Πρόκειται για ένα φαινόμενο στην πατρίδα του, θεωρούμενο ως μία από τις μεγαλύτερες ελπίδες του κινεζικού μπάσκετ, και όχι μόνο. Έχει αναγκάσει τους Αμερικανούς σκάουτερ να παρακολουθούν, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, τους αγώνες των Xinjiang Flying Tigers, βλέποντας στο πρόσωπό του, έναν παίκτη που ίσως μπορέσει να φτάσει, ή ακόμη και να ξεπεράσει, τη δόξα του Γιάο Μινγκ, ή και την φήμη του Yi Jianlian.

Ο λόγος για τον Τζόου Τσι (Zhou Qi), ο οποίος είχε προκαλέσει μεγάλη αίσθηση, ειδικά στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κ-16, που είχε διοργανωθεί στην Τουρκία. Εκεί, ήταν αυτός που οδήγησε την Κίνα μέχρι τον τελικό, ειδικά με την απίστευτη εμφάνισή του στον ημιτελικό με τους Γερμανούς, όπου σημείωσε 48 πόντους, 28 ριμπάουντ και… 15 μπλοκ!!! Οι αριθμοί αυτοί, μπορεί να μειώθηκαν στον τελικό με τους διοργανωτές, όπου η ομάδα του ηττήθηκε και πήρε τη δεύτερη θέση, αλλά παρέμειναν εντυπωσιακοί. Ήτοι, 30 πόντοι, 17 ριμπάουντ και 8 τάπες! Την παράσταση είχε κλέψει και λίγο αργότερα, στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κ-19, κάτι που του έδωσε τη δυνατότητα να κερδίσει τη θέση του στην ομάδα των Ανδρών.

Ασφαλώς, οι μεγάλες εταιρείες αθλητικών ειδών, δε μένουν ποτέ έξω από το “κάδρο” της… επιχείρησης με τα ανερχόμενα “αστέρια”. Συγκεκριμένα, η Nike έχει βρεθεί σε συμφωνία με τον Τσι, με το συμβόλαιο να υπογράφεται σύντομα και τον ύψους 2.17-2.18 Κινέζο να αναμένεται τον Απρίλιο στο Nike Hoop Summit. Στο Πόρτλαντ, λοιπόν, θα προσπαθήσει να αποδείξει τις ικανότητές του, απέναντι στην “αφρόκρεμα” του Αμερικανικού μπάσκετ, διεκδικώντας άμεσα το “όνειρο” κάθε αθλητή, για πέρασμα στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ή και του Ειρηνικού, όπως συμβαίνει στη δική του περίπτωση.

Εκτός των στοιχείων που δείχνουν παίκτη με εξαιρετικές ικανότητες στη ρακέτα, πρόκειται για έναν καλό δημιουργό, μιας και ο συντελεστής ασίστ-λαθών σημειώνει αρκετά θετικό βαθμό, ενώ έχει αρχίσει να βελτιώνει και τα τελειώματά του στα σουτ με ταμπλό. Ως μειονεκτήματά του, χαρακτηρίζονται το σουτ του από πιο μακρινές αποστάσεις, καθώς και η έλλειψη μυϊκής δύναμης. Δε θα μπορούσε, με τα υπάρχοντα δεδομένα, δηλαδή, να μαρκάρει παίκτες με τέτοια δύναμη, όπως ο Κλέι Τόμπσον. Ασφαλώς, αυτό είναι κάτι που βελτιώνεται, και ειδικά από τη στιγμή που βρεθεί στις ΗΠΑ.

Από εκεί και πέρα, οι προοπτικές του είναι μεγάλες, και μπορεί σύντομα να απασχολήσει άπαντες. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο, καλό είναι να θυμόμαστε το όνομα… Zhou Qi!