Ο Yogi Berra σήμαινε πολλά πράγματα για πολλούς ανθρώπους. Ήταν κάτι παραπάνω από έναν απλό άνθρωπο. Ήταν βετεράνος του Δευτέρου Παγκοσμίου πολέμου, είχε μετενσαρκωθεί σε… χαρακτήρα καρτούν και ανταγωνιζόταν τον… Shakespeare όσον αφορά τις ατάκες και τα αποφθέγματα. Ήταν μοναδικός και μυθικός, αυτός ο σπάνιος αθλητής που… ξεπέρασε τα αθλήματα και “συστήθηκε” σε γενιές οπαδών με τη μοναδική του χρήση της Αγγλικής γλώσσας. “Δεν χρησιμοποιεί λάθος λέξεις”, είχε πει κάποτε ο πρώην παίκτης και δημοσιογράφος-σπίκερ, Joe Garagiola για τον φίλο του. “Απλώς συνδυάζει λέξεις μεταξύ τους με έναν τρόπο που κανείς ποτέ δεν θα μπορούσε να διανοηθεί!”

Ο Berra, πέρα των άλλων, ήταν και ένας πρωταθλητής (πέθανε στις 22 Σεπτεμβρίου του 2015 στα 90 του χρόνια). Ήταν ίσως ένας από τους κορυφαίους αθλητές baseball που έχουμε δει στο τερέν και σίγουρα ο μεγαλύτερος winner όλων των εποχών. Κανείς άλλος δεν έχει κατακτήσει παραπάνω World Series από τον Berra, ο οποίος κέρδισε 10 φορές την κούπα ως μέλος των New York Yankees (1947-1962). Εν συνεχεία πρόσθεσε ακόμα τρεις τίτλους ως προπονητής των Yankees και των New York Mets. Μπορεί ο Berra να είχε την τύχη να έχει στο πλευρό του κάποιους θρύλους του αθλήματος (Joe DiMaggio, Whitey Ford, Mickey Mantle κτλπ.) αλλά αυτό δεν μπορεί να μειώσει την αξία των κατορθωμάτων του. Είναι Hall of Famer, 15 φορές All-Star και τρεις φορές MVP.

Ελάχιστοι άνθρωποι του αθλητισμού (προπονητές-παίκτες) θα μπορούσαν να μπουν στην ίδια πρόταση με τον Berra όταν μιλάμε για πρωταθλήματα και κούπες. Παραθέτουμε δέκα (με πολύ προσπάθεια) που ίσως να μπορούσαν:

Phil Jackson (13 πρωταθλήματα NBA): Ο Phil Jackson κέρδισε 11 δαχτυλίδια ως προπονητής με τους Bulls και τους Lakers ενώ στην παικτική του καριέρα είχε πανηγυρίσει δύο κούπες σαν παίκτης των New York Knicks (παρότι την σεζόν 1969-1970 δεν αγωνίστηκε λόγω τραυματισμού στην πλάτη). Οι περισσότεροι θα πουν πως τα 11 δαχτυλίδια ως προπονητής “πιστώνονται” στους παίκτες που είχε στην διάθεσή του. Όμως αυτό είναι εντελώς ουτοπικό, καθώς ο Pippen και ο MJ προτού έρθει στο Σικάγο ο Jackson δεν έφταναν ούτε μέχρι τους τελικούς. Παρόμοια περίπτωση και οι Lakers του Kobe Bryant και του Shaq που προτού έρθει στο L.A. ο Phil δεν είχαν ιδιαίτερη επιτυχία. Κανείς προπονητής στην ιστορία δεν ήταν καλύτερος από τον Phil Jackson στο να παίρνει το 100% του κάθε παίκτη και η ομάδα να φτάνει στο peak της απόδοσης της στο κατάλληλο σημείο της χρονιάς.

Sir Alex Ferguson (13 πρωταθλήματα Premier League): Ήταν προπονητής στους “Κόκκινους Διαβόλους” 27 χρόνια, και κατέκτησε την κορυφή περίπου τις μισές φορές. Το ESPNFC κατέταξε τον Sir Alex Ferguson ως τον κορυφαίο προπονητή ποδοσφαίρου όλων των εποχών. 49 κούπες σε 39 χρόνια (1974-2013) δεν το λες και άσχημα;

Bill Russell (11 πρωταθλήματα NBA): Κανείς άλλος παίκτης δεν έχει κερδίσει παραπάνω τίτλους στο NBA από τον Bill Russel, ο οποίος κέρδισε 11 δαχτυλίδια σε περίοδο 13 χρόνων, μάλιστα τα τελευταία δύο ως παίκτης/προπονητής μετά την απόσυρση του Red Auerbach. Οι Κέλτες κέρδισαν οκτώ συνεχόμενες κούπες από το 1956 έως το 1966. Οκτώ από τους συμπαίκτες του Russel κέρδισαν τουλάχιστον έξι δαχτυλίδια. Ο θρύλος των Celtics έχει κερδίσει πέντε φορές το MVP, έχει κερδίσει δύο Κολλεγιακά πρωταθλήματα (1955-1956) με το San Francisco και πήρε και το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1956. Τα στοιχεία μιλούν από μόνα τους…

Henri Richard (11 πρωταθλήματα NHL): Η ιστορία του αδερφού του είναι “σκοτεινή” αλλά κανείς δεν έχει κερδίσει περισσότερα τρόπαια στο Αμερικανικό χόκευ από τον Henri “Pocket Rocket” Richard. Η αλήθεια είναι πως είχε εξαιρετικούς συμπαίκτες που βοήθησαν πολύ, όπως οι Yvan Cournoyer, Jean Beliveau, Claude Provost, Maurice Richard αλλά το κατόρθωμα του δεν είναι μικρό.

Geno Auriemma (10 NCAA τρόπαια στο γυναικείο-κολλεγιακό πρωτάθλημα μπάσκετ):  Ο Auriemma δεν είχε σεζόν με αρνητικό πρόσημο από το μακρινό 1985, όταν ως rookie, η ομάδα του Connecticut είχε ρεκόρ 12-15. Από τότε, το Connecticut έχει πανηγυρίσει έντεκα κούπες NCAA. Οι Huskies κατέρριψαν και το ρεκόρ των συνεχόμενων νικών όταν την διετία 2008-2010 κέρδισαν 90 σερί ματς.

John Wooden (10 NCAA τρόπαια στο ανδρικό-κολλεγιακό πρωτάθλημα μπάσκετ): Στα 27 χρόνια καριέρας στο UCLA ο Wooden κατέκτησε δέκα κούπες, συμπεριλαμβανομένων των επτά σερί της περιόδου 1967-1973. Κανείς άλλος προπονητής ή ακόμα και ομάδα στο ανδρικό κολλεγιακό πρωτάθλημα μπάσκετ δεν έχει κερδίσει πάνω από δύο σερί τρόπαια! “Μας έμαθε πως να συγκεντρωνόμαστε σε έναν πρωταρχικό στόχο”, είχε δηλώσει ο Bill Walton, τρεις φορές All-American center στις αρχές της δεκαετίας του ’70. “Να είσαι ο καλύτερος σε οτιδήποτε αναλαμβάνεις να κάνεις. Μην ανησυχείς για το σκορ. Μην ανησυχείς για την εικόνα σου. Μην ανησυχείς για τον αντίπαλο. Ακούγεται απλό, αλλά είναι πολύ δύσκολο. Ο coach Wooden μας έδειξε τον δρόμο για να τα καταφέρουμε”.

Scotty Bowman (9 NHL πρωταθλήματα): Ο Bowman κέρδισε το Stanley Cup εννιά φορές σαν προπονητής τριών διαφορετικών ομάδων: Canadiens, Pittsburgh Penguins και Detroit Red Wings. Οι ομάδες του έφτασαν στους τελικούς 13 φορές και στους ημιτελικούς 16 φορές. Όλα τα παραπάνω αποτελούν ρεκόρ. Στην συνέχεια ως τεχνικός διευθυντής πρόσθεσε ακόμα πέντε κούπες στην συλλογή του. Τα τελευταία δύο ήρθαν με τους Chicago Blackhawks. Επίσης κατέχει το ρεκόρ των περισσότερων νικών στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος (1.244) αλλά και των νικών στα Play-Off, με 223.

Robert Horry (7 πρωταθλήματα NBA): Ο Horry δεν ήταν ποτέ All-Star ή ο καλύτερος παίκτης της ομάδας, και οι μέσοι όροι καριέρας του το φανερώνουν περίτρανα αυτό (7 πόντους, 4.8 ριμπάουντ και 2.1 ασίστ). Λογικά δεν θα γίνει ποτέ Hall of Famer. Αλλά ελάχιστοι παίκτες στην ιστορία του NBA ήταν καλύτεροι winners από τον Horry. Κέρδισε επτά δαχτυλίδια σε 16 χρόνια καριέρας βλέπετε. Μετά από τα δύο πρώτα back to back με τους Rockets, ο Horry πήρε τρία σερί με τους Lakers και ακόμα δύο με τους Spurs. Η έφεση του στο clutch time, όταν δηλαδή έβαζε μεγάλα σουτ τα οποία έκριναν αγώνες στα Play-Off του απέδωσαν το παρατσούκλι “Big Shot Rob”.

Michael Jordan (6 πρωταθλήματα NBA): Ο MJ δεν έχει κερδίσει τα περισσότερα δαχτυλίδια στο NBA αλλά κανείς δεν μπορεί να υποθέσει τι θα είχε συμβεί αν το 1993, μετά από τρία σερί, δεν σταματούσε, και το 1998 το ίδιο, πάλι μετά από three-peat. Θα μπορούσε να κατακτήσει άλλα πρωταθλήματα ο Jordan? Κανείς δεν μπορεί να ξέρει. Όχι μόνο, πήρε έξι κούπες αλλά πήρε σπίτι του και το MVP σε κάθε μία από τις σειρές των τελικών. Στην συλλογή του έχει και τον Κολλεγιακό τίτλο του 1982 με το κολλέγιο της, North Carolina αλλά και 2 Ολυμπιακά χρυσά μετάλλια με την Εθνική.

Charles Haley (5 Super Bowl, Αμερικάνικο ποδόσφαιρο): Το 2015 μπήκε στο Hall of Fame ως ένας από τους κορυφαίος pass-rusher της ιστορίας του αθλήματος. Δύο φορές μπήκε στις All-Pro ομάδες, δύο φορές κατέκτησε το βραβείο του αμυντικού της χρονιάς και το πιο βασικό πήρε πέντε δαχτυλίδια- τα περισσότερα που έχει κερδίσει κάποιος παίκτης στην ιστορία του πρωταθλήματος. Τρεις κούπες με τους Dallas Cowboys και δύο με τους San Francisco 49ers. Ο ιδιοκτήτης των Cowboys έχει πει πολλές φορές πως πριν την ανταλλαγή του 1992 που τον έφερε στο Dallas, η ομάδα δεν είχε ούτε καν στο πίσω μέρος του μυαλού της το “Super Bowl” (ο τελικός ουσιαστικά).