Η σύσκεψη της FIBA Europe στο Δουβλίνο (27/5), είχε άμεση σχέση με την περαιτέρω δράση της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας, αναφορικά με τη συμπεριφορά των εγχωρίων Ομοσπονδιών απέναντι στις πρακτικές της ECA. Προς το παρόν, αποφασίστηκε να μην τιμωρηθεί κάποια εξ αυτών, χωρίς ωστόσο να σταματά ο έλεγχος από την FIBA.

Η Εκτελεστική Επιτροπή της FIBA, όπως επισημαίνει η τελευταία στην ανακοίνωσή της, παρουσίασε αναφορά για τις αντιδράσεις των εγχωρίων Ομοσπονδιών, μετά τη γνωστοποίηση για τη διάθεση της Αρχής του παγκοσμίου μπάσκετ, να τιμωρήσει με αποκλεισμό από προσεχείς διοργανώσεις, τις εθνικές ομάδες των Ομοσπονδιών που δε θα ήταν διατεθειμένες να απειλήσουν, όσες ομάδες βρίσκονταν στο πλευρό της Ευρωλίγκα και ιδιαίτερα για τον θεσμό του Eurocup. Αφού και η ίδια ανέλαβε δράση, αίροντας την αναγνώριση της Αδριατικής Λίγκας, με το «Ανώτατο Συμβούλιο των Σπορ» στην Ισπανία να κρίνει άκυρη λίγο αργότερα τη συμφωνία μεταξύ ACB-Ευρωλίγκας και τα «κάστρα» του Τζόρντι Μπερτομέου να «γκρεμίζονται» ένα-ένα, διαπιστώθηκε και η πρόθεση όλων των Ομοσπονδιών να ακολουθήσουν τις νόρμες των ανωτέρων τους.

Κάπως έτσι, η FIBA έλαβε την απόφαση να μην τιμωρήσει καμία Εθνική ομάδα και άπασες πλέον, μπορούν την ηρεμία να σχεδιάζουν τα επόμενά τους «βήματα» προς τις υποχρεώσεις που έρχονται μπροστά τους, αυτό το καλοκαίρι. Το Συμβούλιο της FIBA Europe, πάντως, θέλησε να καταστήσει γνωστό, μέσω υπαινιγμού στην ίδια ανακοίνωση, πως δε θα συνεχίσει να παρέχει την ίδια «ασυλία», σε περίπτωση που παρατηρήσει αλλαγής στάσης απέναντι στις πρακτικές της Ευρωλίγκα, από κάποια Ομοσπονδία.

Για το τελευταίο, ξεκαθάρισε ότι δε θα σταματήσει να προβαίνει στους σχετικούς ελέγχους, προσπαθώντας να παρακολουθεί… από κοντά τις επαφές μεταξύ Ομοσπονδιών και Ευρωλίγκα.