Έφτασε η ώρα της κρίσης για το Eurocup. Αύριο (20/3) διεξάγονται οι πρώτοι αγώνες για τα ημιτελικά της διοργάνωσης με τις Μπουντιβέλνικ, Μπιλμπάο, Βαλένθια και Λοκομοτίβ Κούμπαν να διεκδικούν δύο εισιτήρια για τον μεγάλο τελικό, που θα γίνει στο Σαρλερουά στις 13 Απριλίου. Εκεί όπου υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να βρίσκονται αντίπαλοι αρκετοί Έλληνες αρκεί, η Μπιλμπάο, των Βασιλειάδη, Ζήση και Κατσικάρη, να αποκλείσει την έκπληξη της διοργάνωσης Μπουντιβέλνικ και την Λοκομοτίβ Κούμπαν, του Νικ Καλάθη, να προσπεράσει την πολύ δυνατή Βαλένθια.

Μπουντιβέλνικ  (Ουκρανία) – Μπιλμπάο (Ισπανία) (19:30)

Η ουκρανική ομάδα έκανε την έκπληξη στα προημιτελικά και απέκλεισε την Σπαρτάκ Αγίας Πετρούπολης, του Λουκά Μαυροκεφαλίδη, πραγματοποιώντας εξαιρετικό παιχνίδι στον επαναληπτικό στην έδρα της. Παρά το γεγονός ότι ηττήθηκε στον πρώτο αγώνα με 11 πόντους κι όλοι πίστεψαν ότι ο αγώνας στην Ουκρανία θα είναι τυπική διαδικασία, αυτή νίκησε με 19 κι έτσι πήρε την πρόκριση για τα ημιτελικά. Θέλει ακόμα μία υπέρβαση απέναντι σε καλύτερη ομάδα για να φτάσει στον μεγάλο τελικό της διοργάνωσης.

Από την άλλη, η Μπιλμπάο έχει μεγαλύτερη ποιότητα από την αντίπαλό της και είναι ένα από τα φαβορί για την κατάκτηση του τροπαίου, που είναι διακαής πόθος των ανθρώπων της ομάδας. Ο Φώτης Κατσικάρης γνωρίζει ότι ανάλογη εμφάνιση με τον πρώτο προημιτελικό εκτός έδρας θα είναι καταστροφική για την ομάδα του, η οποία το τελευταίο διάστημα εμφανίζεται σε πολύ καλή κατάσταση. Πονοκέφαλος για τον Έλληνα τεχνικό η κατάσταση του Κώστα Βασιλειάδη, ο οποίος αντιμετωπίζει πρόβλημα τραυματισμού (τενοντίτιδα) κι είναι αμφίβολος για τον αυριανό αγώνα.

Βαλένθια (Ισπανία) – Λοκομοτίβ Κούμπαν (Ρωσία) (21:30)

Την έδρα της θέλει να εκμεταλλευτεί η ισπανική ομάδα, ώστε να πάρει μία διαφορά ασφαλείας για τον επαναληπτικό της Ρωσίας. Βέβαια, πρώτο μέλημα της ομάδας του Περάσοβιτς είναι η νίκη απέναντι σε έναν πολύ δύσκολο αντίπαλο, στο πιο ενδιαφέρον ζευγάρι των ημιτελικών. Η Βαλένθια είναι πολύ δυνατή στην έδρας της μπροστά στο ενθουσιώδες κοινό της, το οποίο της δίνει ενέργεια κι έξτρα κίνητρο. Στα πλεονεκτήματά της είναι και το γεγονός ότι είναι πιο έμπειρη ομάδα από την Λοκομοτίβ. Στα προημιτελικά απέκλεισε την Ούνικς Καζάν σχετικά εύκολα έχοντας πάρει μία καλή διαφορά στον πρώτο αγώνα (10π).

Η Λοκομοτίβ Κούμπαν απέκλεισε την πιο αδύναμη ομάδα των προημιτελικών, Μπουντούτσνοστ, με δύο νίκες. Η απόδοσή της εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τους Νικ Καλάθη και τον Λιθουανό, Καλνιέτις, οι οποίοι είναι οι “κινητήριοι μοχλοί” της ομάδας. Όλες οι επιθέσεις κι όλες οι καταστάσεις στα επιθετικά παιχνίδια της ρώσικης ομάδας περνάνε από τα χέρια τους. Ο ρόλος τους είναι κυρίως οργανωτικός, με τον Έλληνα άσσο να είναι ο κορυφαίος παίκτης της διοργάνωσης στο μοίρασμα του παιχνιδιού (7 ασσίστ μέσο όρο). Στόχος της είναι η κατάκτηση του τροπαίου, αλλά για να γίνει αυτό ο Πασούτιν γνωρίζει ότι η Λοκομοτίβ πρέπει να κερδίσει ή να χάσει με μικρή διαφορά σε μία από τις δυσκολότερες έδρες της διοργάνωσης.