Ιστορική πρόκριση για την Λοκομοτίβ Κούμπαν, η οποία αν κι έχασε από τη Βαλένθια εντός έδρας με 68-63, κράτησε τη διαφορά του πρώτου αγώνα (10 πόντους) στην Ισπανία κι εξασφάλισε για πρώτη φορά στην ιστορία της την συμμετοχή της σε έναν ευρωπαϊκό τελικό.

Εξαιρετική εμφάνιση από τον Νικ Καλάθη, ο οποίος στο δεύτερο ημίχρονο έπαιζε ουσιαστικά μόνος του απέναντι στη Βαλένθια, όντας ο μοναδικός παίκτης της Λοκομοτίβ, που έβρισκε το δρόμο προς το καλάθι της ισπανικής ομάδας. Ο Έλληνας άσσος είχε 19 πόντους (5/9δ, 1/4τρ, 6/8β), 7 ριμπάουντ, ένα κλέψιμο και μία ασσίστ αγωνιζόμενος για 35 λεπτά!

Με πολλά άστοχα σουτ, νευρικότητα και καλές άμυνες ξεκίνησε το παιχνίδι, με τη Βαλένθια να προηγείται 5-0 με συνεχόμενους πόντους του Κελάτι και να κρατάει αυτή τη μικρή διαφορά στο πρώτο πεντάλεπτο του παιχνιδιού. Ο Νικ Καλάθης με τρίποντο ισοφάρισε σε 11-11 για τους γηπεδούχους, οι οποίοι έκλεισαν το πρώτο δεκάλεπτο προηγούμενοι με ένα πόντο (16-15).

Η Λοκομοτίβ με καλάθι του κορυφαίου παίκτη του πρώτου αγώνα, Σίμας Γιασάιτις προηγήθηκε με 6 πόντους (23-17), ήταν όμως φανερό ότι δεν… “πατούσε” καλά επιθετικά με αποτέλεσμα η ισπανική ομάδα με ένα μικρό σερί να περάσει μπροστά 28-24. Ο Καλνιέτις με ακόμα ένα καλάθι (5π) μείωσε στους δύο (28-26), σκορ με το οποίο έκλεισε και το πρώτο ημίχρονο.

Οι φιλοξενούμενοι κατάφεραν στο πρώτο μέρος να αντιμετωπίσουν το πικ εν ρολ της Λοκομοτίβ Κούμπαν, περιορίζοντας την δημιουργία των  Καλάθη και Καλνιέτις (μία ασσίστ συνολικά κι οι δύο), που είναι οι “κινητήριοι μοχλοί” της ρώσικης ομάδας. Από την άλλη οι γηπεδούχοι μπορεί να μην έβρισκαν τις λύσεις επιθετικά αλλά έμειναν κοντά στο σκορ χάρη στην εξαιρετική τους άμυνα.

Το σκορ του πρώτου ημιχρόνου μαρτυράει την εικόνα του παιχνιδιού, το οποίο ήταν πολύ κακό ποιοτικά σε αντίθεση με τον πρώτο ημιτελικό στην Ισπανία, όπου και κυριάρχησε το επιθετικό ταλέντο των δύο ομάδων.

Το κάκιστο θέαμα του πρώτου ημιχρόνου συνεχίστηκε και στο δεύτερο μέρος με τις Λοκομοτίβ Κούμπαν και Βαλένθια να πετυχαίνουν καλάθι μόνο με… αίτηση. Ο κορυφαίος παίκτης των φιλοξενουμένων, Στέφαν Μάρκοβιτς, έκανε το 37-31 για την ομάδα του, με τον Έλληνα πλέι μέικερ να μειώνει γρήγορα σε 37-35.

Με 4 σερί πόντους του Λίσουκ η Βαλένθια πλησίασε στην πολυπόθητη διαφορά των 10 πόντων (43-35) ένα λεπτό πριν τη λήξη του τρίτου δεκαλέπτου, ενώ ο Καλάθης, ο οποίος βλέποντας ότι δεν μπορεί να δημιουργήσει πήρε πρωτοβουλίες επιθετικά και με ακόμα δύο πόντους  έκανε το 43-37, σκορ με το οποίο έκλεισε η τρίτη περίοδος.

Ακριβώς στα μισά της τελευταίας περιόδου, ο Ντούμπλιεβιτς με κάρφωμα έκανε το 53-43 για τη Βαλένθια, δίνοντας τρομερό ενδιαφέρον στο φινάλε του αγώνα. Ο Καλνιέτις διέκοψε αυτό το σερί των φιλοξενουμένων με τρίποντο (53-46), αλλά ο ασταμάτητος στο δεύτερο ημίχρονο Ντούμπλιεβιτς έκανε το 55-47.

Ο Άλεξ Μάριτς με καλάθι έριξε τη διαφορά στους έξι (57-51) αναγκάζοντας τον Περάσοβιτς να καλέσει εσπευσμένα σε τάιμ άουτ. Ο Νικ Καλάθης όμως ήταν ασταμάτητος και με ακόμα δύο πόντους έκανε το 57-53 τελειώνοντας ουσιαστικά το παιχνίδι. Πολύ μεγάλη πρόκριση για την Λοκομοτίβ στον τελικό του Eurocup, όπου κατά πάσα πιθανότητα θα αντιμετωπίσει τη Μπιλμπάο των Φώτη Κατσικάρη, Κώστα Βασιλειάδη και Νίκο Ζήση.

Κορυφαίοι του αγώνα για τη Λοκομοτίβ Κούμπαν, εκτός από τον Έλληνα άσσο, ήταν οι Καλνιέτις (10π, 7ρ), Μπαρόν (9π, 4ρ) και Μπράουν (11π, 6ρ), ενώ για την Βαλένθια μεγάλο παιχνίδι έκανε ο Μάρκοβιτς (14π, 5ρ, 6ας), με τους Ρίμπας (12π, 4ας) και Ντούμπλιεβιτς (14π, 11ρ) να ακολουθούν.

Τα δεκάλεπτα: 16-15, 26-28,37-43, 63-68.
Λοκομοτίβ Κούμπαν (Πασούτιν): Μπράουν 11, Χέντριξ 4, Καλνιέτις 10 (1), Μπίκοφ, Γιασάιτις 6, Μπαρόν 9 (1), Μάριτς 4, Καλάθης 19 (1), Σελεκέτο.
Βαλένθια (Περάσοβιτς): Σαν Μιγκέλ, Μάρκοβιτς 14 (2), Ρίμπας 12, Ντόελμαν 6, Άμπια, Λίσουκ 10, Ντούμπλιεβιτς 14, Μαρτίνεθ 2, Πιετρούς, Κελάτι 10 (2)