Όσο περήφανοι κι αν είμαστε για το ελληνικό μπάσκετ, ως ένα από τα ελάχιστα σημερινά εξαγώγιμα προϊόντα μας, τόσο στο ευρωπαϊκό όσο και στο παγκόσμιο στερέωμα, πάντα θα βρίσκουμε μπροστά μας καταστάσεις που θα μας θυμίζουν ότι… ανήκουμε στα Βαλκάνια. Γιατί μερικά πράγματα που στο εξωτερικό θεωρούνται δεδομένα και ένα είδος… ρουτίνας, στην χώρα μας θα μπορούσαν να αποκληθούν «επαναστατικά».

Ένα εξ αυτών, είναι η κίνηση στην οποία προέβη η διοργανώτρια αρχή της γαλλικής λίγκας, με την έκδοση των ετήσιων προϋπολογισμών των ομάδων των πρωταθλήματος. Την ίδια ώρα, κατέστησαν γνωστές σε ξεχωριστό πίνακα, τις μισθοδοσίες των συλλόγων της μεγάλης κατηγορίας, για τους αθλητές που αγωνίζονται στο «Εξάγωνο».  «Πρωταθλήτρια» για τρίτη συνεχόμενη φορά και στους δύο τομείς, είναι η Λιμόζ (7.672.000 ευρώ προϋπολογισμός, 2.469.000 μισθοδοσία) που επανήλθε δυναμικά στο προσκήνιο και κέρδισε εκ νέου τα εγχώρια «σκήπτρα» το 2014, για να τα διατηρήσει το 2015 με τη «σκούπα» απέναντι στη Στρασμπούρ.

gallia-pinakas-budget

Η ομάδα του Βενσάν Κολέ, κατατάσσεται στη δεύτερη θέση (6.234.000 ευρώ μπάτζετ, 2.167.500 ευρώ σε μισθούς παικτών), όπως ακριβώς δηλαδή και στο αγωνιστικό κομμάτι, για να ακολουθήσει στο κομμάτι των μπάτζετ σε απόσταση «αναπνοής» η Βιλερμπάν του προέδρου Τόνι Πάρκερ (6.219.000 ευρώ). Αυτή που κάνει τη μικρή… έκπληξη είναι η Μονακό, η οποία ξεπερνά τους Λυονέ στον τομέα της μισθοδοσίας, δίνοντας 1.961.500 ευρώ έναντι 1.897.000 ευρώ της Βιλερμπάν. Μετά την είσοδο των… πετροδολάρων του Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ στο ποδόσφαιρο, το Πριγκηπάτο θέλει άξια εκπροσώπηση και στο πρωτάθλημα μπάσκετ.

gallia-pinakas-misthoi

Σε σύνολο, η αξία των προϋπολογισμών των 18 ομάδων του γαλλικού πρωταθλήματος, φτάνει στα 83.932.000 ευρώ, την ώρα που οι μισθοί των παικτών «αγγίζουν» τα 27.294.500 ευρώ. Σε μέσους όρους, μία ομάδα έχει μπάτζετ ύψους 4.662.889 ευρώ, ενώ μία ομάδα θα «ξοδέψει» σε ετήσια μισθοδοσία το ποσό των 1.516.361 ευρώ. Μία λίγκα, επομένως, που προσφέρει σημαντικές προοπτικές σε έναν αθλητή.

Και όλα αυτά, η γαλλική λίγκα τα παρουσιάζει κάθε χρόνο ως αυτονόητη πράξη, την ίδια ώρα που στα εγχώρια πρωταθλήματα όχι μόνο δεν έχει ληφθεί ποτέ αυτή η άκρως ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία, αλλά παράλληλα έχει υπάρξει ουκ ολίγες φορές (χωρίς συνοδεία αναλόγων αποδείξεων), αμφισβήτηση ως προς τις διαδικασίες που ακολουθούνται στους δύο προαναφερθέντες τομείς, και δη αυτόν της μισθοδοσίας…

gallia-pinakas-synola