Η ιστορία της περιπέτειας του Μονάχου, μεταξύ της FIBA και της Ευρωλίγκα, τελειώνει σήμερα (23/6), με τη δικαίωση της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας από το δικαστήριο. Η τελευταία, είχε καταθέσει έφεση εναντίον της πρωτόδικης απόφασης, η οποία μπορεί να τη δικαίωνε επίσης, αλλά είχε ερμηνευτεί από την Ευρωλίγκα ως απόφαση θετική για την ίδια.

Η έφεση αυτή, είχε κατατεθεί και για το λόγο, ότι η FIBA δεν είχε αρχικά την ευκαιρία να επιχειρηματολογήσει πάνω στις απόψεις της, σχετικά με τις «μονοπωλιακές» πολιτικές, για τις οποίες κατηγορεί την ECA. Αφού, λοιπόν, ανέπτυξε τις απόψεις της, η υπόθεση της έφεσης εκδικάστηκε και αναγνωρίστηκε, πως το καταστατικό της FIBA ισχύει κανονικά, χωρίς περιθώρια παρερμηνειών.

Αυτό σημαίνει, ότι η τελευταία έχει τη δυνατότητα να επιβάλει κυρώσεις σε ομάδες, οι οποίες δηλώνουν συμμετοχή σε μη αναγνωρισμένες διοργανώσεις από την ίδια, όπως είναι το Eurocup. Μία πολύ κρίσιμη «καμπή» για την ιστορία του ευρωπαϊκού μπάσκετ, αναδεικνύει νικήτρια την Παγκόσμια Ομοσπονδία, η οποία έχει και ως «συμμάχους» τις εθνικές Ομοσπονδίες, εναντίον των οποίων έχει ξακαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να κινηθεί.