Η μάχη φουντώνει στη διπλωματική “σκακιέρα” του ευρωπαϊκού μπάσκετ, η Ευρωλίγκα και η FIBA έχουν βρεθεί και επισήμως στα χαρακώματα και μετά τις πρώτες εκατέρωθεν συγκεντρώσεις και διαρροές, έχουν αρχίσει και εξάγονται τα πρώτα συμπεράσματα.

Το remodeling των διασυλλογικών διοργανώσεων που έχει υιοθετήσει ως “σλόγκαν” η παγκόσμια ομοσποδία για την Ευρώπη, έχει μεταφραστεί και όχι άδικα ως επιχείρηση… αρπαγής της κορυφαίας διοργάνωσης από τον ισχυρό άντρα της Ευρωλίγκας, Τζόρντι Μπερτομέου. Ο οποίος αίφνης… βρήκε λεφτά, αρνούμενος μάλιστα ότι προέρχονται από κάποιον νέο χορηγό και τα υπόσχεται. Οχι σε όλους φυσικά, αλλά στην “ελίτ” των ομάδων της διοργάνωσής του, σε αυτούς δηλαδή που πραγματικά τον ενδιαφέρουν.

Λεφτά υπόσχεται και η FIBA, αλλά χωρίς ακόμα να έχει ανοίξει τα χαρτιά της. Δεν θεωρείται και δύσκολο να δώσει περισσότερα από τα “ψίχουλα” που δίνει μέχρι σήμερα η Ευρωλίγκα, αλλά πρέπει να παρουσιάσει… ντοκουμέντα. Η FIBA στην παρούσα φάση μειονεκτεί διότι πρέπει να δελεάσει κλαμπ να μετακομίσουν και όχι να τα δελεάσει για να παραμείνουν σε μια υπάρχουσα διοργάνωση που λειτουργεί, έστω και με τις οικονομικές αδυναμίες της.

Ο Μπερτομέου κάνει σαφές ότι ενδιαφέρεται για το “φιλέτο” των συλλόγων, προτείνοντας τη μείωση των συμμετεχόντων σε 16, ώστε να μπορέσει να τους μοιράσει μεγαλύτερα ποσά, αλλά και να τους αυξήσει τα υπάρχοντα μέσω περισσότερων αγώνων.

Η FIBA εκτιμά ότι αυτό το μοντέλο θα φέρει στην… αγκαλιά της πιο εύκολα μερικά εμπορικά ονόματα. “Εξωστρακισμένους” Γερμανούς, Ιταλούς, Σέρβους, “περισσευούμενους” Ρώσους, Τούρκους, Ελληνες και πάει λέγοντας. Αν δε, καταφέρει να “κλέψει” και κάποιον από τους εκλεκτούς της Ευρωλίγκας, τότε θα γίνει αμέσως η ισχυρή της υπόθεσης. Αλλιώς θα πρέπει να περιμένει, να “τρέξει” την όποια διοργάνωσή της μια χρονιά για να πείσει περί των εσόδων και μετά να ξαναπροσπαθήσει να τους πάρει με το μέρος της.

Οπως φαίνεται, η κόντρα θα ευνοήσει τα κλαμπ. Οι εκλεκτοί θα βάλουν το κατιτίς τους στο ταμείο, οι “αζήτητοι” θα βρουν θέσεις και έσοδα είτε εδώ, είτε εκεί. Οπως επίσης φαίνεται, η κόντρα θα προκαλέσει… ασφυξία στα εθνικά πρωταθλήματα. Η Ευρωλίγκα δεν το έχει κρύψει ότι αυτή είναι η πρόθεσή της. Από το αρxικό κιόλας πλάνο τα υποβάθμιζε σε τρίτης κατηγορίας, αφού από αυτά θα τροφοδούνταν το Eurocup και από αυτό η Ευρωλίγκα. Τώρα, στο νέο σχέδιο, προβλέπει αγώνες Τρίτη και Παρασεκυή, με όσα αυτό συνεπάγεται.

Η FIBA, οι ομοσπονδίες δηλαδή, φαίνεται να υπερασπίζεται τα εθνικά πρωταθλήματα. Από την άλλη πλευρά όμως, αυτά είναι υπόθεση των λιγκών. Κι αν δε νοιαστούν οι λίγκες, όπως ο ΕΣΑΚΕ για παράδειγμα που παραδοσιακά παρακολουθεί απαθής τις εξελίξεις, δεν θα… σκάσει κιόλας η FIBA. Η οποία βασικό της μέλημα έχει την εφαρμογή του νέου καλενταριού, δηλαδή τους αγώνες Εθνικών ομάδων μέσα στις χρονιές και όχι μόνο τα καλοκαίρια. Θεωρείται βέβαιο ότι με τις δικές της διοργανώσεις θα σέβεται τα ημερολογιακά “παράθυρα” που έχει θεσπίσει από τώρα για το 2017 και ύστερα. Κι αν η Ευρωλίγκα το πράξει εις βάρος των πρωταθλημάτων, που μόνο έτσι θα μπορεί, τότε όλοι θα έχουν μείνει ευχαριστημένοι. Εκτός από τα… πρωταθλήματα που θα κινδυνεύσουν με πλήρη υποβάθμιση.