Η Ευρωλίγκα έκανε την εντυπωσιακή, ως προς το αποτέλεσμα που είχε, ρελάνς στην πρόταση της FIBA για τη δημιουργία του μπασκετικού champions league και από εκείνη την ημέρα η Παγκόσμια Ομοσπονδία ουδέποτε επανήλθε στο προσκήνιο.

Ο Τζόρντι Μπερτομέου δικαιολογημένα θα… καμαρώνει που κράτησε στους κόλπους της Ευρωλίγκας 10 από τα 11 “βαριά” ονόματα που επιδίωξε και με τον Παναθηναϊκό να είναι επιφυλακτικός και όχι αρνητικός. Δικαιολογημένα όμως και ο ίδιος αλλά και όλοι οι άλλοι αναρωτιούνται για το επόμενο βήμα του Πάτρικ Μπάουμαν και της FIBA αφού θεωρείται απίθανο να τελειώσει η υπόθεση με… σιωπή.
Μια πρώτη ένδειξη αντίδρασης, χωρίς όμως κανείς να μπορεί ακόμα να προβλέψει τι θα ειπωθεί εκεί, ήταν η πρόσκληση για την επόμενη Πέμπτη, 26/11, έξι ισχυρών ομοσπονδιών της Ευρώπης στη Ρώμη για να συζητήσουν για το θέμα. Ο Ιταλός πρόεδρος Τζιάνι Πετρούτσι ανέλαβε χρέη οικοδεσπότη και οι”φιλοξενούμενοί” του, εκτός από την ηγεσία της FIBA με επικεφαλής τον Μπάουμαν, θα είνα οι πρόεδροι των ομοσπονδιών της Ελλάδας, της Τουρκίας, της Ισπανίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας, ενώ πιθανότατα θα κληθεί και παρατηρητής από τη ρώσικη ομοσπονδία.
Ως τόπος τέλεσης της συνάντησης ορίστηκε η έδρα της Ιταλικής Ολμπιακής Επιτροπής και αυτό θεωρείται ότι μπορεί να έχει τη… σημειολογία του. Η FIBA εξ αρχής είχε αφήσει να εννοηθεί ότι σε περίπτωση που η Ευρωλίγκα τραβήξει δικό της δρόμο και δε συμφωνήσει με το δικό της πλάνο, ενδέχεται να “πατήσει” σε θέματα καταστατικού που ορίζουν ότι οι ομοσπονδίες των χωρών δίνουν άδειες συμμετοχής σε ομάδες για τις διασυλλογικές διοργανώσεις και ότι αν δεν υπάρχει αυτή η άδεια μπορούν να επιβληθούν μια σειρά από κυρώσεις σε ομάδες, παίκτες, αλλά και ομοσπονδίες.
Ακόμα και μέσα από τη FIBA βέβαια έχουν ακουστεί φωνές ότι ένας “πόλεμος” δεν θα βοηθήσει το μπάσκετ και ότι πρέπει να συνεχιστούν οι επαφές, ίσως όμως η Παγκόσμια ομοσπονδία θέλει να στείλει ένα πρώτο μήνυμα μέσω της πρώτης της… εμφάνισης μετά τις εξελίξεις της Βαρκελώνης και της δημιουργίας ισχυρού μπλοκ από την πλευρά της Ευρωλίγκας.