Πολύ μεγάλη διάκριση σε ατομικό επίπεδο για τον Νικ Καλάθη, ο οποίος πραγματοποίησε εξαιρετική χρονιά με τη φανέλα της Λοκομοτίβ Κούμπαν κι αναδείχθηκε κορυφαίος παίκτης για τη σεζόν 2012-13 στο Eurocup. Πολύ μεγάλη τιμή κι ικανοποίηση για ένα παιδί μόλις 24 χρονών, που έχει ακόμα πολύ μεγάλα περιθώρια βελτίωσης και κάθε χρονιά γίνεται ολοένα και καλύτερος.

Τα κατορθώματά του τη φετινή χρονιά είναι ήδη πολλά, με κορυφαίο το γεγονός ότι πήρε τη Λοκομοτίβ Κούμπαν από το χέρι και την έφτασε μέχρι τον τελικό της διοργάνωσης, εκεί όπου θα αντιμετωπίσει το Σάββατο (13/4) τη Μπιλμπάο. Ο Έλληνας άσσος είναι ο μοναδικός παίκτης στα 11 χρόνια της διοργάνωσης, ο οποίος μοίρασε περισσότερες από 100 ασσίστ σε μία σεζόν. Επίσης ήταν δεύτερος παίκτης της Λοκομοτίβ σε πόντους, ριμπάουντ, κλεψίματα και κερδισμένα φάουλ.

Ο πολυτιμότερος παίκτης της διοργάνωσης αναδεικνύεται από έναν συνδυασμό πραγμάτων. Ο Νικ Καλάθης επιλέχθηκε λόγω των συνολικών στατιστικών του σε όλη τη διοργάνωση, την πορεία της ομάδας του από τους ομίλους μέχρι και τον τελικό, αλλά και την ηγετική του ικανότητα κι επιρροή μέσα στο παιχνίδι της ομάδα του. Ο πρώην παίκτης του Παναθηναϊκού διαδέχτηκε τους Πάτρικ Μπέβερλι (ΜVP 2012), Ντονταγιέ Ντρέιπερ (2011), Τσακ Έιντσον (2010), Μάρκο Μπάνιτς (2009) κι άλλους πολλούς ακόμα σε αυτή τη μακρά πορεία της διοργάνωσης.

Η εξαιρετική σεζόν του Έλληνα άσσου, άρχισε από νωρίς, δείχνοντας το μεγάλο του ταλέντο από τα πρώτα παιχνίδια. Πήρε 10 ριμπάουντ στον αγώνα με την Ντόνετσκ και μοίρασε 10 ασσίστ εναντίον της Γαλατασαράι. Επίσης έδωσε 14 ασσίστ κόντρα στην Τρέφιλ Σόποτ, ενώ σκόραρε περισσότερους από 12 πόντους σε όλα τα παιχνίδια. Ο Καλάθης τέλειωσε την κανονική διάρκεια του Eurocup με 14,7 πόντους, 6,5 ριμπάουντ, 6,5 ασσίστ οδηγώντας την ομάδα του σε πρόκριση από έναν δύσκολο όμιλο.

Στο Top-16 συνέχισε τις καλές του εμφανίσεις, έχοντας 12,2 πόντους, 5,7 ριμπάουντ, 8 ασσίστ και 2,2 κλεψίματα ανά αγώνα, με την Λοκομοτίβ Κούμπαν να είναι η πρώτη ομάδα, που τσέκαρε το εισιτήριο για τα προημιτελικά. Εκεί η ηγετική ικανότητα του Νικ Καλάθη ήταν καθοριστικότατη για να καταφέρει να προκριθεί η ομάδα του, κάνοντας σπουδαία εμφάνιση στο πρώτο παιχνίδι κόντρα στην Μπουντούτσνοστ.

Στο ημίχρονο το σκορ ήταν 28-25 για τους γηπεδούχους, με τη Λοκομοτίβ να αντιμετωπίζει πάρα πολλά προβλήματα, έχοντας τους περισσότερους παίκτες σε πολύ κακή μέρα. Ο Νικ Καλάθης ήταν αυτός, που με εξαιρετική εμφάνιση στο δεύτερο ημίχρονο (15π) ανέβασε τη συνολική απόδοση της ομάδας του, η οποία εξασφάλισε μία μεγάλη διαφορά (18π) για το δεύτερο παιχνίδι.

Ο 24χρονος πλέι μέικερ ήταν αυτός, που μίλησε στα δύσκολα και στα ημιτελικά κόντρα στη Βαλένθια. Η ισπανική ομάδα ήταν έτοιμη να πάρει τη διαφορά των 10 πόντων, που χρειαζόταν για να προκριθεί μέσα στη Ρωσία, αλλά ο ταλαντούχος άσσος μίλησε για ακόμα μία φορά, κάνοντας μία από τις καλύτερες εμφανίσεις της καριέρας του. Όχι τόσο λόγω στατιστικών, όσο λόγω της προσωπικότητας, πετυχαίνοντας πολύ κρίσιμα καλάθια για την ομάδα του στο τελευταίο πεντάλεπτο.

Πέτυχε 7 από τους 19 πόντους του στα τελευταία πέντε λεπτά του αγώνα κι έστειλε την ομάδα του σε τελικό ευρωπαϊκής διοργάνωσης για πρώτη φορά στη ιστορία της.

Αν μη τι άλλο, η ανάδειξη του Νικ Καλάθη σε πολυτιμότερο παίκτη της χρονιάς στο Eurocup, αποτελεί τεράστια τιμή για το ελληνικό μπάσκετ αλλά και μεγάλη δικαίωση των ανθρώπων του Παναθηναϊκού (διοίκησης και προπονητικού επιτελείου, που δούλεψαν μαζί του) που πίστεψαν σε αυτόν κι επένδυσαν πάνω του.