Μετά τις ήδη πολλές επισκέψεις του σε διάφορες χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, ο πρόεδρος της FIBA Οράσιο Μορατόρε βρίσκεται πλέον στην χώρα του Ισημερινού, προκειμένου να εξηγήσει αναλυτικά το νέο σύστημα των προκριματικών του Παγκοσμίου Κυπέλλου, με αλλαγές ασφαλώς και στις υπόλοιπες διεθνείς διοργανώσεις. Εκεί, ο ισχυρός άνδρας της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας μίλησε στους Νοτιοαμερικανούς δημοσιογράφους, επιβεβαιώνοντας πως αφενός οι ομάδες που θα απαρτίζουν το Μουντομπάσκετ θα είναι 32 αντί για 24, ενώ τα προκριματικά θα πραγματοποιούνται κατά τη διάρκεια της αγωνιστικής σεζόν.

Το πώς θα γίνει κάτι τέτοιο, εξήγησε με τις παρακάτω δηλώσεις του:

«Έπειτα από δυο-τρία χρόνια προεργασίας, καταλήξαμε σε αυτό το μοντέλο που θυμίζει σε πολλά σημεία το ποδόσφαιρο. Υπάρχει μια σκέψη ώστε η προκριματική φάση να ολοκληρωθεί σε δυο χρόνια. Για την ακρίβεια από τον Νοέμβριο του 2017, ως τον Φεβρουάριο του 2019. Πως θα συμβεί κάτι τέτοιο; Θα υπάρξουν ημερομηνίες που θα σταματήσουν οι μπασκετικές δραστηριότητες ανά τον κόσμο σε συλλογικό επίπεδο, ώστε να διεξαχθούν τα προκριματικά των εθνικών ομάδων. Ακριβώς όπως συμβαίνει στο ποδόσφαιρο με τη FIFA.

Με το προηγούμενο σύστημα, μόνο 35-40 ομάδες από τα 215 μέλη μας αγωνίζονταν συνεχώς στις κορυφαίες διεθνείς διοργανώσεις. Οι άλλες δεν είχαν ευκαιρίες. Πλέον θα έχουν. Από τον Νοέμβριο του 2017, 140 χώρες θα μπουν στη διαδικασία των προκριματικών ώστε να διεκδικήσουν την πρόκριση στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Αντί των 24 ομάδων, θα προκρίνονται 32».

Οι βασικές αλλαγές που θα αρχίσουν να υλοποιούνται το 2017 και αφορούν το νέο αυτό σύστημα, λοιπόν, είναι πως αρχικά μετακινείται το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2018 (όπως θα συνέβαινε αν δεν άλλαζε τίποτα), για το 2019, με τη διοργάνωση να διεξάγεται ανά τέσσερα χρόνια (2023, 2027, 2031, κ.ο.κ.). Για κάθε Μουντομπάσκετ, η προκριματική περίοδος θα διεξάγεται δυο χρόνια, με έξι «παράθυρα» μέσα στη σεζόν, αφορώντας τους μήνες του Νοεμβρίου, του Φεβρουαρίου, του Ιουνίου, του Σεπτεμβρίου, του επόμενου Νοεμβρίου και του επόμενου Φεβρουαρίου. Οι αγώνες του πρώτου Νοεμβρίου, θα είναι αμέσως μετά το τέλος των διοργανώσεων κάθε Ηπείρου (π.χ. Ευρωμπάσκετ), ενώ οι 32 ομάδες που θα συμπεριλαμβάνονται στην τελική φάση, θα είναι η διοργανώτρια χώρα, πέντε από την Αφρική, επτά από την Αμερική, επτά από τις περιφέρειες Ασίας/Ωκεανίας και 12 από την Ευρώπη. Ασία και Ωκεανία ενώνονται, προκειμένου οι αγώνες να καθίστανται πιο ανταγωνιστικοί.

Όλες οι υπόλοιπες διοργανώσεις, για κάθε Ήπειρο ξεχωριστά δηλαδή, θα ακολουθήσουν τον ίδιο κύκλο, αρχής γενομένης το 2017, όταν δηλαδή θα ξεκινήσουν οι αλλαγές. Μετά το Ευρωμπάσκετ του 2017, επί παραδείγματι, δε θα έχουμε νέο το 2019, αλλά το 2021, ύστερα το 2025, κλπ, με την προκριματική φάση να ξεκινά αμέσως μετά το Παγκόσμιο Κύπελλο, με τα ίδια «παράθυρα».

Το ίδιο, όμως, δε θα ισχύει για το καλοκαίρι των Ολυμπιακών Αγώνων, αναφορικά με το σύστημα τω προκριματικών. Στην προκειμένη περίπτωση, σχηματίζονται τέσσερα επιμέρους πρωταθλήματα των έξι ομάδων. Οι 24 αυτές Εθνικές ομάδες, θα αφορούν τις 16 που θα απομένουν από το Μουντομπάσκετ και δε θα έχουν προκριθεί, δηλαδή, απευθείας στο μεγάλο αθλητικό γεγονός, καθώς και άλλες οκτώ που θα προτείνει η Παγκόσμια Ομοσπονδία, με τα κριτήρια να μην αργούν να γίνουν γνωστά.

fiba-programma-neo

Η νέα εποχή, λοιπόν, για το παγκόσμιο μπάσκετ, πλησιάζει, με την FIBA να ελπίζει στην τόνωση της δημοτικότητας των Εθνικών ομάδων στις χώρες τους, την εκχώρηση ακόμη περισσότερων κινήτρων σε παίκτες αστέρες, καθώς και μεγαλύτερων ευκαιριών σε χώρες με λίγες πιθανότητες να επιτύχουν, υπό το υπάρχον σύστημα. Με λίγα λόγια, την αύξηση της λαοφιλίας του μπάσκετ.