Η πρόσφατη άρση της αναγνώρισης της Αδριατικής Λίγκας από τη FIBA, αρχικά είχε περάσει στα “ψιλά” και στη συνέχεια συνδέθηκε με τα… μηνύματα που ήθελε να περάσει η Παγκόσμια ομοσπονδία προς την Ευρωλίγκα. Το θέμα όμως δεν ήταν τόσο απλό και παίρνει μεγάλες και ενδεχομένως ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

Χωρίς να αναιρείται ο χαρακτήρας της… καμπάνας προς την Ευρωλίγκα, ως προειδοποίηση ότι μπορεί να έχει την ίδια τύχη αν επιμείνει στην κόντρα της προς το νέο καλεντάρι της FIBA που θα ισχύσει από το 2017, η απόφαση για την Αδριατική δεν άλλαξε. Και όχι μόνο αυτό, αλλά το νέο επεισόδιο φέρνει μια πολύ αυστηρού ύφους επιστολή του γενικού γραμματέα της FIBA, Πάτρικ Μπάουμαν προς τις χώρες των οποίων οι ομάδες συμμετείχαν στην Αδριατική. Με αυτή, τους καθιστά σαφές ότι όποια χώρα δηλώσει συμμετοχή με ομάδα ή, διαιτητές στην Αδριατική λίγκα, θα υποστεί άμεσα κυρώσεις αποκλεισμού και για τις Εθνικές της ομάδες.

Κροάτες, Σλοβένοι, Σέρβοι, Σκοπιανοί και Μαυροβούνιοι έλαβαν την επιστολή, πλην των Βόσνιων δηλαδή που είχαν εξ αρχής κάνει σεβαστή την απόφαση και είχαν ταχθεί υπέρ της FIBA. Από όλους αυτούς, το πραγματικά μεγάλο πρόβλημα για τη FIBA είναι η Κροατία. Θεωρείται ότι ο παλαίμαχος διαιτητής Ντάνκο Ράντιτς επηρεάζει πολύ τις καταστάσεις, έχοντας επαγγελματική σχέση με την Αδριατική Λίγκα και ότι με τη δύναμη που έχουν οι Κροάτες “παρασύρει” και άλλες χώρες στο πλευρό της.

Το πρόβλημα με τους Κροάτες είναι πολύ μεγάλο αφού είναι διοργανωτές ενός ομίλου του επερχόμενου Ευρωμπάσκετ, αυτού μάλιστα που θα συμμετάσχει και η δική μας Εθνική, μαζί επίσης με Σλοβένους και Σκοπιανούς που είναι στο “κάδρο” των απειλών και τους… άσχετους με την υπόθεση Γεωργιανούς και Ολλανδούς.

Σε περίπτωση που η FIBA προχωρήσει στην επιβολή κυρώσεων, πέρα του ότι το Ευρωμπάσκετ θα πρέπει να αναζητήσει… ομάδες να συμπληρωθεί, θα πρέπει να βρει και έδρα για τον έναν από τους τέσσερις ομίλους της πρώτης φάσης. Κι αν όλα αυτά φαντάζουν απίθανα στη σκέψη πολλών, η επιστολή που εστάλη τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, βάζει εκβιαστικά διλήμματα που πρέπει να λυθούν άμεσα αλλιώς θα οδηγήσουν σε αλυσιδωτές εξελίξεις.