Σε άλλη διάσταση θέλει να περάσει η FBA την κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση του μπάσκετ, μετετράποντας της από την περίοδο 2016-17 σε Basketball Champions League!

Στη σημερινή συνάντηση που έγινε στην Ελβετία, με εκπροσώπους της παγκόσμιας ομοσπονδίας, της Ευρωλίγκας, μεγάλων κλαμπ του ευρωπαϊκού μπάσκετ και κορυφαίων ευρωπαϊκών ομοσπονδιών, κατατέθηκε το αναλυτικό πλάνο που προκάλεσε το έντονο ενδιαφέρον των παριστάμενων, αφού ήταν η πρώτη φορά που δόθηκαν όλες οι λεπτομέρειες του φιλόδοξου εγχειρήματος.

Η πιο μεγάλη καινοτομία, που θα οδηγήσει τη διοργάνωση σε άλλα μονοπάτια, είναι ότι οι σύλλογοι που θα συμμετέχουν σε αυτήν, θα είναι κατά 50% συνέταιροι, με το άλλο 50% να είναι στη FIBA και στους επενδυτές και την οργανωτική επιτροπή. Τι σημαίνει αυτός ο “συναιτερισμός”; Οτι θα συναποφασίζουν σε θέματα διοίκησης, καταστατικού, financial fair play, ενώ οι σύλλογοι θα έχουν λόγο σε σοβαρά θέματα για τους κανονισμούς της διοργάνωσης.

Εξίσου σημαντικό γεγονός της σημερινής συνάντησης ήταν η παρουσία του αντιπροέδρου και διευθύνοντος συμβούλου του τηλεοπτικού κολοσσού NBC Sports, Αλεξ Τζίλαντι, με τον αμερικανικό τηλεοπτικό όμιλο να εκδηλώνει και επισήμως το ενδιαφέρον του για να συμμετάσχει ενεργά στο εγχείρημα.

Οι εκρπόσωποι των συλλόγων και της Ευρωλίγκας ευχαρίστησαν τη FIBA για τις προσπάθειες που κάνει για να εξελίξει το προϊόν και δεσμεύτηκαν ότι θα απαντήσουν οριστικά μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες.

Ο γενικός γραμματέας της FIBA Πάτρικ Μπάουμαν ήταν ο “οικοδεσπότης”. Τα κλαμπ που εκπροσωπήθηκαν, ως επιτροπής των συμμετεχόντων στην Ευρωλίγκα ου θα μεταφέρουν την πρόταση και στους υπόλοιπους, ήταν ο Ολυμπιακός με τον αντιπρόεδρο Γιώργο Σκινδήλια, η Ρεάλ, η Μακάμπι και η Φενερμπαχτσέ. 

Από τις ομοσπονδίες είχε κληθεί η ΕΟΚ με τους Γιώργο Βασιλακόπουλο, Παναγιώτη Τσαγκρώνη και Αρη Ζώη, η ιταλική και η ισπανική.

 Η FIBA  κατέθεσε και επισήμως την οικονομική πρόταση που προβλέπει μπόνους στις ομάδες θα συμμετέχουν στη διοργάνωση ύψους 30 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως, ποσό που φυσικά είναι και το μεγάλο της ατού αφού είναι κατά πολύ μεγαλύτερο αυτού που μοιράζει η Ευρωλίγκα. Αναλύθηκε και το αγωνιστικό πλάνο, με το πρωτάθλημα των 16 ομάδων που θα παίζουν όλες μεταξύ τους από δύο φορές, ενώ συζητήθηκαν και άλλες σημαντικές λεπτομέρειες που αναμένεται να δημοσιοποιηθούν τις επόμενες ώρες.

Οι επρόσωποι των ομάδων και της Ευρωλίγκας θα μεταφέρουν στους υπόλοιπους τα όσα συζητήθηκαν και σύντομα θα υπάρξει η οριστική απάντηση για το αν θα γίνει αποδεκτή η πρόταση και θα έχουμε από του χρόνου μία Ευρωλίγκα υπό την αιγίδα της FIBA ή, αν δεν υπάρξει συμφωνία από όλους, οπότε θα πρέπει να δούμε πώς θα προχωρήσει η FIBA, πώς η Ευρωλίγκα και κατά πόσο θα οδεύσουμε προς ένα νέο “διχασμό” στο ευρωπαϊκό μπάσκετ.