Το Ευρωμπάσκετ 2017 πλησιάζει και οι διοργανώτριες χώρες, έχουν το δικαίωμα να συμπορευτούν με κάποια εκ των εθνικών ομάδων που έχουν προκριθεί σε αυτό. Αφού πρώτα η Φινλανδία επέλεξε να συνεργαστεί με την Ισλανδία, το Ισραήλ με τη δική του σειρά αποφάσισε να στηριχθεί στην κραταιά και παραδοσική δύναμη της Λιθουανίας.

Οι δύο ομοσπονδίες, συμφώνησαν να συνεργαστούν στο πλαίσιο της κορυφαίας ευρωπαϊκής διοργάνωσης, με τον ενθουσιασμό από όλες τις πλευρές να είναι διάχυτος στη συνέντευξη Τύπου. «Το Ισραήλ είναι μία μικρή χώρα με μεγάλη αγάπη για το μπάσκετ, καθώς και θαυμασμό και σεβασμό για τη Λιθουανία και το μπασκετικό κοινό της. Είναι, άλλωστε, μεταξύ των καλύτερων όχι μόνο στην Ευρώπη, αλλά και σε ολόκληρο τον πλανήτη», είπε ο πρόεδρος της ισραηλινής ομοσπονδίας Αμιράμ Χαλεβί, στο πλαίσιο της σχετικής συνέντευξης Τύπου στο Κάουνας, εκφράζοντας την χαρά του, πως δύο χώρες με πλούσια μπασκετική κουλτούρα, θα συνυπάρξουν σε ένα τόσο μεγάλο γεγονός.

«Θέλω να εκφράσω την χαρά μου, για το γεγονός ότι η Εθνική Λιθουανίας θα παίξει στον όμιλο του Ισραήλ. Είναι μία σπουδαία αναγνώριση για την ομάδα και τους φιλάθλους της. Οι φίλαθλοί μας θα απολαύσουν εξαιρετικές συνθήκες παρακολούθησης αγώνων μπάσκετ, ενώ θα έχουν την ευκαιρία να επενδύσουν τον χρόνο τους δίπλα στη θάλασσα, με τον καιρό να είναι πολύ όμορφος, όπως και το τοπικό φαγητό», ανέφερε με τη σειρά του ο ομόλογός του στη Λιθουανία, Άρβιντας Σαμπόνις, καλώντας τους συμπατριώτες του σε μαζική προσέλευση στο Τελ Αβίβ και την ιστορική έδρα της Μακάμπι.

Η κλήρωση του Ευρωμπάσκετ θα πραγματοποιηθεί σε λιγότερο από ένα μήνα στην Κωνσταντινούπολη (22/11) και δύο ακόμη χώρες οφείλουν να ανακοινώσουν αντίστοιχη συνεργασία. Ο λόγος γίνεται για την Τουρκία και τη Ρουμανία, οι οποίες θα προβούν στην ίδια πράξη πριν την κλήρωση.