Η υψηλή αρτηριακή πίεση που είχε βρεθεί στις πρώτες ιατρικές εξετάσεις του Σοφοκλή Σχορτσανίτη ερμηνεύθηκαν ως αποτέλεσμα γλαυκώματος στα μάτια. Και το τελευταίο, ωστόσο, βρίσκει άλλη μία αιτία, η οποία φέρνει δυσκολίες στην υγεία του Έλληνα σέντερ, καθώς και τον αποκλεισμό του από τον ισραηλινό σύλλογο για 2-3 μήνες.

Και η υψηλή αρτηριακή πίεση και το γλαύκωμα, λοιπόν, είναι αποτελέσματα της μεγάλης αύξησης του βάρους του Σχορτσανίτη. Συγκεκριμένα, τον τελευταίο καιρό έχει επιβαρυνθεί με 18 κιλά, ξεπερνώντας κατά πολύ το όριο που υπήρχε στο συμβόλαιό του (υπήρχε ειδικός όρος που προέβλεπε ως μάξιμουμ τα 157 κιλά), και φτάνοντας τα 175! Οι εκτιμήσεις των γιατρών κάνουν λόγο μέχρι και για κίνδυνο μερικής τύφλωσης στο ένα μάτι(εστω και αν είναι σπάνια περίπτωση αλλά επιβάλλεται να δείξει προσοχή)! Πάντως, στη διοίκηση της «ομάδας του λαού» είναι πρόθυμοι να περιμένουν μέχρι ο βασικός τους παίκτης για τη θέση «5» να επανέλθει στα φυσιολογικά του όρια, πληρώνοντάς τον για το προσεχές δίμηνο το μίνιμουμ των 6.000 δολαρίων που προβλέπεται στο συμβόλαιό του.

Αν, βέβαια, η κατάσταση δε βελτιωθεί, τότε επόμενη κίνηση μάλλον θα είναι η αποδέσμευσή του. Σε αυτήν την περίπτωση, για τον ίδιο τον «Big Sofo», μπορεί να αποτελέσει το κύκνειο άσμα του, καθώς τα προβλήματα υγείας που μπορεί να αντιμετωπίσει θα είναι πολύ σοβαρά για να σκεφτεί να ξαναπαίξει μπάσκετ.