Η θέση της Αδριατικής Λίγκας, υπέρ της Ευρωλίγκα, έμελλε να της στοιχίσει, καθώς η FIBA Europe προέβη στην αναμενόμενη κίνησή της να άρει την αναγνώριση του πρωταθλήματος αυτού. Στη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι, ελήφθη η συγκεκριμένη απόφαση και η Παγκόσμια Ομοσπονδία, μέσω των Ευρωπαίων της αντιπροσώπων, προχωρά στο επόμενο «μέτωπο» του «πολέμου» με τη διοργανώτρια αρχή της νυν κορυφαίας ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης.

Οι επόμενες κινήσεις της, θα αφορούν ασφαλώς άπασες τις ομοσπονδίες, οι οποίες θα κληθούν να απαντήσουν τελεσίδικα, σχετικά με το αν θα πάρουν το μέρος της FIBA και, κυρίως, αν είναι έτοιμες να επιβάλλουν τις απαραίτητες κυρώσεις στις ομάδες, οι οποίες θα συμμετάσχουν στο Eurocup. Παράλληλα, θα ζητηθούν εγγυήσεις από όλα τα πρωταθλήματα και τις ομάδες, ακόμη και όσες είχαν βρεθεί στη σύσκεψη του Λονδίνου, που είχε πραγματοποιήσει η Ευρωλίγκα τη Μ. Παρασκευή (29/4).

Οι συνθήκες αυτές, στρέφουν φυσικά το ενδιαφέρον στην υπόθεση των Ισπανών. Οι Ίβηρες, μαζί με την Αδριατική Λίγκα, είναι ουσιαστικά το μοναδικό πρωτάθλημα, που έχει ταχθεί αναφανδόν υπέρ της συμμετοχής σε Ευρωλίγκα και Eurocup και ο κίνδυνος για την εθνική τους ομάδα καθίσταται ακόμη μεγαλύτερος. Από τη στιγμή που τιμωρήθηκε η Αδριατική Λίγκα, δεν αποκλείεται να λάβει «σάρκα και οστά» η απειλή για αποκλεισμό της «Ρόχα» από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο, σε μια κίνηση που θα αλλάξει τον «χάρτη» της κορυφαίας αθλητικής διοργάνωσης, αναφορικά με το τουρνουά του μπάσκετ.