Ιστορική πρόκριση για τη Μπιλμπάο, η οποία επικράτησε και στο δεύτερο αγώνα της Μπουντιβέλνικ με 75-53, παίρνοντας το εισιτήριο για τον τελικό του Eurocup, εκεί όπου την περιμένει από χθες το βράδυ η Λοκομοτίβ Κούμπαν του Νικ Καλάθη. Πολύ καλή εμφάνιση από το Νίκο Ζήση, κυρίως οργανωτικά με 7 πόντους και 5 ασσίστ σε 35 λεπτά συμμετοχής. Θετικός κι ο Κώστας Βασιλειάδης με 10 πόντους σε 23 λεπτά αγώνα.

Το αβαντάζ των 10 πόντων του πρώτου αγώνα κι ο ενθουσιασμός της έδρας βοήθησαν τη Μπιλμπάο να ξεκινήσει πολύ δυνατά το παιχνίδι σε άμυνα κι επίθεση παίρνοντας το προβάδισμα στο σκορ (20-14) στο πρώτο δεκάλεπτο. Η δίψα των γηπεδούχων για έναν ευρωπαϊκό τελικό ήταν φανερή. Άλλωστε κι η Μπουντιβέλνικ δεν είχε ούτε την ποιότητα αλλά ούτε και το ειδικό βάρος σαν ομάδα για να ανατρέψει τα δεδομένα μέσα στην Ισπανία.

Η κυριαρχία της Μπιλμπάο συνεχίστηκε και στο δεύτερο δεκάλεπτο με την διαφορά να πηγαίνει σε διψήφια νούμερα (33-23) με καλάθι του Κώστα Βασιλειάδη. Το πρώτο ημίχρονο βρήκε την ισπανική ομάδα να προηγείται με 14 πόντους (37-23) δίνοντας διαδικαστικό χαρακτήρα στο δεύτερο μισό του παιχνιδιού.

Η ανωτερότητα της Μπιλμπάο  συνεχίστηκε και στο τρίτο δεκάλεπτο με την διαφορά να εκτοξεύεται κοντά στους 20 πόντους. Η συνολική απόδοση των δύο ομάδων σε μονάδες στη λήξη της περιόδου(70-28) φανερώνει 100% την εικόνα του παιχνιδιού. Ακόμα κι όταν χαλάρωσαν οι γηπεδούχοι, η Μπουντιβέλνικ δεν κατάφερε να μειώσει τη διαφορά σε μονοψήφιο αριθμό. 

Έτσι, φυσιολογικά ήρθε το τελικό 75-53 μέσα σε πανηγυρικό κλίμα για τους Βάσκους, οι οποίοι…  γιορτάζουν την πρώτη τους συμμετοχή σε ευρωπαϊκό τελικό! Πολύ μεγάλη επιτυχία για τον Έλληνα τεχνικό της Μπιλμπάο, Φώτη Κατσικάρη, ο οποίος πιστώνεται πολύ μεγάλο μερίδιο από την πορεία της ομάδας του, αφού είναι δικό του δημιούργημα.

Κορυφαίοι του αγώνα για τη Μπιλμπάο ήταν οι Μουμπρού και Χάμιλτον, ενώ από τους ηττημένους ξεχώρισε ο Λάιονς με 20 πόντους. Ο Ντέλανι, σε αντίθεση με τον πρώτο αγώνα, όπου πέτυχε 38 πόντους, σημείωσε μόλις 5 αφού εγκλωβίστηκε στην πολύ καλή άμυνα της ισπανικής ομάδας.

Τα δεκάλεπτα: 20-14, 37-23, 59-34, 75-53
Μπιλμπάο (Κατσικάρης): Ζήσης 7, Πίλεπιτς 10 (2), Χάμιλτον 13, Μουμπρού 13 (1), Ερβέλ 8 (2), Μόερμαν, Σάντσεθ, Λόπεζ, Σαμπ 10, Βασιλειάδης 10 (2), Γκριμάου 4.
Μπουντιβέλνικ (Μπακατσκίς): Λάιονς 20 (1), Ερασίμτσουκ, Τσιντάτζε, Ντροζντόφ 12(2), Γκορμπένκο 6 (2), Ανισίμοφ 8, Ανικιένκο, Ντέλανι 5(1), Ιεγκοροφ 2.