Η είδηση της απώλειας του Παύλου Γιαννακόπουλου έκανε όλο τον μπασκετικό κόσμο να συγκινηθεί και να θέλει να του πει το «στερνό αντίο». Η FIBA «αποχαιρέτησε» με τον δικό της ξεχωριστό τρόπο τον εμβληματικό ηγέτη του Παναθηναϊκού.

Η Παγκόσμια Ομοσπονδία του μπάσκετ εξέδωσε ανακοίνωση για τον χαμό του Παύλου Γιαννακόπουλου η οποία αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της. Ο τίτλος ήταν: «Η Ελλάδα θρηνεί τον χαμό ενός μπασκετικού γίγαντα, του Παύλου Γιαννακόπουλου.

Στο κομμάτι γινόταν αναφορά στην ζωή του, στην θητεία του στον Παναθηναϊκό και στην μπασκετική αυτοκρατορία που δημιούργησε, ενώ ειδική μνεία γινόταν και στο γεγονός ότι η ημερομηνία της 10ης Ιουνίου σημάδεψε την ζωή του, καθώς την ημέρα αυτή το 1971 μπήκε στον σύλλογο, την ίδια μέρα το 1987 ανέλαβε το τμήμα μπάσκετ και την ίδια μέρα την Κυριακή έφυγε από τη ζωή.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της FIBA στην οποία υπήρχαν φυσικά και δηλώσεις του προέδρου της, Πάτρικ Μπάουμαν για τον Παύλο Γιαννακόπουλο:

«Το ευρωπαϊκό μπάσκετ θρηνεί την απώλεια του Παύλου Γιαννακόπουλου την Κυριακή (10/06), ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα πρόσωπα του αθλήματος στην ήπειρο. Ήταν 89 ετών. Ο Γιαννακόπουλος θα μείνει στην ιστορία για τις τεράστιες επιτυχίες του Παναθηναϊκού κατά τη διάρκεια της 25αετούς θητείας του (1987-2012) ως πρόεδρος του συλλόγου. Υπό την ηγεσία του, με τη βοήθεια του αδερφού του, Θανάση, οι “πράσινοι” κατέκτησαν 13 πρωταθλήματα Ελλάδας, 9 κύπελλα Ελλάδα, 6 Ευρωλίγκες και 1 διηπειρωτικό κύπελλο.

Εκείνος έφερε στον Παναθηναϊκό μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα, σε παίκτες και προπονητές, στο ευρωπαϊκό και το παγκόσμιο μπάσκετ. Στα ονόματα αυτά συμπεριλαμβάνονται οι Ντέγιαν Μποντιρόγκα, Δημήτρης Διαμαντίδης, Νίκος Γκάλης, Παναγιώτης Γιαννάκης, Σαρούνας Γιασικεβίτσιους, Μίκαελ Κοχ, Μπόζινταρ Μάλκοβιτς, Ζέλικο Ομπράντοβιτς, Ζάρκο Πάσπαλι, Νίκολα Πέκοβιτς, Ντίνο Ράτζα, Βασίλης Σπανούλης, Μπάιρον Σκοτ και Ντομινίκ Ουίλκινς.

Ο γιος του Γιαννακόπουλου, Δημήτρης, ανέλαβε τη θέση του προέδρου του Παναθηναϊκού μετά την αποχώρηση του πατέρα του. Γεννήθηκε στην Πελοπόννησο το 1929. Ο Γιαννακόπουλος προερχόταν από ένα εξαιρετικά σεμνό περιβάλλον, αλλά αυτό δεν τον κράτησε πίσω. Με τη βοήθεια των αδερφών του έχτισε μια αυτοκρατορία από τη βάση της. Ξεκίνησε λειτουργώντας φαρμακείο στο κέντρο της πόλης και αναρριχήθηκε μέχρι την κορυφή ως επικεφαλής της ελληνικής φαρμακευτικής εταιρείας ΒΙΑΝΕΞ. Εξελίχθηκε σε θρύλος, κερδίζοντας το σεβασμό των φίλων όλων των ομάδων της Ελλάδας, όχι μόνο εκείνων του Παναθηναϊκού.

Ο γενικός γραμματέας της FIBA και της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Πάτρικ Μπάουμαν, είπε: “Εκ μέρους της FIBA, θέλω να μεταφέρω τα ειλικρινή συλλυπητήριά μας στην οικογένεια του Παύλου Γιαννακόπουλου, καθώς και στην ομάδα του Παναθηναϊκού και σε ολόκληρο το ελληνικό μπάσκετ. Η επίδρασή του και η συνεισφορά του στο σπορ μας ήταν πραγματικά αξιοσημείωτη και θα τον θυμόμαστε για πάντα”.

Η 10η Ιουνίου ήταν μια συμβολική ημέρα όσον αφορά στη σχέση του Γιαννακόπουλου με τον Παναθηναϊκό. Αυτή την ημέρα το 1971, εντάχθηκε στη γενική συνέλευση του ποδοσφαιρικού τμήματος. Την ίδια ακριβώς ημέρα, το 1987, ανέλαβε τη θέση του προέδρου όλων των αθλημάτων πέρα του ποδοσφαίρου. Ο Παναθηναϊκός αναγνωρίζει τον Γιαννακόπουλο ως μία δύναμη που άλλαξε την πορεία της ιστορίας του ελληνικού μπάσκετ και του ελληνικού αθλητισμού».