Την απόφαση να συμμετάσχουν από τη σεζόν 2016-2017 στις διοργανώσεις της FIBA, πήραν οι γαλλικές και ιταλικές ομάδες, εκτός από την Αρμάνι Μιλάνο, η οποία θα λάβει κανονικά μέρος στην Ευρωλίγκα της επόμενης αγωνιστικής περιόδου.
 
Όπως ανακοίνωσε η FIBA, μετά τη συνάντηση της Πέμπτης (14/01) στο Λονδίνο ανάμεσα στους κορυφαίους αξιωματούχου της παγκόσμιας ομοσπονδίας καλαθοσφαίρισης και τους εκπροσώπους των Εθνικών Ομοσπονδιών (Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ιταλία, Ρωσία, Ισπανία, Τουρκία), η γαλλική, καθώς και η ιταλική ομοσπονδία, αποφάσισαν να λάβουν μέρος από τη σεζόν 2016-2017 αποκλειστικά στις διοργανώσεις της FIBA. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι όλες οι γαλλικές και ιταλικές ομάδες θα βρεθούν εκτός Eurocup και Euroleague – οι δύο αυτές διοργανώσεις δεν υπάγονται στη Διεθνή Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης-, προκειμένου να ακολουθήσουν τη νέα διοργάνωση της FIBA, το Basketball Champions League, που θα ξεκινήσει την ίδια χρονική περίοδο με αυτή της Ευρωλίγκας. Μάλιστα, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, το ίδιο αναμένεται να πράξουν και οι υπόλοιπες Εθνικές Ομοσπονδίες.
 
Παρόλα αυτά, η απόφαση της ιταλικής ομοσπονδίας δεν θα ισχύσει για την Αρμάνι, καθώς η ομάδα του Μιλάνου έχει ήδη επιλέξει τη νέα Ευρωλίγκα, έχοντας δεσμευθεί με εγγυημένο δεκαετές συμβόλαιο με την κορυφαία ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση. Θυμίζουμε ότι οι άλλες δέκα ομάδες που έχουν υπογράψει εγγυημένο δεκαετές συμβόλαιο με την Ευρωλίγκα είναι ο Ολυμπιακός, ο Παναθηναϊκός, η Αναντολού Εφές, η Φενέρμπαχτσε, η ΤΣΣΚΑ Μόσχας, η Μπαρτσελόνα, η Λαμποράλ Κούτσα, η Ρεάλ Μαδρίτης, η Μακάμπι Τελ Αβίβ και η Ζαλγκίρις Κάουνας. Αυτές οι έντεκα ομάδες και ακόμη πέντε, οι οποίες θα συμμετέχουν δίχως εγγυημένο συμβόλαιο, θα συγκροτήσουν τη νέα Ευρωλίγκα, η οποία από την ερχόμενη σεζόν (2016-2017) θα απαρτίζεται από 16 κορυφαίες ομάες και θα διαθέτει νέο τρόπο διεξαγωγής.
 
Αναλυτικά το δελτίο Τύπου:
 
«Στο Λονδίνο συναντήθηκαν το μεσημέρι της Πέμπτης η FIBA και οι Εθνικές Ομοσπονδίες (Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ιταλία, Ρωσία, Ισπανία, Τουρκία) με σκοπό να συζητήσουν την υλοποίηση του μπασκετικού Τσάμπιονς Λιγκ.
 
Η συγκεκριμένη συνάντηση, η οποία έλαβε χώρα υπό την ηγεσία του αντιπροέδρου της FIBA και προέδρου της FIBA Europe Τουργκάι Ντεμιρέλ αλλά και του Γενικού Γραμματέα Πάτρικ Μπάουμαν, βρήκε τις δύο πλευρές να οδηγούνται στα εξής σημαντικά συμπεράσματα:
– Οι Εθνικές Ομοσπονδίες υποστηρίζουν το κοινό πρόζεκτ της FIBA και των εγχώριων πρωταθλημάτων για τη δημιουργία του μπασκετικού Τσάμπιονς Λιγκ, το οποίο προωθεί τα αθλητικά κριτήρια, προστατεύει τα εθνικά πρωταθλήματα και ενισχύει την ανάπτυξη του Ευρωπαϊκού μπάσκετ.
– Η Γαλλία και η Ιταλία έχουν επιβεβαιώσει ότι οι σύλλογοι τους θα λάβουν μέρος μόνο στις διοργανώσεις οι οποίες οργανώνονται από τη FIBA και τα εγχώρια πρωταθλήματα. Οι υπόλοιπες χώρες αναμένεται να κάνουν το ίδιο.
– Οι Εθνικές Ομοσπονδίες επιβεβαίωσαν πως συμφωνούν με τα τελικά συμπεράσματα των Ομάδων Εργασίας από τη συνάντηση της 7ης Ιανουαρίου στο Μόναχο και περιμένουν την ολοκλήρωση της δουλειάς τους στο τέλος του μήνα.
 
Οι Ομάδες Εργασίας θα προχωρήσουν πλέον στα επόμενα βήματα της προετοιμασίας του μπασκετικού Τσάμπιονς Λιγκ, τα οποία περιλαμβάνουν τη δημιουργία μίας νέας εταιρίας υπεύθυνης για τη λειτουργία και την εκμετάλλευση της νέας Λίγκας.
 
Το μπασκετικό Τσάμπιονς Λιγκ θα παρουσιαστεί επίσημα στο Παρίσι στις 20 και 21 Μαρτίου του 2016».