Λίγες ώρες, μετά τη σύσκεψη της Ευρωλίγκα στο Λονδίνο (29/4) με τις ομάδες, που είχαν δηλώσει συμμετοχή στις διοργανώσεις της πριν αποκτήσει πολλαπλά «μέτωπα», καθώς και τους εκπροσώπους των εθνικών πρωταθλημάτων, οι ιταλικοί σύλλογοι ξεκαθάρισαν τη θέση τους, αναφορικά με την παρουσία τους στο Eurocup. Η Σάσαρι, η Ρέτζιο Εμίλια και η Τρέντο απέσυραν τελεσίδικα τη συμμετοχή τους στη δεύτερη τη τάξει διοργάνωση και ακύρωσαν τη συμφωνία με την ECA, όπως ανακοίνωσε η ίδια η Ιταλική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης.

Οι τρεις ομάδες μάλιστα, είχαν αποστείλει από την Πέμπτη (28/4) επιστολή, στην οποία διεμήνυαν στην ομοσπονδία τους πως «δε θα συμμορφωθούν με τη συμφωνία που θα επιτευχθεί με την ECA για τη διοργάνωση του Eurocup». Σε προηγούμενη ανακοίνωσή της βέβαια, η Ιταλική Ομοσπονδία είχε αναφέρει, ότι απαραίτητη προϋπόθεση συμμετοχής στο πρωτάθλημα της χώρας, ήταν να βρίσκονται σε διοργανώσεις, που έχουν την αναγνώριση της FIBA. 

Κάπως έτσι, το σχέδιο του Τζόρντι Μπερτομέου για τη δημιουργία της «ελίτ των 40 ομάδων» (16 για την Ευρωλίγκα και 24 για το Eurocup), όπως ο ίδιος την είχε περιγράψει μέσω του Basketblog.gr, δε δείχνει να παίρνει την τροπή που ο ίδιος θέλει, αφού πέραν των Ιταλών, ούτε οι Γάλλοι δε θα συμμετάσχουν στις διοργανώσεις της Ευρωλίγκα, ενώ τίποτα πια δεν είναι βέβαιο για την Ελλάδα, αφού αναμένεται η επίσημη τοποθέτηση της ΑΕΚ πάνω στη συμμετοχή της στο Eurocup, με την Ένωση να είναι η μοναδική ομάδα, που δε βρέθηκε στη σύσκεψη του Λονδίνου

Ααφαλώς, δεν είναι απίθανο να ακολουθήσουν τον ίδιο δρόμο και ομάδες από άλλες χώρες, των οποίων οι ομοσπονδίες έχουν ταχθεί αναφανδόν υπέρ της FIBA. Όλα αυτά, λίγο πριν την κρίσιμη συνάντηση μεταξύ των δύο πλευρών, την προσεχή Τρίτη (3/5).