa βρέθηκε ξαφνικά στην κορυφή. Έκανε ένα σπουδαίο ρεκόρ, θεωρείται σπουδαίο ταλέντο. Ολοι ασχολούνται μαζί του. Μα μέχρι να φτάσει σε αυτές τις γλυκές στιγμές, πέρασε από πολλές πίκρες και δυσκολίες.

Το ξεκίνημα και ο μέντορας που τον έσωσε

Ο Yannick Nzosa γεννήθηκε στις 15 Νοεμβρίου  2003 στα προάστια της Κινσάσα της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό.

Η ζωή της οικογένειάς του και εκείνου ήταν πολύ δύσκολη. Ο πατέρας του έφυγε στην Κίνα για να δουλέψει. Η μητέρα του έμεινε πίσω και ζει ακόμα στο φτωχικό σπίτι της οικογένειας, στο οποίο δεν υπάρχει καν ηλεκτρικό ρεύμα! Η οικογένεια έχει 6 παιδιά (δυο αγόρια και τέσσερα κορίτσια).

Ο Yannick Nzosa πέρασε πολύ δύσκολα παιδικά χρόνια και ίσως να ζούσε ακόμα στη φτώχεια και την ανέχεια αν δεν βρισκόταν στον δρόμο του, ο Joe Lolonga.

Ο Lolonga ήταν φίλος της οικογένειας Nzosa. Ελα, όμως, που ήταν και τεχνικός διευθυντής στην Ομοσπονδία μπάσκετ της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό.

Αυτός είδε ότι ο Yannick Nzosa έχει τεράστιο μπασκετικό ταλέντο.

Ο Lolonga δούλεψε με τον μικρό και το 2017 κανόνισε να τον στείλει στην Ιταλία να παίξει στην Stella Azzurra Roma, η οποία είναι μια ομάδα που επενδύει εδώ και χρόνια σε ταλέντα από κάθε σημείο της γης..

Ο Yannick Nzosa πήγε στην Ιταλία. Ζορίστηκε εκεί. Δεν ήξερε την γλώσσα. Δεν μπορούσε καν να συνεννοηθεί. Τον βοηθούσαν οι Αφρικανοί συμπαίκτες του Paul Eboua και Jordan Bayehe.

Τον Ιανουάριο του 2019 έπαιξε με την ομάδα κάτω των 18 της Stella Azzurra στο τουρνουά του Κάουνας, στο οποίο γίνονταν οι προκριματικοί για το Adidas Next Generation Tournament.

Έκανε θραύση εκεί και τράβηξε τα βλέμματα πολλών σκάουτερ ομάδων. Μια ιταλική ομάδα, οι Roseto Sharks που έπαιζαν στην Α2, τον ζήτησαν δανεικό. Η ομάδα του τον έδωσε.

Η εξαφάνιση και η κατηγορία για απαγωγή ανηλίκου

Ο Yannick Nzosa και ο μέντοράς του Joe Lolonga όμως, είχαν άλλη άποψη.

Ο Αφρικανός πήγε μεν να κάνει προετοιμασία με τους Roseto Sharks. Ξαφνικά όμως, χάθηκε από το προπονητικό καμπ. Εξαφανίστηκε και όλοι τον έψαχναν.

Τελικά βρέθηκαν τα χνάρια του.

Η ισπανική Malaga που είχε μάθει για το ταλέντο του ζήτησε από τον παίκτη και τον Lolonga να πάνε στην Ισπανία και να υπογράψουν συμβόλαιο.

Αυτό έκαναν. Χωρίς, όμως, να πουν τίποτε ούτε στους Roseto Sharks, ούτε στην Stella Azzurra, που είχε το δελτίο του.

Οι άνθρωποι της Stella Azzurra μάλιστα κατέθεσαν μήνυση στην ιταλική αστυνομία για απαγωγή ανηλίκου κατά του Lolonga.

Τελικά ο παίκτης, ο μέντοράς του και η Malaga εμφανίστηκαν και ανακοίνωσαν ότι ο Nzosa υπέγραψε στην ισπανική ομάδα.

Πήγαν την Malaga στην FIBA

Η Stella Azzurra θεώρησε ότι ο παίκτης της ανήκει και ότι δεν μπορεί να πάει στη Malaga. Ετσι η ιταλική ομάδα προσέφυγε στην FIBA.

Στις 31 Μαρτίου 2020 η διαμάχη έληξε και ο παίκτης υπέγραψε 5ετές συμβόλαιο με την ισπανική ομάδα.

Η FIBA δικαίωσε την Malaga. Αποφάσισε ότι ο παίκτης μπορούσε να φύγει από την Stella Azzurra. Επιδίκασε πάντως, 25.000 ευρώ στους Ιταλούς ως αποζημίωση.

Ο Nzosa δείχνει πλέον να βρήκε την Ιθάκη του στην Ισπανία και δείχνει να βρήκε την δικαίωση και το χάπι εντ που αναζητούσε στο σενάριο της ζωής του.

Τα όνειρά του, πάντως, δεν μένουν στα στενά όρια της Malaga. Ονειρεύεται να παίξει σε ομάδα του NBA ή της Euroleague και μάλιστα στο συμβόλαιό του έβαλε όρο option out 1 εκατ. ευρώ για το ΝΒΑ και την Euroleague.

 

Ο ΝZOSA EN ΔΡΑΣΕΙ ΣΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΜΑΤΣ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΗΝ ANDORRA